Svensk pumpteknik i EU:s gröna omställning

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningens vd Anders Mårtensson bär organisationens fana högt och stolt – hela vägen ut i Europa.

– Svensk kyl- och värmepumpsteknik är en viktig del av EU:s gröna energiomställning, säger han till Borrsvängen.

Europavägen E18 fungerar som en röd tråd i Anders Mårtenssons liv. Han har hittills följt den utan några större avvikelser. Målinriktat och uthålligt.

– Jag har alltid en idé om vart jag ska, säger han. Och jag är fullt beredd att sakta men säkert ta mig dit.

Till skillnad från E18 utgick Anders dock inte från det mytomspunna Sankt Petersburg i Ryssland, utan han på­ började sin levnadsbana i den kanske något blygsammare staden Örebro. Men europavägen lockade och den skulle så småningom ta honom norrut till Stockholm och sedermera vd-­stolen på Svenska Kyl­ och Värmepumpförening­ en (SKVP) där han sitter just nu. Men vi backar bilen något. Första stoppet efter Örebro var nämligen Enköping där han gjorde värnplikten som reservofficer. En ledarposition som skulle visa vägen för Anders karriär.

– Jag har haft många chefsjobb, berättar han. Varför? För att det är roligt att kunna påverka och en utmaning att driva ett förändringsarbete.

Efter en avstickare till Uppsala och KTH där han utbildade sig till civilingenjör var han tillbaka på E18 där nästa stopp blev posten som projektledare på ABB i Västerås. Efter några år gick färden vidare till Ericsson, där blev han utvecklingschef. Efter en tid som utvecklingschef på ABB:s Stockholms­ kontor följde bland annat chefspositioner på Schneider Electric, Vattenfall samt VVS-­Fabrikanternas Råd i Stockholm. Och däremellan hann han även med en omväg till Visby – inte via E18, utan sjövägen denna gång – där han var vd på Gotlands Energi.

Anders berättar att de flesta stoppen på karriärvägen har sin grund i hans stora intresse för områdena elektroteknik, energi och miljö. Av samma anledning passar även jobbet som vd för Svenska Kyl-­ och Värmepumpföreningen honom väldigt bra, konstaterar han och fortsätter:

– De områdena finns representerade i kyl­- och värmepumpbranschen. SKVP är till exempel en viktig komponent i den stora gröna miljöomställningen som sker i Europa just nu och det är väldigt spännande att få vara med i det föränd­ringsarbetet.

Anders har definitivt hamnat på rätt plats i rätt tid. I och med att EU:s nya oli­ka klimat­ och miljödirektiv, till exempel Fit for 55 och Repower EU, ska göra EU klimatneutralt år 2050 sätts stort fokus på värmepumptekniken som en del av omställningen.

– Här i Norden tar vi värmepum­pen för givet, men vi får inte glömma att i övriga Europa är det fortfarande huvudsakligen gas som gäller som upp­ värmningskälla. Många länder har till exempel inte utbyggd centralvärme.

EU har kommit fram till att värmepumpar är ett fantastiskt alternativ till rysk gas, konstaterar Anders. Och då tekniken nu ingår i riktlinjerna för det gröna Europa ökar efterfrågan.

– Det byggs många fabriker ute i Europa just nu för att täcka behovet. Branschen expanderar kraftigt även i Sverige och då har vi redan många företag som exporterar värmepumpsteknik.

Det är inte bara ont om värmepumpar i EU, även kunskapen om hur man installerar dem är en bristvara, säger Anders och berättar att det inte är ovanligt att EU­-parlamentariker hör av sig till SKVP.

– De vill höra hur vi resonerar efter­som Sverige har en mogen marknad för tekniken. Här är vi vana vid hårda kvalitetskontroller och krav på att certifieringar fullföljs och vi skulle kunna exportera den kunskapen i högre grad än vad vi gör nu. Det är viktigt att de som installerar kan sin sak och gör rätt, annars kommer det att slå tillbaka på hela branschen.

Även på hemmaplan har tekniken sedan några år fått ett uppsving. Och det på bekostnad av el och olja. Den enkla anledningen är att energipriset har ökat, konstaterar Anders.

– När det blir dyrt ökar intresset att se över sina energikostnader. Med värmepumpar blir man mer oberoende och kan påverka kostnaden själv.

Men med stor efterfrågan, och växande produktion som följd, ökar också behovet av återväxt. Precis som borrbranschen lider kyl­ och värmepumpbranschen av låg nyrekrytering bland unga. Det är en anledning till att påverkansarbete är en viktig del av SKV­P:s verksamhet, berättar Anders. Bland mycket annat anordnar man därför sedan några år ett skol-SM för gymnasieelever på teknisk linje med kyl­ och värmepumpinriktning.

– Det är en möjlighet för branschen att synas, säger Anders. Tävlingen uppmärksammas ute på skolorna och det får lärare att intressera sig för tekniken. Och det brukar även bli genomslag i lokal­ media, vilket så klart också är bra för nyrekryteringen.

Ett annat slags påverkansarbete bedrivs gentemot myndigheter. Det sker på uppdrag av SKVP:s medlemsföretag.

– Vi tar upp det som pumptillverkarna vill att vi ska ta upp, vi är deras röst, berättar Anders. Det fungerar åt båda hållen, myndigheterna föredrar att prata med oss istället för med många olika företag. Vi samlar och för vidare informationen.

SKVP informerar även om nya lagar och regler samt hjälper medlemmarna att svara på remisser.

Även om Europas och EU:s dragningskraft nog har ett ganska fast grepp om Anders så sitter han väldigt bra på SKVP:s vd-­stol, försäkrar han. Han har suttit in sig och han trivs.

– På den här posten stannar jag kvar ett bra tag till, lovar han.

Men vem vet? Påfarten till E18 ligger ju förhållandevis nära organisationens kontor i Alvik och det finns alltid nya spännande mål att utforska. Och Anders gillar ju förändring.

10 snabba med Anders Mårtensson

Familj?
Fru och två stora barn. Hunden Baloo.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli civilingenjör och bo i Tyskland.

Din starkaste drivkraft?
Förändring.

Stad eller landsbygd?
Landet. Mänskligare än staden.

Favoritplats?
Fjällen en krispig vinterdag.

Vad har du kvar på din bucketlist?
Jag har alltid velat se japanska jättesalamandrar.

På nattygsbordet?
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafon.

Favoritfilm eller tv-serie?
Veronikas dubbelliv.

Favoritmat?
Räksmörgås med nyskalade räkor.

Favoritdryck?
Gärna en kyld öl till räksmörgåsen.

TEXT: SIMON JOHANSSON FOTO: ANETTE PERSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *