Hett uppdrag i turistparadiset

Peter Magnusson på cykel mellan jobben på Seychellerna. Foto: Johan von Garrelts

I dryga 30 graders värme är Peter Magnusson från Rubenssons Brunnsborrning på väg med cykel för att göra en vattenbrunn – på lyxiga turistparadiset Seychellerna i Indiska oceanen.
– Ett minne för livet. Landet är otroligt vackert och där finns inga giftiga djur. Samtidigt var det bitvis väldigt svårjobbat och mycket besvärligt att få tag på saker, säger han.

Historien om hur Peter Magnusson kom att tillbringa nästan hela april månad med att borra vattenbrunnar på öriket Seychellerna tar sin början redan i slutet av 1990-talet. En gammal bekant, en konsult vid namn Johan von Garrelts, har ända sedan dess jobbat med att hitta vattentäkter runtom i världen.

– Seychellerna är ett av de länder som har brist på färskvatten. Konstigt nog, kan man tycka, eftersom där regnar 2 700 millimeter om året. Men öarna är enormt branta, så det allra mesta rinner ut i havet. De använder avsaltningsanläggningar, men de fungerar inte så bra och är dessutom väldigt dyra i drift eftersom de går på diesel, berättar Peter.

Kontakten med Johan von Garrelts och företagen Water Harvesting Company och Eco Partner Group ledde till ett avtal med Seychellernas myndighet för vatten, el och avlopp om att borra tio provbrunnar.

Noga med packningen

– Totalt har jag varit där tre vändor sedan i höstas. Först identifierades 90 tänkbara borrplatser, sedan reducerade vi dem till 40 och med hjälp av en geofysiker från SGU kom vi slutligen ner till tio.

På Rubenssons packade man en borrigg och all tänkbar kringutrustning och reservdelar i en 40-fotskcontainer. Den tog 63 dagar att forsla med båt till huvudön Mahe.

– Vi hade fått veta i förväg att det i stort sett inte fanns någon utrustning alls på öarna, så jag lade mycket jobb på att planera packningen för att allt skulle finnas med. I slutänden saknades bara en enda sak; en mutter till en kedjetång. Men en sådan lät vi tillverka hos en skicklig smed som det lokala transportföretaget kände, säger Peter.

 

Mödosamma transporter på slingrande, branta vägar.

Besvärliga transporter

Seychellerna består av hundratals öar men i stort sett hela befolkningen lever på de tre största och det var också där Peter och teamet gjorde borrningarna.

– Vi gjorde både filterbrunnar och bergborrade brunnar och fick vatten i åtta av dem. Det finns gott om flodfåror på öarna och under dem försökte vi hitta sprickzoner.

Själva borrningen gick bra. Seychellerna är inte vulkaniska utan jobbet gjordes i granit. En 12,5-bars kompressor som gav mycket luft hyrdes in och Peter kunde för det mesta borra med tio till tolv minuters borrsjunkning per stång.

– Det var egentligen transporterna mellan borrplatserna som var utmaningen. Höjdskillnaderna är dramatiska, det är brant, slingrigt och besvärligt överallt. På en av öarna är personbilstrafik förbjuden så där fick vi ta oss på cykel mellan jobben.

Trots 2 700 mm regn om året behövs vattenbrunnar.

Sköldpaddor och lyxturister

Förutom den besvärliga geografin och svårigheten att få tag på utrustning beskriver Peter Magnusson ett modernt och välfungerande land. Naturen är vacker och sandstränderna världsberömda som kläckningsområden för havssköldpaddor. De flesta av de 85 000 invånarna lever på huvudnäringen – lyxturism:

– Det har den nackdelen att allting är makalöst dyrt. En köttbit på restaurang kan utan vidare kosta 400 kronor, utan några tillbehör.

Klimatet är stabilt. Temperaturen går sällan under 30 grader ens på nätterna och på dagarna kan den krypa mot 40. I princip varje dag kring lunch kommer en rejäl regnskur, ett riktigt skyfall. Då gäller det att ta skydd:

Seychellerna – ett paradis för både turister och sköldpaddor.

– Det är kolossalt kraftiga regn. Allting blir totalt dyngsurt på mindre än 30 sekunder. Men sedan kommer solen igen.

Kan bli fortsättning

Nu arbetar konsulten Johan von Garrelts med en handlingsplan för fortsättningen. Seychellernas miljöminister är personligen drivande i projektet och förhoppningen är att kunna ersätta de många små och väldigt lokala vattenverk, som idag försörjer mellan 10 och 50 hus vardera, med större anläggningar.

– För vår del betraktar jag det här projektet som avslutat. Men man vet aldrig, säger Peter Magnusson.

– Det kan mycket väl bli en fortsättning. Är någon Geotecborrare intresserad av ett treveckorspass och en enastående upplevelse, så har jag kontakterna!

Text: Jörgen Olsson Foto: Peter Magnusson

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *