Ett liv i entrepenörskap

Med en lång historia av entreprenörskap och en stark tro på att geoenergi är framtiden ångar han på, Mikko Ojanne, mannen med en arbetsvecka på sisådär 70-80 timmar. Timmar då han i första hand rattar rollen som vice vd för Rototec, men också driver tiotalet egna företag i fastighetsbranschen.

Till vardags – egentligen veckan lång, för han jobbar nästan alltid på helgen – är Mikko Ojanne vice vd för det företag han en gång startade; Rototec. Han lämnade över rodret till nuvarande vd för fyra år sedan, för att själv i ännu högre grad fokusera på utveckling av företaget. Digitalisering såväl som djuphålsborrning och förvärv står på agendan.

Att ta ett steg tillbaka från vd-posten passade honom utmärkt, om man nu kan beskriva det tempo han håller och den roll han antagit som att ta ett steg tillbaka. Han vill fort framåt, blickar mycket ogärna bakåt och har nästan alltid en ny idé att förverkliga.

– Jag har alltid varit full av energi och jag älskar all form av problemlösning. Idag kan jag ägna mig fullt ut åt det jag brinner för, att lösa tekniska och andra utmaningar och att se till att vi tar fram nya smarta energilösningar, säger Mikko Ojanne.

– Jobbet är mitt liv, men jag känner när jag måste ta ledigt. Då åker jag till vårt hus i Turkiet, eller så dyker jag någonstans eller reser på jakt.

När han trots allt blickar bakåt ett ögonblick tror Mikko Ojanne att det är uppväxten, i en stor familj med liten inkomst, som gett honom ett driv och en uppfinningsrikedom. Han fick tidigt lära sig att konkurrera för att överleva på olika sätt.

Tekniknörd

Redan när Mikko Ojanne var åtta år lärde pappan honom att svetsa, det var så han försörjde familjen. I unga tonåren började Mikko Ojannes egna affärsidéer att ta form, bland annat rustade han upp en gammal eka för att ta sig runt Drevviken i Haninge och sälja läsk. 14 år gammal började han renovera och bygga epa-traktorer.

– Jag minns en skräphög som bara gav mig en förtjänst på åtta kronor i timmen. Men det var inte pengarna som drev mig utan att få lösa problemet åt kompisar när de tyckte att nya epa-traktorer var för dyra. Jag var aldrig blyg och jag är ju glad för att prata, skrattar han, så jag gick runt till bönderna och frågade om garageplats för mitt bygge.

I gymnasiet blev det fordonstekniskt program. Då fick den unge Mikko Ojanne idén att starta en liten verksamhet där han erbjöd taxiägare att byta olja och oljefilter på deras bilar.

– ”Vi har öppet när andra har stängt” var min slogan, av den enkla anledningen att jag ju var tvungen att gå i skolan på dagarna och göra jobben på nätterna.

Teknik och bilar gav mersmak och efter gymnasiet tentade han av utbildningen till bilmekaniker och tog lastbilskörkort i rask takt.

Utmanades av borrbranschen

Efter lumpen tog Mikko Ojannes liv delvis en ny inriktning. Familjen hade börjat importera köksinredning och det ledde honom till att sälja kök. Det blev några års butiksjobb. Via en kund fick han insikt i borrbranschen och slogs av vilka möjligheter där fanns till utveckling.

– Min kund Lasse borrade energibrunnar, som han sa var på frammarsch. Jag besökte honom och mitt intryck var att branschen verkade allt för traditionell, den skulle kunna utvecklas och bli betydligt mer affärsmässig. Jag såg tusen möjligheter till förnyelse och effektivisering, inte minst digitalt.

Mikko Ojanne hade fått upp ögonen för ”ineffektiviteten i borrbranschen” – och såg den som en utmaning.

Brödraskap

– Lasse var beredd att hjälpa mig om jag ville in i branschen och 2004 startade jag Solina Bergenergi tillsammans med min bror, och med Lasse som mentor. Vi har alltid jobbat bra ihop min bror och jag, vi är ganska olika och det kan ju ha sin fördel. Mitt driv är kanske i bästa laget ibland och då bromsar Timo, han är mer analytisk.

2007 fick företaget nya ägare, men det blev inte riktigt vad bröderna Mikko och Timo Ojanne, som jobbade kvar i företaget, tänkt. Istället startade de Rototec i Finland.

Mikko Ojanne bor i Stockholm men reser ofta till Finland, här har man sju kontor. Borrsvängen får sin pratstund när han kör från kontoret i Helsingfors till det i Tammerfors.

Grön satsning

Rototec har vuxit snabbt, organiskt och genom förvärv av andra borrföretag, och idag är man en av Europas största leverantörer av geoenergilösningar, med kontor i både Sverige, Finland och Norge. Tjänsterna omfattar hela processen kring geoenergisystem, från konsultation till undersökning av berggrund och installation.

Nyligen köpte det ”gröna” investmentbolaget Formica Capital upp Rototec. Investmentbolaget har en tydlig hållbarhetsagenda både i val av investeringar och i sitt aktiva ägande. Man investerar bara i bolag som är med och driver omställningen till ett mer hållbart samhälle.

– Det är helt nödvändigt att göra en grön omställning, hållbarhet och lönsamhet måste gå hand i hand, och för mig har geoenergi alltid varit den givna vägen att gå. De nya ägarna kommer in med resurser och uthållighet, de har muskler och ett långsiktigt perspektiv på vår hållbara resa och det är viktigt för geoenergins framgång, säger en nöjd Mikko Ojanne.

– Vid ett tillfälle när jag grunnade på varför stora fastighetsägare är tveksamma till geoenergi lät jag undersöka saken och fick då en bild av att de tycker att leverantörerna är för små, det upplever man som lite osäkert.

Rototec planerar att fortsätta förvärva företag, inom och utanför Norden. Företaget har som mål att bli Europas ledande aktör inom geoenergi. Och den resan vill han inte missa. Mikko Ojanne ser sig själv sittande på vice vd-stolen i framtiden också.

Extraknäck

Sen var det ju det där med att ha ambitioner utanför Rototec, vilket han förverkligar genom ett tiotal mindre företag i fastighetsbranschen. Även i detta arbete drivs den lösningsorienterade Mikko Ojanne av att söka och skapa möjligheter som tar företagen framåt. Här samarbetar han fortfarande med brodern, som annars lämnat Rototec.

TEXT: MIA ISING FOTO: ANETTE PERSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *