Borrbranschens expertis blir allt mer efterfrågad

Pär Malmborg, VD Borrföretagen

Det är inte många dagar kvar till jul. Decemberstressen har varit ett faktum en tid, men julstämningen börjar infinna sig och just julstämning på bästa sätt blev det när borrbranschen samlades på Nääs Fabriker 24–25 november för att ta del av ett julbord och av Borrföretagen arrangerade aktiviteter. Temat för mötet var teknik med ett tydlig fokus på kompressorer och detta nummer är fullspäckat med artiklar från Nääs för er som inte kunde vara där.

Det är med stolthet jag kan säga att föreningen nu är en etablerad treåring och ett långt och målmedvetet arbete börjar ge resultat. Fler och fler kommuner och myndigheter börjar hitta till Borrföretagen och organisationens branschkunskap efterfrågas mer och mer av företag och statliga institutioner. Det är en styrka att vi är en förening och den stora nyheten är att Borrföretagen tar hem utbildningen till personcertifiering från och med 2023. Detta innebär Borrföretagen från och med nästa år ger utbildning till personcertifieringarna AB, ABS och B i egen regi, med Rise som certifieringsinstitut. Vi kommer att sätta fokus på att uppdatera och aktualisera utbildningsmaterialet och på sikt se över digitaliseringsmöjligheter. I första hand kommer utbildningarna att hållas i Borrföretagens lokaler i Stockholm och Lund, men även lokala utbildningar blir möjliga. En viktig medlemsnytta och en tidig julklapp är att vi tittar på en rabattmodell för medlemsföretag och Borrföretagen vill även kunna erbjuda utbildningsmöjligheter i samband med föreningens möten eller andra branschevent.

Borrföretagen kan summera ett händelserikt 2022 med en hög aktivitet i borrbranschen både i Sverige och internationellt. Geopolitiskt har det varit ett riktigt stormigt år med sluttampen av en pandemi, krig i Europa, ett val i Sverige fokuserat på plånboksfrågor samt ett fotbolls-VM i december månad. Även den bästa spåman hade haft svårt att få in allt det i kristallkulan, men det som verkligen utgör en ”grön tråd” är den gröna omställningen som går allt snabbare och Repower EU är ytterligare ett tecken på vart vi är på väg. Ett viktigt ställningstagande av EU som gör att geoenergiexpertis och borrning bara kommer att bli ännu mer efterfrågat.

Här ligger Geoenergi – Handläggarguide helt rätt i tiden. Guiden, som är ett samarbete mellan SGU, Borrföretagen, Svenskt Geoenergicentrum och SKVP, har tagits fram under 2022 och planeras att publiceras under första halvan av 2023. Målet med guiden är först och främst att underlätta för kommunernas handläggare genom att ge en överblick av aktuella fakta och samla kunskap kring lagar och regler, geologi och hydrologi, värmepumpsteknik, borrning och geoenergi. Guiden har alla förutsättningar att bli ett viktigt referensdokument i branschen och den kommer att ännu tydligare placera Borrföretagen och Svenskt Geoenergicentrum på kartan. Som utgivare av guiden kan Borrföretagen bli det naturliga navet i frågor gällande borrning för geoenergi bland landets kommuner.

Hur var då julbordet och julstämningen på Nääs undrar ni? Fem brunnar av fem om ni frågar mig och helt klart att rekommendera – Borrföretagen uppmanar fler medlemsföretag och leverantörer att prova på föreningens aktiviteter under 2023! Planera redan nu in årsstämman 4–5 maj och Brunnsborrardagen 31 augusti – 1 september.

Sköt om er i jul och nyår.

FOTO: Anette Persson.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *