Överlag positivt kring nya hammaren
Den nya fyrtumshammaren W4 från Atlas Copco är ute på den svenska marknaden. Lanseringen föregicks av ett långt utvecklingsarbete och omfattande tester.
Borrsvängen kontaktade tre erfarna borrare som använt hammaren en tid och bad dem reflektera och utvärdera.
Vi bad borrarna dels att spontant berätta om sina erfarenheter av hammaren, dels att kommentera i vilken utsträckning den lever upp till de tre fördelar tillverkaren Atlas Copco lyfter fram, nämligen:
1. Bra balans mellan ökad frekvens och optimerad slagenergi.
2. Bättre prestanda och produktivitet ger lägre dieselförbrukning och mindre slitage på borrsträng.
3. Få komponenter gör hammaren enkel att plocka ihop och isär samt att serva.
Anders Jonsson, Bengt Jonssons Brunnsborrning, Tjörn:
– Jag började köra med den för ungefär ett år sedan, med en av de första testhammare som kom ut. Jag har fått ut totalt 4 600 meter ur hammaren. Det är mer än konkurrenterna, men jag tror nog att det framför allt beror på att jag borrat med 120 millimeters krona hela tiden. Uppgången från 4 ½ till 4 ¾ tum gör att lufthastigheten kring hammaren minskar och därmed också slitaget från stenmjölet.
– Generellt är den ”snällare” att jobba med än föregångaren QL och den håller jämnare borrsjunkning i hela borrhålet, även på ställen där vi fått mycket vatten.
– Sammanfattningsvis så fyller hammaren den funktion jag förväntar mig. Något krångel har det inte varit, men jag bytte slitfodret efter 4 000 meter – för då hade den börjat tappa.
1. Ja, den är väldigt lättjobbad även i övergångar mellan olika hårt berg.
2. Nja, slitaget är ju vad det är, så just det argumentet kan jag inte köpa rakt av. Vad gäller bränsleåtgången så bytte vi kompressor samtidigt som vi började med den här hammaren, så dieselförbrukningen har jag svårt att jämföra.
3. Jag har haft isär den en gång och det var ganska enkelt. Snarast är det så att det knappast har funnits något behov av att plocka isär hammaren. Det är i sig lite ovanligt.
Per Swartling, Sörmlands Brunnsborrning, Flen:
– Vi började med en testhammare för ungefär ett år sedan och intrycket har varit positivt från början. Vi har sett en höjd produktion jämfört med andra hammare.
– Under året har vi kunnat jämföra hammaren på två olika kompressorer, 35 respektive 25 bar. Den går väldigt bra på 35 men det är nästan ännu större positiva effekter med att köra på 25 – då får man fortfarande en mycket stor produktion men en ännu större dieselbesparing.
– Det brukar sägas att det går åt två liter diesel per meter vid 35 bar. Vi har legat på 1,5 till 1,6 liter per meter med 25 bars tryck och det innebär nästan en liter på en tremetersstång, vilket blir stora pengar i längden.
1. Ja, den är väldigt lättanvänd. Går mjukt i berget och är lätt att ställa in, till skillnad från tidigare Atlas-hammare som varit krångligare.
2. Slitaget är nog detsamma som tidigare – med de lufthastigheter vi arbetar med så blir det stort slitage, det går inte att undvika.
3. Det tycker jag stämmer. Vi har bytt ytterfoder, bakstycke och chuck några gånger och det finns en enkel och bra lösning för att göra det.
Lars-Göran Svensson, Ullareds Brunnsborrning, Ullared:
– Vi har använt hammaren sedan början av september i år och har fram till nu (slutet av oktober) borrat ett 20-tal hål. Jag tycker att den lever upp till förväntningarna. Borrhastigheten skiljer sig kanske inte så mycket åt jämfört med konkurrenterna, men dieselförbrukningen är lägre. Och den är lättjobbad även när det är mycket vatten, den går igång direkt när man drar på luften.
– Vid något tillfälle har skaftet till borrkronan slagits sönder, men det måste ju inte bero på hammaren.
1. Ja, det tycker jag. Kronorna ser förhållandevis friska ut när de kommer upp.
2. Förbrukningen är absolut lägre, men jag har än så länge inte borrat tillräckligt många hål för att riktigt kunna veta hur mycket lägre. Resonemanget om slitage vet jag inte riktigt om jag tyckerhör hemma här. Men visst – om man behöver 30 bar för ett jobb med en annan hammare men klarar samma jobb på 25 bar med denna, så påverkar det ju.
3. Det stämmer. Förr bestod hammare av massor av delar, nu är det några få och den är enkel både att ta isär och sätta ihop igen.