Sex meter – bra för ekonomi och arbetsmiljö
Med ambitionen att öka effektiviteten och att skapa en bättre arbetsmiljö har FBB Finspångs Brunnsborrning tillsammans med leverantören Gruse och riggtillverkaren Casagrande samarbetat kring en teknisk lösning för borrning med sexmetersstänger.
– Efter ungefär ett år med provningar och modifieringar har vi under hösten fått en rigg i full drift, säger vd David Johansson.
Det är den gradvisa övergången till allt fler stora projekt, med många hål på samma plats, som fått FBB att satsa pengar och tid på att låta skräddarsy en rigg och ett hanteringssystem för de dubbelt så långa rören.
– Vid flerhålsprojekt producerar personalen många borrmeter per arbetsskift, vilket innebär fler lyft med tremetersstänger. Det gör jobbet slitsamt.
De automatiska rörhanteringssystem FBB provat har inte riktigt matchat behoven. Därför föll valet på att i stället gå upp till sexmetersrör:
– Antalet skarvningar halveras och tidsvinsten väger upp den extra hanteringen. Med sexmetersrör behövs ju inga manuella lyft, utan allting sköts med en vinsch.
– Killarna är väldigt nöjda – de kan borra 300 meter om dagen utan att vara särskilt trötta i kroppen efteråt, säger David Johansson.
Tätt samarbete gav resultat
Utvecklingsarbetet har skett i nära samarbete med Gruse, som är svensk agent för internationella riggtillverkaren Casagrande.
– Det har varit ett jättebra samarbete där vi känt full stöttning hela tiden. Vi har fått möjlighet att sitta med deras konstruktörer och designers och utbytt tankar och idéer. Sedan har vi provat varianter, fått dem justerade och provat igen. Vi hade aldrig kunnat göra detta själva, säger David Johansson.
Casagrande har gedigen erfarenhet av borrning med sexmetersrör, men då gäller det inte energiborrning utan grundläggning. Utgångspunkten för riggen har varit chassit från en grundläggningsrigg, som byggts på med tekniska lösningar i enlighet med FBBs önskemål och behov.
Möjligheter genom specialisering
David Johansson har stora förhoppningar på riggen och ser en framtid i sexmetersborrning – men noterar också praktiska skillnader jämfört med tremetersborrning:
– Effektiviteten ökar helt klart och jag räknar med att vi också ska kunna ge oss på riktigt djupa projekt med den nya riggen. Vi har borrat 350 meter som djupast med tremetersstänger, och nu ser jag ingenting som hindrar att vi ger oss på 500-metersprojekt och djupare än så.
– Samtidigt tar riggen större ytor i anspråk. En rigg i den här storleken kräver också lite mer hantering och det betyder att både etablering och avetablering tar längre tid. Därför är tekniken främst lämpad för stora projekt.