Andra hålet i Esbo klart

Tero Saarno, ST1

Det andra 6 400 meter djupa borrhålet i finländska Esbo är, om allt har gått enligt plan, nu klart.

Som Borrsvängen har skrivit om tidigare borrar det finska energiföretaget St1 rekorddjupt i Esbo, Finlands näst största stad. Här står snart den djupaste geotermiska anläggningen i Skandinavien som är tänkt att leverera värme till fjärrvärmenätet när den är klar. Två 6 400 meter djupa borrhål med en kapacitet på 40 MWh geotermisk värme motsvarande tio procent av Esbos värmebehov, ska distribueras till en stad med drygt 250 000 invånare.

Test och installation

Det första borrhålet blev klart 2018 och i skrivande stund (mitten av februari) har man nått 5 435 meter i det andra. När Borrsvängen når dig och du läser detta ska även det andra borrhålet vara klart om allt går enligt plan.

– Under en månad kommer vi att testa borrhålet. Därefter är vi klara att börja med installationerna ovan mark, säger Tero Saarno, produktionschef på St1 Deep Heat.

Tekniken går ut på att injektera stora mängder vatten i ett borrhål, låta vattnet värmas upp i sprickor i berget varvid det sedan pumpas upp genom ett annat borrhål.

– I Finland ser vi möjligheter till 10-15 sådana här anläggningar. I Sverige är potentialen ännu större då ni har ett väl utbyggt fjärrvärmenät. Det här kommer att vara den billigaste energikällan för fjärrvärme, även om investeringskostnaden är hög.

Temperaturen på vattnet när det kommer upp till ytan kommer att ligga på 115 grader Celsius. Planen är att växla ned temperaturen till 45 grader och leverera direkt ut på fjärrvärmenätet. Det varma spillvattnet går tillbaka ner i berget.

– Vi räknar med att anläggningen ska tas i drift i slutet av oktober, berättar Tero Saarno.

Text: Lars Wirtén

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *