Atlas Copco: ”Vi följer prototypen i realtid”

Mohamed Choukri är projektledare på Atlas Copco Rental i Boom, Belgien.

Han började där förra sommaren och utvecklingen av den elektriska kompres­sorn som Team Wessman använder är ett av företagets projekt.

– Vi tog den dieseldrivna Y35-Drillair som bas för prototypen E35-Drillair, där E står för Electric. Det fanns många utmaningar att möta för att göra kompressorn lämplig för att använda i fält, det är inte bara att byta dieselmotorn mot en elektrisk, säger han.

Borrprocessen består av borrning, spolning och stångförlängning. Dessa moment sker vid olika luftflöden och tryck, så anpassning till växlande belastningar är avgörande. Elmotorn styrs av en frekvensomriktare och har många fördelar, menar Mohamed Choukri.

– Dessa inkluderar energieffektivitet, exakt kontroll över hastighet och vridmoment och låga underhållskrav.

– Jämfört med en dieseldriven kompressor har E35 även ett högt startmoment, vilket gör den lämplig för applikationer som kräver en snabb och kraftfull uppstart. Detta är vad Pers operatörer upplever när de borrar.

En annan stor fördel är ljudnivån. E35-kompressorn är mycket tystare, vilket bidrar både till en minskning av den totala bullerföroreningen och förbättrar arbetsmiljön vid maskinen. Det är fördelar som absolut inte ska underkattas, säger Mohamed Choukri.

Mohamed Choukri leder en arbetsgrupp inom Atlas Copco Rental som undersöker nya tekniska idéer med avseende på genomförbarhet, konceptualiserar dem och tar dem slutligen till prototypstadiet.

– Eftersom E35 är en prototyp arbetar vi nära projektet genom fjärrövervakning i realtid för att följa upp kompressorns beteende. På så sätt kan vi ta itu med alla små problem som kan uppstå, säger Mohamed och fortsätter:

– Efterfrågan på elektriska högtryckskompressorer ökar. Det är inte överraskande, utan tvärt om något vi varit förberedda på och vi producerar nu fler elektriska enheter till vår uthyrningsflotta.

TEXT: JÖRGEN OLSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *