Det våras för det nordiska samarbetet

Efter ett par års vila som en följd av pandemin har nu Nordisk Brønnborerföreningers Forbund, NBF, vaknat till liv igen med digitala möten. Att träffa varandra i verkliga livet på årsmöten och mässor står också på agendan.

Nordisk Brønnborerföreningers Forbund, NBF, bildades 1988 av branschorganisationer i Sverige, Danmark och Norge. Syftet var att öka dialogen och samarbeten mellan länderna. 1998 anslöt Poratek i Finland medan Island, som saknar branschförening, fick en representant 2004 i Alvarr ehf.

– Men aktiviteten dog ut i samband med pandemin som också sammanföll med bildandet av Borrföretagen i Sverige, säger Mattias Gustafsson, vd på Borrföretagen.

Nu har den nordiska tanken vaknat till liv igen med en rad digitala möten och närvaro på årsmöten.

– Vi gynnas alla av att byta erfarenheter om utmaningar, möjligheter och vad som händer på våra marknader. Vi vill också vara en plattform som kan stötta våra leverantörer med nordiska kontakter.

Mattias Gustafsson poängterar att genom Borrföretagens medlemskap i NBF är också varje enskilt medlemsföretag medlem i den nordiska föreningen.

– Om man till exempel behöver ta hjälp av en borrningsfirma i ett annat land i Norden kan man vända sig till den nordiska branschgrannen och få hjälp.

Utvecklingen i branschen går mot en alltmer internationaliserad miljö med uppdrag i andra länder.

– Då kan det vara viktigt att få hjälp med hur lagstiftningen ser ut, med ansökningsförfaranden och hur man ska rapportera in sitt arbete till exempel. Det skiljer sig åt i de nordiska länderna, förklarar Mattias Gustafsson och understryker:

– Framför allt ligger vinsten i att ha möjlighet att utbyta erfarenheter och knyta kontakter över landsgränserna.

En gång i kvartalet träffas nu verksamhetsledarna i respektive branschförening digitalt. Något fysiskt nordiskt branschmöte för alla medlemmar finns dock inte i planeringen.

– Men ambitionen är att vi ska kunna bjuda in borrentreprenörer och leverantörer över nationsgränserna i samband med de träffar och mässor vi redan arrangerar. När Brunnsborrardagen går av stapeln nästa gång skulle vi exempelvis kunna satsa nordiskt. Det lockar förhoppningsvis en större publik och då får vi också fler utställare. Det kommer att gynna alla, säger Mattias Gustafsson.

I pandemins spår tycker han sig märka ett uppdämt behov av att träffas och prata med andra.

– Det är värdefullt att mötas och lära sig av varandras framgångar och misstag. NBF är ett steg på vägen att hitta gemensamma lösningar som bidrar till både bättre brunnar och bättre affärer.

Ett exempel på den nytta NBF kan generera är Geoguiden, som Borrföretagen publicerade i somras. Tack vare dialogen i NBF framkom det att kollegorna i Danmark höll på att ta fram en liknande publikation.

– De var naturligtvis glada över att kunna ta del av Geoguiden som en del i sitt arbete, berättar Mattias Gustafsson.

NBF planerar också att upprätta gemensamma plattformar på sociala medier, i första hand Linkedin, där medlemsföretag kan knyta kontakter, utbyta erfarenheter och ställa frågor.

TEXT OCH FOTO: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *