Alla kollektorer ska vara P-märkta

På hemsidan www.ri.se finns både ”Lilla boken om P” och en informationsfilm. Sök på ”P-märkning”.

Det är nu tre och ett halvt år sedan den branschgemensamma överenskommelsen om att de kollektorslangar som används i Sverige ska vara P-märkta.

Med anledning av beslutet skickades ett informationsbrev ut. Det var undertecknat av Geotecs vd Johan Barth, SKVP:s vd Per Jonasson och Avantis dåvarande vd Michael Klasson. De formulerade sig bland annat så här:

”Möte 2014-08-22 angående märkning av kollektorer

Under fredagens möte mellan Pemtec, Muovitech, Uponor, Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen, Avanti och Geotec togs ett gemensamt beslut att de kollektorer som används i Sverige skall vara P-märkta. Gällande normer för geoenergisystem skall också hänvisa till dokument där det framgår att det är P-märkning som gäller.”

Ett kvalitetsmärke

P-märket är Rise:s (tidigare SP-koncernens) eget kvalitetsmärke och kan finnas på både produkter och tjänster. Så här skriver Rise om P-märkningen:

Märkningen innebär att förutom lag- och myndighetskrav uppfylls även marknadens höga krav. P-märket betyder också att produkten eller tjänsten är typprovad och att tillverkarens eller utförarens egenkontroll övervakas av Rise.

Vad innebär då P-märkningen rent praktiskt när det gäller kollektorer?

Frågan går till Marcus Tillman, certifieringsingenjör på Rise och den som granskar testprotokollen och utfärdar certifikatet.

– Till exempel tittar vi på densitet, termisk stabilitet och smältindex. Det är tre egenskaper som ger förutsättningar för ett stabilt material med lång livslängd.

Kontrollerna i samband med P-märkning innebär även att kollektorns returböj testas.

– Vi gör dragprov på fogarna och vill då konstatera att materialet töjer sig och att det blir ett ”segt” brott; alltså att det inte går tvärt av. Dessutom ett så kallat ”bucklingstryck” som visar hur böjen klarar påfrestningarna.

– Vi gör också tryckprov vid 20 och 80 grader i upp till 1 000 timmar, säger Marcus Tillman.

Förutsätter avtal

Utöver de praktiska testerna, som kan göras av ett ackrediterat tredjepartslabb – till exempel Rise:s eget – förutsätter P-märkningen att tillverkaren tecknar avtal om tillverknings- och egenkontroll. Rise gör sedan årliga uppföljningar, där man kontrollerar att egenkontrollen skötts på rätt sätt och att inga förändringar av till exempel råvara eller dimensioner gjorts, så att produkten inte längre är densamma som P-märkningen gäller.

Rise granskar även tillverkarens kvalitetsledningssystem samt rutiner för hur man hanterar klagomål och reklamationer.

Text: Jörgen Olsson

Om Rise

Rise – Research Institutes of Sweden – är ett oberoende, statligt forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar de till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Rise har 2 300 medarbetare som driver och stöder alla typer av innovationsprocesser.

Rise erbjuder 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *