Peekad i New York: “En ofantlig marknad – men utmaningarna är också stora”

Sedan i februari jobbar Peekab för ett amerikanskt borr och värmepumps företag i delstaten New York. Två veckor i månaden är två medarbetare på plats och hjälper till. Fyra man turas om att jobba på andra sidan Atlanten varannan månad och ägaren Emrik Eklund är en av dem.

– De var här för att lära sig mer om borrning och hittade oss och mig via Atlas Copco och Ornunga Maskin. De var med oss i en hel vecka och kollade allt vi gjorde sedan reste de hem och beställde ett antal riggar, berättar Emrik Eklund.

Det amerikanska företaget hade borrat med sonicriggar, som vibrerar ner i berget, men för bergvärme tar det alldeles för lång tid och man valde att satsa på tryckluftsriggar.

Subventionerar energiomställning

I delstaten New York och på många andra håll i USA pågår en stor energiomställning där man framför allt är ute efter att ersätta gas med geoenergi. Delstaten New York subventionerar privatpersoners konverteringar med 50 procent.

Grön borrmaskin

Borrning i en villaträdgård i New York.

– Vi gör allt från enskilda energibrunnar till jättevillor som ska ha upp till sex borrhål. Marknaden är enormt stor, men de har knappt några borrare, säger Emrik Eklund. Av försäkringsskäl får borrarna från Peekab inte borra i USA.

– Vi står för utbildning och vägledning i borrteknik och ger dessutom utbildning på just den typ av riggar som de har köpt, säger Emrik som inte har noterat några större skillnader när det gäller just borrningen.

Specialregler skapar krångel

– Berggrunden där är ganska lik vår och som mest har vi haft 30 meter till berg. Däremot är det andra saker som skiljer och som gör jobben svårare och mer tidskrävande.

Till exempel får man inte köra tunga fordon på alla vägar, vilket gör att det kan ta en och en halv timme att ta sig till en borrplats som ”egentligen” bara ligger en kvart bort.

– Dessutom har kunden inget som helst ansvar för sina egna ledningar på tomten. Det ligger helt och hållet på borraren att ta reda på var det går fiber, gas, vatten och så vidare och oftast är dokumentationen väldigt bristfällig.

Snabbväxande företag

USA-företaget är snabbväxande och har gått från 130 till 200 anställda bara under den tid Peekab jobbat med dem.

 – De håller på att utveckla egna värmepumpar, som växlar från vatten till luft och inom två år ska de ha 35 riggar igång.

– Det är en ofantlig marknad för geoenergi i USA. Men det är också krångligt och byråkratiskt att jobba där som utlänning. Jag gjorde ett försök att starta ett bolag där, men lade ner det efter som det blev för dyrt och tidskrävande, säger Emrik Eklund.

TEXT: JÖRGEN OLSSON

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *