Vi ska fortsätta lyfta borrningens samhällsnytta

Pär Malmborg

Pär Malmborg, ny vd för Borrföretagen fr o m februari 2021

Kan man bli profet i sin egen hemstad? Svenskt know-how i brunnsborrning är välkänt utanför våra gränser, men uppmärksammas och uppskattas den svenska borrarkåren på samma sätt på hemmaplan? Jag väntar med att svara på frågan och fortsätter resonemanget.

I numret du håller i din hand kan du läsa att den svenska borrarkåren välkomnas med öppna armar internationellt när det gäller borrning för geoenergi med exempel från Polen, USA och Färöarna för att nämna några. Samtidigt tittar länder som Storbritannien och Irland med lystna blickar på Sveriges bidrag till geoenergiutvecklingen. Här hemma ser vi i stället ett regelverk som ställer alltmer krav på borraren och mycket av ansvaret läggs på verksamhetsutövaren med en undersökningsplikt som är oerhört sträng.

Ett tydligt exempel är FBB miljöbrottmål där Borrföretagen och föreningens medlemmar var överens
att det var ett fall att stödja. I slutändan friades FBB, rätten var enig och åklagaren valde att inte överklaga. Fallet har dock gett en hel rad lärdomar och insikter för branschen, framför allt sätter det ljuset på ett antal problem och frågor som borrbranschen strukturerat behöver arbeta vidare med. Inte minst kommer Handläggarguiden för geoenergi att tackla en del av dessa viktiga frågor och Borrsvängen som branschtidning kommer att göra djupdykningar i ämnet under 2023. Men mycket av arbetet är långsiktigt och Borrföretagen behöver fortsätta lyfta fram samhällsnyttan som branschen gör på hemmaplan. I slutänden måste branschen högre upp på både vatten- och energiagendan för att bättre kunna påverka myndigheter och bli deras profet när det gäller borrning för vatten och energi.

Hösten börjar ta fart och det är inte lång tid till nästa medlemsmöte på Nääs Fabriker utanför Göteborg den 24–25 november. Årsstämman i maj var av naturliga skäl fokuserad på att träffas igen och nu tar vi ett mer tekniskt grepp där fokus kommer att ligga på kompressorer, ett studiebesök hos Ornunga Maskin & Teknik i Alingsås och Handläggarguiden för geoenergi. Många är redan anmälda  men det finns ett fåtal platser kvar, så hör av er till kansliet om ni är intresserade.

Hur blev det med SGU:s grundvattenprognoser över sommaren? Vi vet resultatet: Stora delar av Sverige drabbades av torka och lantbrukare såväl som brunnsborrare vet konsekvenserna. I augusti fylldes mediaflödet med borrare som jobbade för högtryck för att rädda alla drabbade. Oslagbar reklam för branschen och många tacksamma lantbrukare.

Mer om ämnet finner ni i tidningen – trevlig läsning och vi ses på Nääs Fabriker i slutet på november!

Missa inte chansen att tycka till om Borrsvängen. Nedan finner ni en QR-kod – ta er gärna tid att svara på frågorna angående intresset för en mer digital läsning.

FOTO: Anette Persson.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *