Norge: God efterfrågan men dålig lönsamhet

Även i Norge har elpriserna stuckit iväg på senare tid och skapat osäkerhet för den som står i begrepp att konvertera till en energilösning som inkluderar elförbrukare.

Men där påverkas marknaden även av andra faktorer, förklarar Einar Östhassel på Maskinentreprenörernas Förbund, MEF, som samlar de norska borrarna.

Einar Östhassel

Einar Östhassel på norska Maskinentreprenörernas förbund.
Foto: Privat

– Elpriset som normalt ligger på mellan 50 öre och en krona ligger idag på mellan två och tre kronor. Det är klart att det påverkar, men vi har ändå sett en stor ökning i efterfrågan på geoenergi. Tyvärr har alla komponenter blivit väldigt dyra att importera och entreprenörerna har haft svårt att kompensera sig genom prisökningar. Så branschen har att göra, men lönsamheten är dålig, säger Einar Östhassel.

I Norge finns Enova, ett företag ägt av staten, som arbetar för omställningen till vad man kallar ett ”lågutsläppssamhälle”. Genom politiskt styrda åtgärder ger Enova stöd och finansiering för omställning till förnyelsebar energi från exempelvis sol-, vind-, vatten- och bioenergi.

– Geoenergi får inte lika mycket stöd som de andra förnyelsebara energislagen. Här har vi ett enormt kommunikationsarbete att göra, för att utbilda både allmänhet och beslutsfattare om geoenergins fördelar.

Staten stöttar

I Norge liksom i Sverige har staten gått in och avlastat privatpersoner som drabbats extra hårt av de kraftigt höjda elpriserna under vintern. Däremot har man ingen motsvarighet till de svenska ROT-avdragen, något Einar Östhassel önskar sig eftersom han menar att det skulle kunna gynna borrföretagen.

Kan dubbla geoenergin

Den totala energiproduktionen i Norge uppgår till omkring 170 TWh om året. Geoenergin står idag för 4–5 TWh.

– Det är en andel som jag menar att vi utan större problem skulle kunna dubbla.

Men det krävs insatser från oss i branschen och mer kunskap hos de som fattar besluten, säger Einar Östhassel.

TEXT: JÖRGEN OLSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *