Brunnsborrardagen – en klassisk mässa för borrare

Den första Brunnsborrardagen ordnades i blygsam skala i ett tält i Märsta 1982. Några år senare lockade man 1 500 besökare från hela Norden och mässan fyllde två våningsplan inomhus och stora utomhusytor på Steninge slott i Sigtuna.

Björn Ahlberg var med och startade Brunnsborrardagen i början av 1980-talet.

– Den avgörande framgångsfaktorn var att vi lyckades locka till oss de stora leverantörerna och tillverkarna. Sedan spred sig Brunnsborrardagens rykte som ringar på vattnet, säger Björn Ahlberg, tidigare vd för Avanti Svensk Försäljnings AB och ”pappa” till Brunnsborrardagen.

– Min filosofi var redan från början att mässan skulle vända sig till hela branschen, inklusive leverantörer, alltså inte bara till medlemmar i dåvarande organisationen Avanti, säger Björn Ahlberg.

Man växte snabbt ur tältet och höll sedan till vid idrottsparken i Märsta men sedan gick flytten till slottet, där många klassiska brunnsborrardagar arrangerats.

– Genom åren har många material och maskiner presenterats för första gången på Brunnsborrardagen. Leverantörerna såg tidigt mässan som en bra möjlighet att visa upp sig för den samlade borrbranschen. Bland annat presenterades den första hydrauldrivna borriggen tidigt på 1980-talet. Den var byggd på ett belgiskt chassi och jag minns att det såldes 14 maskiner direkt på mässan. Riggen vidareutvecklades och konceptet köptes senare upp av en division inom Ahlsell, som senare gick upp i Atlas Copco, berättar Björn Ahlberg.

Per Norman är vd för Vattenhuset och hans pappa Sven-Olof var ordförande i Avanti när mässan startades.

– Jag minns resonemangen om hur branschen behövde en riktig mötesplats och Brunnsborrardagen var också ett viktigt sätt för föreningen att finansiera sin verksamhet. Själv har jag varit med sedan mitten av 1990-talet. Som ung borrare var det ett jättebra sätt att lära känna branschen. Nu hoppas jag att Brunnsborrardagen i ny regi av Borrföretagen och med ett lite uppdaterat koncept kan komma tillbaka i gammal god form, även om vi i år fortfarande lider av coronan, säger Per Norman.

Göran Andersson, Sven-Göran Andersson och Johnny Pettersson – tre verkliga veteraner inom borrbranschen och föreningsverksamheten genom decennierna. Foto: Johan Andersson, Borrföretagen.

Fikadags för några av de många besökarna.

 

Foto: Johan Andersson, Borrföretagen.

Medan leverantörer och utställare packade ihop sina montrar och maskiner ledde vd Pär Malmborg ett medlemsmöte för Borrföretagen. På agendan stod bland annat de stigande priserna på industrinära råvaror, produkter av stål och plast och de kraftigt ökade transportpriserna.

Tekniska kommittén redogjorde för sitt fortsatta arbete med fokusområdena säkerhet kring tryckluft, metoder för återfyllning och utsläpp av borrvatten. Nästa medlemsmöte med stämma blir den 31 mars 2022 i Sälen på Högfjällshotellet. Foto: Johan Andersson, Borrföretagen.

 

 

 

 

 

 

 

Johan Aldenbrand från Ornunga Maskin & Teknik visade sin nya säkerhetslösning där rörelsesensorer på riggen skapar två skyddade zoner kring rotationer och automatiskt bryter om någon går in i en av zonerna.

– Rotationsriktningen styr om det är höger eller vänster zon som är aktiv, förklarade Johan Aldenbrand.

Rikard Tidala och hans företag Aqvify är nya i branschen och erbjuder konsumenter en teknik för att koppla upp dricksvattenbrunnen mot en app. Med appen kan man hålla koll på bland annat vattennivå, hur mycket vatten som förbrukas samt hur stor tillgängligheten är och inflöde mätt i litet per timme.

– Man får också larm via sms till mobilen. Jag kommer från IT-sidan och har utvecklat tekniken utifrån egna behov; jag har en egen brunn ute på Möja. Vi är nystartade sedan i somras och ser brunnsborrare och vvs:are som jätteviktiga för oss, säger uppfinnaren Rikard Tidala.

TEXT: JÖRGEN OLSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *