Svenskt Geoenergicentrum ångar på

Signhild Gehlin, Svenskt Geoenergicentrum. Foto: Lars Wirten

Det har varit full aktivitet i Svenskt Geoenergicentrum 2018. Det nya året lovar gott med deltagande i ett par forskningsinriktade samverkansprojekt och inte minst det nystartade innovationsklustret Varmt&Kallt med finansiering från Energimyndigheten.

Föredrag, Geoenergidagen, kurser, statistik, riktlinjer och råd, tidningen Svensk Geoenergi. Listan över aktiviteter och leveranser från Svenskt Geoenergicentrum är lång. Under 2019 kommer fokus ligga på innovationsklustret Varmt&Kallt samt två samverkansprojekt, så kallade annex, inom ramen för forskningsprogram finansierade av International Energy Agency, IEA.

Varmt&Kallt är en nätverkssatsning för att främja utvecklingen inom värmepumpande teknik, energilager och geotermi. Svenskt Geonergicentrum och Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen, SKVP, är initiativtagare till klustret som beviljades medel från Energimyndigheten i november förra året.

– Vi behövde ett forum för att bland annat bygga vidare på resultaten från det nu avslutade forskningsprogrammet Effsys Expand, och stimulera utveckling och innovation inom området. Vi kommer att genomföra ett antal aktiviteter inom ramen för Varmt&Kallt, bland annat som en del av årets workshop på Geoenergidagen. Den delen kommer att kretsa kring djupgeotermins status i Sverige och vilken väg vi ska gå inom det området.

– Vi ser ett ökat intresse för geotermi. Tiden är nu mogen att titta närmare på det och vilka satsningar vi behöver göra i Sverige, säger Signhild Gehlin.

Annex 27: kvalitetssäkring

De två internationella samverkansprojekten som Svenskt Geoenergicentrum deltar i heter IEA ECES Annex 27 och IEA HPT Annex 52.

Annex 27 tittar på kvalitetssäkring av borrhålssystem. Det är indelat i tre delprojekt: design, konstruktion och underhåll. Svenskt Geoenergicentrum leder arbetet kring design och publicerade 2018 en State of the Art-rapport som beskriver läget för borrhålsanläggningar i Sverige idag, hur du går till väga vid design, konstruktion och drift, och hur du förebygger fel och risker.

– Slutrapporten för hela programmet blir klar i höst och då kommer vi att översätta den och publicera på vår hemsida, berättar Signhild Gehlin, teknisk expert på Svenskt Geoenergicentrum.

Annex 52: långtidsmätning

Annex 52 fokuserar på långtidsmätning och uppföljning av prestanda hos geoenergisystem. Annexet leds av Svenskt Geoenergicentrum och pågår till den 31 december 2021.

– Vi kommer att analysera 15 anläggningar i Sverige och lika många till i ytterligare fem länder. Det ska mynna ut i riktlinjer för hur och vad man ska mäta, vilka nyckeltal som ska användas och hur de ska tas fram, förklarar Signhild Gehlin.

Flera kurser och Geoenergidagen

I vanlig ordning kommer Svenskt Geoenergicentrum arrangera kurser i geoenergi under året. Nytt för i år är att vårens två kurser hålls i Skåne. Grundkursen ”Funktion och tillämpningar” går av stapeln i Lund i mars och i Stockholm i oktober. Fördjupningskursen ”Design med EED” genomförs i Malmö i maj och i Stockholm i november. I december hålls fördjupningskursen ”Avancerad design” i Stockholm.

Den 2-3 oktober är det dags för den sjunde upplagan av Geoenergidagen på Scandic Talk vid Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Det har blivit en lyckad satsning. Såväl utställare, besökare som föreläsare har varit väldigt nöjda genom åren, så det fortsätter vi med, säger Signhild Gehlin.

Text: Lars Wirtén

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *