Pär Malmborg på plats för geoenergiborrning i Täby Kyrkby

Den 1 februari fick Borrföretagen sin vd Pär Malmborg, som nu ger sig ut i verksamheten för att träffa medlemmarna.

Det är en fin vinterdag i februari med ett par minusgrader och vindstilla – nästan lite vårvinter i luften. Här i ett villaområde i Täby Kyrkby, några mil norr om Stockholm, ska man göra en geoenergiborrning till ett nybyggt hus. Thomas Apelgårdh, vd och grundare av TA Brunnsborrning & VVS har sett fram emot att träffa vd:n i Borrföretagen och känna honom lite på pulsen. Pär Malmborg har varit engagerad i många projekt världen över inom olje- och gasindustrin och ska nu få vara med om de olika momenten i en geoenergiborrning. – Det känns väldigt roligt att få se hur en borrning fungerar. När jag kom hit och såg att det var ett nybyggt hus som valt geoenergi tänkte jag på hur vi ska få fler nya husägare att ta beslutet att välja geoenergi. Jag ser också hur viktigt det är att vara ute på fältet för att upptäcka möjligheterna för hur man kan utveckla föreningen och förhoppningsvis även branschen.

Thomas Apelgårdh: – Det finns mycket att göra, till exempel att få till ett samarbete med fjärrvärmeleverantörerna och andra tidigare konkurrenter inom energisektorn. Vidgar vi vyerna kan vi få en större efterfrågan. Det är en av utmaningarna vi ser för Pär och föreningen att sätta tänderna i.

Problemlösning på plats

Täbyvillan är belägen på den högsta punkten på tomten så det borrhål man planerat för från början måste nu göras lite längre ned, då det är svårt att få borrmaskinen uppför den branta sluttningen. Det finns inte heller någon nyckel till huset så man kommer inte in för att få åtkomst till vatten. Det är sådana här utmaningar som man hela tiden stöter på som borrare.

– Ja, man får vara lite av problemlösare som borrare. Varje ny plats har olika förutsättningar och nya utmaningar som man ska hitta lösningar till, säger Thomas Apelgårdh som tidigare arbetat som oljeborrare i Nordsjön innan han startade bolaget för 20 år sedan.

Följer varje moment

Pär Malmborg nickar där han placerat sig högt upp på tomten för att hänga med i varje moment av borrningen. – Det var det första jag tänkte på, att ni är så flexibla och hittar lösningar på allt som att få in alla maskiner på smala utrymmen som här, säger Pär Malmborg som fått på sig en helt ny skyddsutrustning som nu ska hänga med i många år framöver när han besöker olika borrarbeten i landet. När certifierade brunnsborraren Rikard Skogström har kommit igång med arbetet jobbar han koncentrerat och vant efter 17 år i företaget. Nu med hjälp av Calle, en ny generations brunnsborrare, som är son till Thomas.

Det finns lite att göra hos kommunerna för att få ett system som fungerar över hela landet, säger Åsa Lundström, TA Brunnsborrning & VVS.

Slutmålet är 230 meter

Pär Malmborg följer intresserat arbetet med svetsningen. – Jag är imponerad av hur många olika moment en borrare måste vara kunnig i, säger han. När borrningen i berget kommit igång är slutmålet 230 meter, här borras det lite extra för att kunna driva uppvärmning av poolen som villaägaren planerar att anlägga på tomten. Åsa Lundström är medarbetare i företaget och gör oss sällskap vid lunchen. Hon bokar bland annat jobbuppdragen och har kontakt med kunder och myndigheter, speciellt med kommunerna när tillstånd för installation av värmepump och borrning ska sökas.

Viktigt att sprida kunskap

– Okunskapen hos kommunerna kan vara ett problem har jag märkt, både när det gäller vatten och bergvärme. Vissa kommuner har A4-ark efter A4-ark med krav för en vattenutredning som krävs för att få bygglov, medan det i andra kommuner räcker det med att grannfastigheter har vatten så blir bygglovet beviljat. Det finns lite att göra hos kommunerna för att få ett system som fungerar över hela landet, säger hon. Det är här som Pär Malmborg kan göra en viktig insats då han tidigare är van vid att sköta kontakter med myndighetspersoner.

– Vi ska kunna hjälpa de som handlägger bygglov i kommunerna så besluten fattas snabbare. Det ska ju inte vara på grund av osäkerhet hos handläggaren som hela byggprocessen tar tid eller att det ställs orimliga krav innan man får ett ja. Borrföretagens uppgift är att göra vardagen så enkel som möjligt för borrarna så att deras fokus är på borrning, säger Pär Malmborg.

– Min uppgift blir att se de utvecklingsbara möjligheterna som redan finns i medlemsföretagen men även de problem som behöver lösas för våra medlemmar och det är där jag kommer in i bilden.

Stark organisation

– Jag tycker det är viktigt att om man är medlem i organisationen ska man ha en fördel mot de som inte är medlemmar, säger Åsa Lundström. – Ja, när väl den nya lagandan från två organisationer har satt sig till en, tror jag det här blir en väldigt stark organisation. Det här ska bli skoj, säger Thomas Apelgårdh. – Det tycker jag också, speciellt efter allt jag har sett och fått uppleva idag, säger Pär Malmborg.

TEXT OCH FOTO: MAJ STABERG

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *