Företaget: Hasse i Vara fortsätter blicka framåt

Hasse in action. Trots uppnådda 75 år siktar företagsplanen alltjämt tio år framåt.
Hasse i Vara är en av Geotecs grand old men. Vid 75 års ålder har han alltjämt en tioårsplan för sin egen verksamhet. Fast idag borrar han hellre på tvären än på djupet – för framtidens skull.
Det är en sådan där dag då vintern tagit en paus och solen strålar över Varaslätten, de vidsträckta åkrarnas landskap i Västergötlands hjärta. Det skulle kunna vara snö och kallt men idag stiger plusgraderna ikapp med solen och det är då Hasse kan tänkas jobba. Den nyaste borrningstekniken lämpar sig inte för dåligt väder eller tjäle i backen och det passar Hasse alldeles utmärkt som får sig lediga dagar mellan varven.
Han heter förstås Hans egentligen, och Olsson i efternamn, men för de flesta i branschen är han Hasse i Vara. Han har rent av skaffat sig mejladressen @iVara, så etablerat är namnet.
Grundade Geotec
För 40 år sedan var han en av grabbarna som satt i gräset utanför kvartärgeologen på Uppsala universitet och bildade Geotec – ett beslut ackompanjerat med ärtsoppa och punsch. Initiativet kom från Sven-Göran Andersson, brunnsborrare i Uppsala, som en reaktion mot det då rådande affärskonceptet Avanti. Efter några års uppehåll i föreningen är Hasse åter medlem med förnyad kraft. Nu som då, är hans mål med föreningsarbetet att i gemenskap med andra styrka branschen, normer och standarder.
Vi ses vid en av Hasses så typiska arbetsplatser, en vägkorsning på slätten. Det ska bli schaktfri rörläggning, utan åverkan på körbanan. Det är lite kladdigt i diket där tjälen släppt men Ditch witchen, diksehäxan som den amerikanska tillverkaren kallar sin maskin, är förhållandevis lätt och smidig att styra på sina larvfötter, från lastbilen fram till den plats där sonden ska ned. Sonden ser heller inte så mycket ut för världen, ett blankt rör som andra, men tekniken är avancerad med full kontroll på vad som händer därunder.
En bit ute på vägen står medarbetaren Leif Lindgren med mätinstrumentet, som mest ser ut som en orange vägkon. Genom maskinernas och männens kommunikation kan man följa sondens väg exakt. Hasse själv anser att detta är ett bra komplement för framtidens brunnsborreri.
Skillnad från förr
– Fysiskt är detta väldigt lite ansträngande. Det är en oändlig skillnad mot traditionell brunnsborrning. Nu behöver jag nästan inte bära någonting. Förr kunde jag lyfta 2 000–3 000 kilo per dag. Det är därför jag är så ung och vacker!
Hasse ler så hela ansiktet skiner. Han har en räv bakom varje öra och uttrycker sig rappt och drastiskt. Samtidigt ryms det seriösa, han har exempelvis full koll på både maskiner, bransch och ett brinnande intresse för geologi.
– Borrarbranschen har framtiden för sig, även om den kommer att se annorlunda ut när kommuner drar så mycket ledningsnät.
Den styrda borrningen som Ditch witchen utför, är en form av spolborrning. I lastbilen finns två tankar med vatten. En fyrakubikare för rent vatten, en tvåkubikare där ett spolmedium (bentonit) kan blandas i, för att förändra viskositeten och därmed borrningsförmågan under spolningen.
– Går temperaturen under tre, fyra minus, då står vi still. Det är ju vatten vi håller på med. Det är annat än förr när man borrade i minus 20 och snöstorm och fick värma luftmotorerna.

Humor och allvar. Hasse Olsson och Leif Lindgren både skrattar och kommunicerar med varandra på ett sätt där ömsesidigheten avspeglas.
Hasse skrattar förnöjt och byter en av många blickar med Leif, över kaffebordet, dit vi nu har kommit. Det är inte bara i arbetssituationen som de har en ordlös kommunikation, också här märks gemenskapen mellan dem båda.
Tappade fotfästet
Leif jobbar på timmar, med egen f-skattsedel, de dagar Hasse arbetar. Tidigare hade Hasse en medhjälpare som hette Anders, som också var Leifs gode vän.
– Så omkom han i en mc-olycka. I Spanien, berättar Hasse.
Han harklar sig, stannar upp och tar en mun kaffe till. Leif böjer sig ned och tittar i sin kopp. Den stora loggan han har på tröjan, för West coast choppers, vittnar om hur han delade sin väns motorcykelintresse. Det blir tyst vid bordet. Smärtan och sorgen är tydligt närvarande.
– Men vi var ju tvungna att fortsätta på något vis, börjar Hasse.
Det visar sig att Hasse hade hoppats att Anders var den som skulle ta vid, fortsätta det goda arbete de etablerat. Istället uteblev pensioneringen, Leif tog ett steg in i verksamheten och arbetet rullade på.
– Fast jag tappade lite fotfästet efter det hände. Därför sökte jag medlemskap i Geotec igen. För att kunna ha kolleger att diskutera med.
Han lägger handen tungt bredvid kakfatet och där syns åren och erfarenheten tydligt: Fingertopparna och naglarna är alla ärrade efter åren med brunnsborrning.

Hasses 75-åriga hand vittnar om många år av tungt, fysiskt arbete där fingrarna fått sina smällar.
– Du vet, borrhammaren jag använde vägde bortåt 80 kilo. Du kan tänka dig vad man åkallade för makter när man slog den på fingret…
Det busiga skrattet återvänder till ögonvrån. Det glittrar till i Leifs ögon igen. Tillsammans utstrålar de styrka och gemensam arbetsglädje. Hasse har varit med om sina smällar genom åren och verkar ha hittat sätt att resa sig igen.
Pension kvittar
Idén att bli brunnsborrare kom från en lekkamrats pappa, som var i yrket. Men innan dess hann Hasse vara både springpojke och ”tjäna pengar” på nybyggena vid Götaverken i flera år och dessutom vara försäljare för Electrolux.
– Det ledade liksom upp käften på mig, flinar Hasse.
– På den tiden kunde man få jobb överallt. Jag försökte mig också på att läsa till ingenjör. Men jag hade inte riktigt rätta motivationen…
Sedermera blev det brunnsborrning för hela slanten och har så varit i 43 år vid det här laget. Ganska snart ”sprang han ihop med” livskamraten Eva och genom hennes rötter på Varaslätten hamnade han och den växande familjen här. Idag bor de granne med ett av barnbarnen och familjen verkar ha en stor plats i tillvaron för dem båda. Och Hasse tänker framåt, frisk och utan värk trots alla år av tungt, fysiskt arbete. Han vet att han är privilegierad med detta.
– Det där med att vara pensionär, det får kvitta nu…
Text och foto: Anna Hagnell

Hasse i Vara, en av Geotecs grundare, har en räv bakom varje öra. Men här finns också kunskapen, erfarenheten och allvaret.
Hans Hasse Olsson
• Bor: Helås i Vara kommun – där Joldiahavet en gång låg, risken för salta brunnar är stor i området. Född i Göteborg
• Ålder: 75 år
• Familj: Hustrun Eva, döttrarna Åsa och Malin, barnbarn och barnbarnsbarn
• Arbete: Driver två företag, en med styrd borrning, där han själv är aktiv, och en med VA-anläggning åt kommuner och föreningar.
• Aktuell i Geotec: En av föreningens grundare som nu återkommit med förnyad kraft som medlem
• Kuriosa: Provborrade på Hallandsåsen inför det eventuella tunnelbygget. Avrådde bestämt från tunnelbygge: ”Berget läckte som ett såll, med gammal horst. Vi sa att åsen verkligen inte var lämplig för en tunnel. Men det blev många kockar i frågan. Det gick allt lite troll i beslutet.”
• Tilltro till slagruta: Mycket motvilligt, men ja, det fungerar i praktiken. Exemplen är många genom åren, summerar Hasse.
Schaktfri borrning
• Schaktfri borrning går också under den mer konkret beskrivande benämningen horisontell, styrbar borrning. I Europa finns tre märken på marknaden, två amerikanska och ett tyskt. Amerikanska Ditch witch är marknadsledande i Sverige.
• Räckvidden för en Ditch witch är beroende av modell. Maximalt kan en maskin nå 120 meter men i verkligt gynnsam mark går det att förlänga ytterligare bortåt 30 meter. Sökinstrumentet kan mäta ner till 28 meters djup men ett vanligt arbetsdjup är mellan en halv och halvannan meter. Varje borrör har en böjradie på sju procent.
• Fördelen med horisontell borrning är att den är skonsam för miljön: Trafikavbrott kan minimeras vid vägarbeten, miljöpåverkan minskar då stora sår i marken inte är nödvändiga och heller inte transport och återförande av massor. Det leder också till kostnadseffektivitet och kortare tidsåtgång.
• Maskinen styrs av en operatör med en joystick vid en display efter värden som medarbetaren får i sin sökare. Arbetet är helt beroende av samspelet mellan de båda.
• Vid horisontell borrning kan initialt ett smalare hål borras. Därefter kan man använda en upprymmare för att vidga hålet på tillbakavägen. Då kan också ett rör fästas i anordningen, så att röret monteras i hålet samtidigt som borrutrustningen avlägsnas.
• Tekniken är utmärkt när exempelvis fiberrör ska läggas på en villatomt med uppvuxna träd, stenläggningar och gräsmattor.
(KÄLLA: Björn Säwe, vd på lokala agenturen JLM Scandinavia AB, till Borrsvängen.)
Hasses milstolpar
1941: Föds i augusti
1955: Första jobbet
1962: Börjar som brunnsborrare, linstötare
1968: Köper första egna maskinen
1973-1974: År med liten nederbörd, bäddar för vatten- och brunnskris
1974: Går över till tryckluftsbaserad borrning, potentialen ökar drastiskt
1976: Är med och startar Geotec som konstitueras 1977
1978: Storsatsar på tre maskiner och två nyanställda
1979: Marknaden för brunnsborrning ”störtdyker” första halvåret. Hasse säljer och avvecklar delar. På hösten samma år stiger marknaden igen så hastigt att Hasse tar in arbetskraft från Skåne genom Geotec-samarbete.
1993: Första datorn i firman
2005: Börjar övergå till schaktfri borrning
2006: Blir folkpensionär och planerar för nedtrappning av arbetet.
2015: Tilltänkte efterträdaren omkommer i en olycka. Hasse går in i företaget med förnyad kraft.
2017: Satsar framåt med en tioårsplan för verksamheten.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!