Familjeföretaget Lebam väljer flexibilitet före expansion
Deras konkurrensmedel är personkemi, ett gott utfört arbete och nöjda kunder. Att expandera är inte något som Lebam har i sikte.
– Vi prioriterar flexibiliteten vi har i dag och att själva få arbeta utomhus, säger Christian Dunkhols, delägare i Lebam Brunnsborrning AB.
Familjeföretaget Lebam Brunnsborrning AB har varit i familjen Dunkhols ägo sedan 1984. Pappa Kjell Dunkhols drev företaget själv fram tills dess att sönerna Peter och Christian Dunkhols anslöt för tjugo år sedan. När Borrsvängen träffar bröderna Dunkhols är de ute hos en kund där de borrar en vattenbrunn.
– På just den här platsen är det ungefär femton meter ner till berget. Det är ovanligt mycket för att vara Sörmland, men inte så långt ner som det kan vara i Skåne till exempel, säger Christian Dunkhols. Han berättar vidare att kunden blivit rekommenderad att anlita Lebam via en gammal kund i samma område.
– Vi lever på rekommendation. Man har nog gjort en brunn på varje gata snart, säger Christian.
Familjeföretag sedan 20 år
Både Christian och Peter Dunkhols är uppvuxna med brunnsborrning. När det var skollov följde de alltid med pappa Kjell ut på jobb. Bröderna har båda studerat till energiingenjör på högskolan. Efter studierna arbetade de för olika företag i några år innan de valde att börja arbeta tillsammans med pappa Kjell på heltid.
– Det kändes helt självklart att börja jobba med pappa för oss båda, säger Christian.
Fastän bröderna ses varje dag i sitt arbete hinner de inte alltid stämma av och kommunicera under arbetstiden. Det får de göra när de gått hem för dagen.
– Ofta går vi med hörselkåpor hela dagen och pratar inte så mycket med varandra. Min fru brukar alltid undra varför jag ringer brorsan när jag kommer hem eftersom vi ses hela dagarna. Men vi hinner inte prata så mycket under arbetstiden, säger Christian Dunkhols.
Pappa Kjell, som fyllt sjuttio, tar i dag hand om pappersarbetet på kontoret i Vagnhärad där Lebam har sina lokaler. Fikarum, kontor och garage.
– Pappa har ju gått i pension och trappar ner i sin egna takt, men efter fyra decennier som egenföretagare kan det vara svårt att sluta arbeta helt och hållet. Han är aktiv i beslutsfattande och finns med i diskussioner, säger Christian.
Mamma Anna-Karin har också varit med och hjälpt till i företaget, hon har bland annat tagit hand om kontorssidan, men hennes huvudsakliga arbete har varit något annat.
Värdefull erfarenhet
Det händer att bröderna stöter på problem under marken när de borrar. Då gäller det att vara fantasifull, menar Christian, eftersom det inte går att se vilka problem som döljer sig under markytan. Kjell Dunkhols som har lång erfarenhet i branschen finns med och vägleder när problem dagas.
– Det är oerhört värdefullt att kunna bolla med pappa när vi stöter på problem, han har ju varit med ett tag. Han har själv stött på olika utmaningar och kan alltid vara till hjälp med sina erfarenheter. Det är ett stort plus för oss med den erfarenheten, säger Christian Dunkhols.
Christian får ofta frågan hur det är att arbeta så nära sin far och han tycker själv att det har fungerat bra genom alla år att arbeta sida vid sida med både far och bror.
– Det gäller att vara rak med varandra och ta upp saker när de dyker upp. Jag och min bror har alltid fått fria händer, vår far har låtit oss göra på vårt eget sätt, det tror jag är en nyckel till att få det att fungera.
Risker i Sörmland
I Sörmland är det relativt lätt att borra eftersom det sällan är mer än ungefär två-tre meter ner till berg, men det finns vissa utmaningar som till exempel relikt vatten. Detta vatten från istiden som finns djupt nere i berget i hela Mälardalen är väldigt salt. Lebam testar vattnet vid borrning kontinuerligt.
– Saltrisken vid kustområdena är den stora utmaningen och sedan att det är täta berg, vilket innebär att man ofta får trycka brunnarna efteråt. Vi har borrat så länge och vet hur vi ska göra. För att undvika det relika vattnet gäller det att inte borra för djupt, men visst har det hänt att vi har gjuta igen, säger Christian.
När coronakrisen drog igång blev det väldigt få bokade jobb för Lebam till en början, men annat blev det när folk började flytta ut till sina stugor.
– Framåt påsken blev det genast väldigt mycket att göra eftersom många ville ha permanent vatten i sina fritidshus. Pandemin har inte varit något direkt negativt för oss i arbetet. Vi fick snarare en hel del mer att göra, berättar Christian Dunkhols.
Flexibilitet och arbetet utomhus
Familjeföretaget Lebam har av olika anledningar medvetet valt att inte expandera. Christian och Peter Dunkhols värdesätter flexibiliteten, arbetet utomhus och mötet med kunderna.
– Ett växande företag innebär fler anställda och mindre flexibilitet. Sedan fyra år tillbaka har vi en person anställd i företaget, vilket är en trygghet ifall att någon skulle bli sjuk. Trenden i dag är större projekt, som kräver stora resurser. Våra kunder är bland annat mindre lokala rörmokare som vi har haft ett långt samarbete med, säger Christian och fortsätter:
– Ofta handlar det mer om kronor och ören för de riktigt stora jobben. Om företaget skulle expandera skulle det bli mer kontorsarbete inomhus för oss, och det vill vi inte, säger Christian.
Att borra efter vatten är absolut roligast tycker Christian. Han kan se att det ofta blir en direkt lättnad för kunden när vattenproblemet är löst.
– För många år sedan fick vi vatten direkt när vi borrade hos en kund. Då sprang hon in och öppnade en champagneflaska och kom ut till oss. Det känns meningsfullt att göra folk lättade och glada, säger Christian Dunkhols.
TEXT OCH FOTO: LEONARDA ARCIDIACONO
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!