Booster kan dubblera trycket – vad händer med säkerheten?

En booster som kan dubblera trycket från kompressorn är på väg ut på marknaden. Bland fördelarna lyfts att det blir lättare att borra vid stora djup och stora vatten- mängder.

Men hur fungerar den – och vad händer med säkerheten? Borrsvängen har talat med uppfinnaren och konstruktören Tom Allen.

Tom Allen är ett hyfsat välkäntnamn och ansikte för mångasvenska borrare, där han funnits ikretsen sedan mitten av 1990-talet. Hanär kanadensare och tidigare oljeborraresom flyttade till Finland för över 40 årsedan och så småningom växlade övertill brunnsborrning och geoenergi.I dag är han konsult i egna bolaget DeepDrilling och i början av nästa år planerar han att sätta produkten DDB-660 på marknaden. Det är en booster somkopplas mellan kompressorn och riggenoch som har kapacitet att öka trycket tilldet dubbla.

– Det var i samband med att jag var inblandad i en djup borrning 2019 som jag bestämde mig för att konstruera en booster. Nu har vi en modell färdig som vi använder skarpt vid ett uppdrag, berättar Tom Allen.

Borrningen i fråga gäller 22 hål till 350 meter på en trång plats där det kommer enorma mängder vatten.

– Vi får upp till 40 000 liter vatten per timme. Då måste man ha en booster för att få upp tryck och volym och få undan vattnet.

Boostern Tom Allen byggt håller ungefär samma dimensioner som en sedimenteringscontainer och kan flyttas med samma sorts liftdumper. Vid den aktuella borrningen matar man den med 23 bar och får ut 50 till 52. I fabriksmiljö har dock boostern, som kan ta emot luft från två kompressorer, genererat 70 bar.

– Jag planerar även för en mindre modell som tar luft från en kompressor och ger maximalt 60 bar, säger Tom Allen.

Men vad händer med säkerheten vid så kraftigt ökade tryck? Hur påverkas slangar och kopplingar?

– Alla beståndsdelar som ska ta emot tryck är testade till 105 bar. Det gäller både det vi får levererat och delar vi tillverkar själva, säger Tom Allen.

Han berättar också att man anlitar svenska Afry som certifieringsbolag och att boostern givetvis kommer att vara CE-märkt.

Hur påverkas borriggen av det höga trycket? Klarar alla riggar att arbeta med så höga tryck?

– Vissa riggar har begränsningar. Men boostern är styrd och övervakad av en dator. I den ställer man in maximalt tillåtet tryck för den aktuella riggen, till exempel 50 bar. Mycket beror på luftslangen till masten och vår slang har ett sprängtryck på 350 bar. Dessutom har boostern flera säkerhetsnivåer och är försedd med mekaniska övertrycksventiler, säger Tom.

Priset för den större boostern kommer att ligga strax under tre miljoner kronor och för den mindre lite över två miljoner kronor. Tom Allen tror och hoppas att intresset ska finnas och säger sig redan ha muntliga beställningar.

– I många fall kommer boostern att göra att man vinner tid, i andra fall kommer den att göra det möjligt att borra över huvud taget, beroende på vattenmängden.

TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: ASMO HUUSKO

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *