Eleven som drömmer om att göra skillnad

Abdukadir Mohamed Hassan är en av tre elever som har mottagit en utmärkelse efter avslutad borrarutbildning. Foto: Anette Persson.

Geotecs borrarutbildning verkade intressant, tyckte Abdukadir Mohamed Hassan från Stockholm. Först tipsade han sin närmaste vän och två år senare sökte han själv in. Nu är han klar med slutpraktiken och ser fram emot ett nytt yrkesliv, där han får använda händerna, lösa problem och förhoppningsvis också förändra livet för många människor.

Vi möter Abdukadir Mohamed Hassan, 38 år från Stockholm, när han gör sina sista dagar på praktiken på Mälaröarnas brunnsborrning, beläget på Ekerö utanför Stockholm. Under praktikperioden har Abdukadir fått använda alla de teoretiska kunskaper han har tagit till sig i skolbänken.
– Praktikperioden har varit viktig. Jag har kommit ut i verkligheten och fått jobba på riktigt. Det tycker jag om, säger Abdukadir.
Han har fått något mer oväntat också. Abdukadir är en av tre elever som har mottagit en utmärkelse efter avslutad borrarutbildning på Geotec.

Glad och överraskad

Han visste om att ledarna skulle dela ut utmärkelser i slutet av kursen, men han tippade inte på sig själv, utan på tre andra kurskamrater. Det gäller att leva upp till vissa kriterier, bland annat vara på plats, visa engagemang och respektera sina kamrater.
– Allt det är självklart och normalt för mig. När jag fick utmärkelsen blev jag överraskad och väldigt glad. Samtidigt måste jag säga att alla på utbildningen var superelever, säger Abdukadir.

Tankeställare i Somalia

Innan Abdukadir sökte till Geotecs borrarutbildning jobbade han bland annat på lager, som arbetsledare och elektronikmontör – sysselsättningar som inte kräver någon särskild utbildning, men som är bra sätt att försörja sig på, menar han. En resa till hemlandet Somalia år 2016 väckte tanken om att yrkesutbilda sig till brunnsborrare.
– När jag besökte mina föräldrar kunde jag se att kvinnorna i byarna fortfarande går långa vägar för att hämta vatten. Och de bär hem vattnet i kärl som de placerar på huvudet. Jag själv, som har bott i Sverige i sexton års tid, har vant mig vid att det kommer rent vatten ur kranen. Jag fick mig en tankeställare, säger han.

”Praktikperioden har varit viktig. Jag har kommit ut i verkligheten och fått jobba på riktigt”, säger Abdukadir Mohamed Hassan. Foto: Anette Persson.

Brunnsborrning är framtiden

Abdukadir gick runt i byarna och pratade med människor om vattenförsörjningen. Här och var såg han stillastående, äldre borriggar – men få eller inga borrade brunnar. Floden i närheten där många hämtar sitt vatten verkade förorenad.
När Abdukadir kom hem till Sverige började han undersöka utbildningar. Han hittade Geotecs hemsida och läste noga. Kort därpå ringde han sin närmaste vän, som för tillfället var arbetslös, och tipsade honom om kursen. Tänk om de kunde göra gemensam sak och utbilda sig till brunnsborrare – och någon gång i framtiden, när det inte är så politiskt oroligt i Somalia, hjälpa till med brunnsborrning där?
– Min vän kom in och har nu fast anställning som energi- och brunnsborrare. Han trivs och tycker jättemycket om sitt jobb. Jag själv har läst in min svenska gymnasiekompetens och hoppas nu på jobb, säger han.

Vill lösa problem

Abdukadir ser ljust på framtiden. Branschen behöver folk och under utbildningen och på praktikplatserna har han utvecklat ett genuint intresse för i synnerhet energi- och brunnsborrning.
– Yrket är brett och jag kan göra många olika saker. Men energi- och brunnsborrning löser många problem i samhället – och jag är en person som tycker om att lösa problem, säger han.
Första dagen på introduktionskursen var i januari. Kollektorslangen krånglade men tillsammans fick gruppen in slangen i brunnen.
– Det var kallt och vi fick använda händerna. “Nu har ni upplevt det värsta” fick vi höra. Jaså, är det inte värre än så, tänkte jag och förstod att det här är rätt yrke för mig, säger Abdukadir.

Text: Elisabet Tapio Neuwirth

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *