Gustav trivs i det lilla

Gustav Esbjörnson, tredje generationen borrföretagare i GVB i Ljung.

En balansgång mellan att alltid vara tillgänglig och alltid vara fri. Så beskriver Gustav Esbjörnson som driver GVB i Ljung livet som småföretagare.

– Jag skulle inte kunna gå tillbaka och vara anställd. Jag tycker helheten är stimulerande och skulle inte vilja vara utan någon av alla delar man måste dyka ner i.

GVB i Ljung har gått i arv i familjen i två generationer. Gustav Esbjörnsons farfar började med brunnsborrning 1941 och Gustav tog över familjeföretaget 2013 från sin far. GVB i Ljung borrar lika delar vatten- och energibrunnar. När det gäller geoenergi gör företaget inga arbeten inomhus kring värmepumpen. När de borrar vattenbrunnar erbjuder företaget däremot hela pumpanläggningen.

Utöver Gustavs fru som sköter bokföringen en dag i veckan och Gustav själv, har företaget inga anställda. Men det är en sanning med modifikation. Daniel Lundgren, som tidigare var anställd i företaget, sköter borrningarna via ett eget företag tillsammans med sin fru Emma.

– Så i praktiken är vi två. Daniel borrar allt och jag sköter allt annat. Förutom kontorsarbete med fakturering, offerter, konsultationer med mera, tar jag alla installationer av vattenpumpar och underhållsarbeten kring vattenbrunnar, berättar Gustav Esbjörnson.

Uppdelningen känns naturlig och samarbetet fungerar väldigt bra, menar Gustav.

– Daniel är väldigt bra på att borra och är inte intresserad av att göra något annat. Vi behöver inte stå vid riggen båda två, det hade varit svårt att hinna med allt annat då. Det är bättre att koncentrera sig på sin del.

Vill inte växa

Gustav trivs bra med att vara liten och har inga ambitioner att växa och anställa eller anlita fler borrare.

– Jag vill fortsätta vara ute och jobba fysiskt också. Jag vill inte ha tre maskiner i gång samtidigt, då blir det bara administrativt arbete för mig.

Vattenuppdragen håller Gustav sysselsatt. I Ljung ligger Gäsene Mejeri dit bönder i trakten levererar mjölk.

– Många av mjölkbönderna är våra kunder vad gäller vattenförsörjningen. De har vuxit mycket och en gård kan ha tre-fyra vattenbrunnar. Det är mycket jobb att sköta dem, så jag är mycket ute på gårdarna. Jag vill inte vara bunden vid att stå vid en maskin, jag får en mer flexibel arbetstid så här. Jag trivs bra med det och vill inte anställa och låta andra göra jobbet.

Sårbart – eller inte

GVB i Ljung är sällan med i större byggprojekt och det är inget Gustav eftersträvar. Men han inser att det på ett sätt gör företaget mer sårbart.

– Om alla jobb hamnar i stora projekt eller hos stora företag framöver, då drabbas vi. Men vi har inte sett att det blir så. Som jag ser det finns det två marknader. Vi har omställningen till geoenergi i industri, offentliga byggnader och bostadsrättsföreningar, där det kan röra sig om 30-40 borrhål i ett projekt. Där är vi inte med. Men det binder upp de större firmorna och då kan vi ta ”styckehålen”. Det passar oss bättre.

Gustav berättar att tidigare, när pappan Esbjörn Björnsson drev firman, kom cirka 80 procent av jobben från VVS-firmor. Idag är det tvärtom. 80 procent kommer från slutkunden direkt och resultatet från egen försäljning. Det gör att man är mindre sårbar gentemot samarbetspartners, som kan byta leverantörer för att pressa priser.

– Jag får lägga mer tid på kundkontakt i dag. Men då äger vi också hela affären.

Friheten väger upp

Gustav har inte stängt av sin telefon en enda gång under de tio år han har drivit GVB i Ljung.

– Det är svårt att slappna av i att det går bra. Man gör bokslut, sedan börjar januari igen och orderboken ska fyllas. Men jag har blivit bättre på att vila i att det ordnar sig i år också. Jag har fördelen att ha Daniel med i verksamheten, det gör att jag känner mig trygg.

Tillgängligheten och den ständiga osäkerheten vägs upp av friheten, tycker Gustav.

– Jag har aldrig behövt fråga någon annan om jag får ta semester. Jag är fri att planera mitt liv på ett sätt som är bekvämt.

Samtidigt är det en ensam tillvaro, både i arbetet och i de beslut som måste tas.

– Ibland är det jobbigt. Det är baksidan av att driva ett litet företag. När det uppstår något problem, då måste jag ta det själv. Det är inte roligt när någon tycker vi har gjort fel och kräver saker. Men min inställning är att alltid rätta till det som kunden upplever har blivit fel. Även om det kostar.

Vatten minskar

Inför framtiden hoppas Gustav på ett uppsving för bergvärmen. Utvecklingen på vattensidan kan bara gå nedåt menar han. Året har börjat i full fart efter ett rekordår 2022.

– Det kan inte fortsätta så här. Husleverantörerna varslar nu, så nyproduktionen av vattenbrunnar på landsbygden kommer att avta. Om det inte går får jag väl hitta på något annat.

Gustav tänker efter kort.

– Det kan jag säga nu när jag har jobb. Sedan kanske man sitter där och gråter! Men nej, jag är inte så orolig.

TEXT: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *