Detta innebär krigsplacering

Kan brunnsborrare bli krigsplacerade med hänvisning till yrkets betydelse vid höjd beredskap? Vad innebär en krigsplacering med hänvisning till anställningsavtalet? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har publicerat en sida med frågor och svar om krigsorganisation och krigsplacering på sin webbplats. Här är ett axplock:

Vad innebär det att vara krigsplacerad?
”Att vara krigsplacerad innebär att en person är ianspråktagen av en organisation för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.”

Vilka företag förväntas krigsplacera sin personal?
”Det finns inga uttryckliga författningskrav för företag att ta fram och bemanna krigsorganisationer. Detta får i stället göras utifrån frivilliga åtaganden efter samråd med myndigheterna, exempelvis i syfte att kunna uppfylla åtaganden i avtal med den offentliga sektorn.

Vidare finns det inte någon reglering av vilka företag som är så pass viktiga för totalförsvaret att de bör ta fram och bemanna krigsorganisationer. Även denna bedömning får därför ske i samråd med berörda myndigheter.”

Kan arbetsgivaren krigsplacera arbetstagare med stöd av anställningsavtalet?
”Arbetsgivaren kan när som helst under anställningen fatta beslut om krigsplacering med stöd av författning.”

För att få lite större klarhet i frågan om krigsplacering med stöd av anställningsavtalet kontaktar vi MSB. Jacob Nordfors, utredare på MSB, förklarar vad som gäller för arbetsgivare och arbetstagare vid höjd beredskap:

– Det är viktigt att ha i åtanke att anställningsavtal fortsätter att gälla även under höjd beredskap. Man ska alltså fortsätta gå till jobbet. Utöver detta har regeringen under höjd beredskap möjlighet att föreskriva om så kallad allmän tjänsteplikt. En arbetstagare som omfattas av allmän tjänsteplikt är under plikt skyldig att fortsätta gå till jobbet och får inte säga upp sig.

Allmän tjänsteplikt görs dock inte ”med stöd av anställningsavtalet”, utan den formuleringen handlar om den krigsplacering som arbetsgivare kan göra av anställda.

– Vi har valt att kalla denna typ av krigsplacering för ”krigsplacering enligt anställningsavtalet” för att särskilja den från den krigsplacering som görs av värnpliktiga och civilpliktiga. En krigsplacering utifrån anställningsavtalet har nämligen ingen inverkan på den anställde och är endast ett planeringsinstrument som arbetsgivaren kan använda sig av för att vara säker på att anställda inte tas av någon annan del av totalförsvaret.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *