Teknikutveckling inom borrning med framtidsfokus

Mats Holm är utvecklingsansvarig för verktyg på Sandviks affärsområde Exploration. Foto: Sandvik.

Sandvik är en av de större leverantörerna till den svenska borrningsbranschen. Vad arbetar man just nu med på forsknings- och utvecklingsavdelningen – och vilken är ”dröminnovationen”? Borrsvängen har kollat läget.

Mats Holm är utvecklingsansvarig för verktyg på Sandviks affärsområde Exploration, som alltså huvudsakligen ägnar sig åt maskiner och verktyg för prospekterings- och gruvindustrin.

– När det gäller rör och kronor händer det kanske inte så väldigt mycket. Mycket är standardbundet och det som sker handlar huvudsakligen om materialförbättringar, säger han.

Den stora utvecklingstrenden handlar i stället om säkerhet och arbetsmiljö.

– Vi har till exempel tagit fram ett helt nytt rörhanteringssystem för gruvmaskinerna, som just nu implementeras tillsammans med LKAB i Kiruna. Det systemet knyter vi stora förhoppningar kring.

Mer och mer digitaliseras

I linje med viljan att skapa bättre arbetsmiljö kring borrningen ligger också utvecklingen av datoriserade system, säger Mats Holm:

– Vi rör oss helt klart mot mer och mer datoriserade miljöer. Ett exempel på det är att vi går från manuellt hanterad till datoriserad reglering av ventiler för justering av borrtryck, vattentryck och vattenflöde. Det är relevant även för brunnsborrare.

Nästa stora kliv?

När det gäller det längre perspektivet då? Finns det nya, stora tekniksprång att ta och vilka skulle de i så fall kunna vara?

– Jag ser väl inget nytt språng i närtid, men det kommer säkert. Man kan tänka sig att hela borrförloppet förr eller senare är helt datoriserat och automatiserat.

– En dröm, som jag tror att alla borrare och utvecklare har, är att kunna byta borrkrona utan att behöva lyfta upp strängen. Det skulle vara ett verkligt kliv framåt. Jag tror att det är möjligt på sikt och vissa försök har gjorts, men hittills har det stupat på hållfastheten.

Johan Bergqvist är produktchef för hammarutvecklingen på Sandvik. Foto: Sandvik.

Mer effektiv hammare

På DTH-sidan hos Sandvik är Johan Bergqvist produktchef för hammarutvecklingen.

– En ständig utmaning är att göra hammarna mer energieffektiva. Man stoppar in oerhört mycket energi, men får egentligen inte ut så mycket.

– Därför jobbar vi mycket med effektivisering, till exempel när det gäller luftförbrukningen som ju har en direkt koppling till dieselförbrukningen. Här har vi nyligen släppt en ny hammare, RH560, som har mellan 10 och 15 procent bättre prestanda när det gäller luftförbrukningen. Kombinerad med en flödesstyrd kompressor kan man minska dieselförbrukningen ungefär lika mycket.

Den nya hammaren har till exempel ingen fotventil, vilket gör den mer luftsnål.

– Vi jobbar mycket med att öka borrsjunkningen, för att spara tid och pengar i borrningen. Det handlar dels om luftförbrukningen men också om olika toleranser i hammaren och att optimera timingpunkterna.

Oljefri hammare på önskelistan

Sandviks nya hammare
RH560 kom i höstas. Foto: Sandvik.

Sandvik är nu på gång med en hammare som med prestanda att hantera vattenflöde och mottryck för att utan problem ta sig ner till 350 meter och djupare.

­– På önskelistan över uppfinningar står ju en oljefri hammare, för miljöns skull. Jag kan idag inte riktigt se hur det skulle gå till, men det handlar ju om att tänka utanför boxen, säger Johan Bergqvist.

Text: Jörgen Olsson

Fotnot: Borrsvängen har utan framgång sökt representanter för Atlas Copco/Epiroc för intervjuer om deras pågående arbete inom forskning och utveckling.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *