Försäljning av bergvärmepumpar minskade 2016 – men ökar nu igen

Trots en stark utveckling för värmepumpar i fastigheter noterades en svag minskning i den totala försäljningen av värmepumpar 2016. Röda siffror för bergvärmepumpar gjorde sitt till, men en viss återhämtning av dessa ses i början av 2017. Totalt har försäljningen börjat starkt 2017.

Byggboomen talade sitt tydliga språk 2016, bland annat i statistiken över sålda värmepumpar. Totalt såldes värmepumpar för 6,4 miljarder i Sverige. Fastighetsvärmepumparna ökade med nära 30 procent, och nybyggnationen av småhus bidrog till ett starkt år även för frånluftvärmepumpar. Det hindrade dock inte det totala resultatet från att minska två procent.

– Förändringar i ROT-avdraget bidrog till en minskad försäljning av bergvärmepumpar. 2016 såldes runt 28 000, säger Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, Skvp.

– Tvångsanslutning till fjärrvärme är också ett hot mot bergvärmepumpar, och mot borrbranschen. Men jag tror det går att stävja. Ska politikerna nå miljömålen måste värmepumpen få vara med i miljöarbetet, lokala värmelösningar är mer lönsamma.

Bergvärmepumpar förnyas

Trots nergång i total försäljning mot 2015 ökade den med 14 procent sedan 2014, och Skvp räknar med fortsatt tillväxt av främst värmepumpar i fastigheter. Och en del ”vätska/vattenvärmepumpar”. Återtåget 2017 handlar mest om att byta ut äldre bergvärmepumpar.

– Det kräver inte automatiskt nya borrhål, men moderna pumpar kan mötas av grunda borrhål som måste korrigeras. Istället för att kompletteringsborra väljer nog en del att borra nytt. Jag är i alla fall hoppfull när det gäller bergvärmepumpen, säger Per Jonasson.

Första kvartalet i år ökade försäljningen av bergvärmepumpar med 2 procent.

Text: Mia Ising

 

Försäljning 2016:

  • Fastighetsvärmepumpar: + 29 %
  • Frånluftvärmepumpar: + 13 %
  • Luft-vattenvärmepumpar: – 1 %
  • Bergvärmepumpar: – 13 %

Försäljning 2017 kvartal 1:

  • Fastighetsvärmepumpar: + 14 %
  • Frånluftvärmepumpar: + 23 %
  • Luft-vattenvärmepumpar: + 4 %
  • Bergvärmepumpar: + 2 %

Källa: Skvp

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *