Försäkra dig mot lömska cyberattacker

Kostnaderna för fordonsskador, särskilt glasskador, rusar i höjden. Och många företag borde se över sitt skydd mot cyberattacker. Det är något av det Martin Lindberg på Försäkringskompetens rapporterade om i samband med Geotecs årsmöte 2018.

– Vi ser kraftigt minskade antal skador och kostnader i maskin beroende på bränder. Vad som däremot är oroande är att fordonsskadorna ökar. Inte i antal, men i reparationskostnad. Överlag blir fordonen mer och mer komplicerade och därmed dyrare att laga.

– Framför allt är det kostnaderna för att laga glasskador på fordon som ökar lavinartat. Det beror dels på att glasen blir tunnare och därmed skörare, dels på att de innehåller allt mer teknik.

Martin Lindberg utfärdade en varning för den ökande risken att drabbas av någon form av cyberattack. En försäkring mot detta ligger sedan den 1 december i år med i det försäkringspaket Försäkringskompetens erbjuder Geotecs medlemmar.

Cyberattacker allt vanligare

Martin Lindberg från Försäkringskompetens berättade bland annat om de allt vanligare cyberattackerna. Foto: Lars Wirtén.

En cyberattack kan se ut på olika sätt. En variant är ”malware”, kanske mer känt som virus. En annan är DDoS-attacker, där till exempel en hemsida utsätts för enorma mängder trafik, blir överbeslastad och sluta fungera.

– Det nya är så kallad ”ransomware”, alltså utpressningsvirus. Får man in det så låser det datorn och man måste betala en summa pengar för att få tillgång till sina filer igen.

Martin Lindberg drog några oroväckande fakta kring cyberattacker:

– De har ökat med 300 procent sedan 2015. Nu sker cirka 4 000 cyberattacker dagligen i EU-området och man räknar med att 80 procent av alla europeiska företag har drabbats på något sätt.

Vanliga tecken på att man drabbats av någon form av virus är bland annat att datorn blir långsam, att muspekaren börjar röra sig av själv och att man får konstiga meddelanden från okända program.

I försäkringsvillkoren ställs bland annat krav på att man har brandvägg och regelbundet gör säkerhetskopiering. Dessutom krävs att de mobila enheterna är hårdvarukrypterade. Men hur ska man veta om de är det?

– Alla Apples produkter har automatiskt hårdvarukryptering aktiverat. Läget när det gäller Android-enheter är lite mer oklart, det kan skilja sig mellan märke och modell, säger Martin Lindberg.

Text: Jörgen Olsson 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *