Glada kunder bästa lönen för Elvings Brunnsborrning

Det är inte alla hantverkare förunnat att få tårta av kunden efter avslutat jobb. Men för Elvings är det snarare regel än undantag.

− När vi ger människor vatten har vi löst ett av de primära behoven i deras liv, säger Morgan Jartell, som driver Elvings Brunnsborrning tillsammans med sonen Daniel.

Mycket handlar om kunderna när Morgan och Daniel Jartell ska berätta om sin verksamhet. Morgan är full av historier, om katten han träffade i går på ett kundbesök, om korna som var så törstiga när de borrade efter vatten i deras hage att de kom och drack så fort vatten började sippra ut i gräset och sedan kliade sig mot maskinerna.

− Det var lite svårjobbat, minns Morgan. Det finns snart inte en grusväg i Västra Götaland som vi inte har åkt på, fortsätter han.

Fick en tomt i lön

Men låt oss ta ett steg tillbaka och se hur det hela startade, och med vem.

− Det var min pappa Elving Gustavsson som började, några år efter andra världskriget. I många år var det ett enmansföretag, och den första anställda kom runt 1970.

Pappa Elving, som gav namn åt företaget, fick ibland vara kreativ i sina kundkontakter.

− En gång borrade han en brunn i ett område där det skulle byggas sommarstugor. Markägaren hade inga pengar, så han fick en tomt i betalning. Det blev en bra affär när han sålde tomten ett antal år senare, berättar Morgan.

År 1975 klev Morgan in i företaget, efter att bland annat ha jobbat på SKF med att bygga glasfiberbåtar.

Sonen Daniel gjorde också en resa inom andra verksamheter innan han landade i familjeföretaget.

− Det var ingen självklarhet att jag skulle gå in i företaget, men jag har ju varit med sedan jag var liten. Jag kan det tekniska och vet hur vi hanterar våra kunder.

Att det är ett familjeföretag innebär bara fördelar, konstaterat Morgan Jartell.

− Hur många kompanjonskap spricker inte? Den stora fördelen med familjeföretag är att vi kan lita på varandra till 100 procent och mer.

Tre generationer i Elvings brunnsborrning. Daniel och Morgan Jartell flankerar ett foto på grundaren, Elving Gustavsson.

Borrar helst efter vatten

Elvings har sitt säte i Vårgårda, sju mil nordost om Göteborg och verkar främst i Västra Götaland. Företaget ägnar sig åt såväl brunnsborrning som att borra för bergvärme, men den absoluta merparten av jobben handlar om vatten.

− Jag skulle tro att vi gör 90 procent vattenbrunnar. När du jobbar med bergvärme är du en underentreprenör och kan därmed inte få samma lönsamhet. Dessutom sliter det mer på maskinerna eftersom det handlar om fler borrtimmar för samma pengar, säger Morgan.

− När det handlar om vattenbrunnar äger vi uppdragen själva.

Vattenborrningen innebär också en direktkontakt med kunden, som de inte vill vara utan. Oftast börjar det med ett telefonsamtal.

− Vi har märkt de senaste åren att det är fler kvinnor som ringer. De vågar också ställa fler frågor, och ibland hör man mannen i bakgrunden som sufflerar med frågor, berättar Morgan.

Elving Gustavsson som startade företaget fick vara reklamman i en kampanj för borriggar på 1950-talet.

Inga långa relationer

Nästa steg är ett kostnadsfritt hembesök, där upplägget presenteras.

− Kunderna är ofta väl förberedda och har pratat med sin bank. Dessutom får vi möjlighet att se kunden i ögonen, och det händer nästan aldrig att vi tar kreditupplysning på våra kunder, säger Morgan Jartell.

Några långa relationer med kunderna blir det dock inte. När brunnen väl är borrad och allt är installerat hörs de aldrig mer av.

− Vi har brunnar som min pappa borrade på 1950-talet som fortfarande fungerar utmärkt, konstaterar Morgan med stolthet.

Att hela tiden möta nya kunder är en del av arbetets tjusning.

− Vi får träffa många trevliga familjer, och vi får se nya kunder och nya platser varje dag. Folk blir glada över det vi gör för dem. Många har kämpat länge med missfärgat vatten och kört vatten i dunkar, säger Daniel Jartell.

Far och son i samspråk. Både Daniel och Morgan Jartell är ofta på språng mellan de olika uppdragen.

Service och vattenrening

Den typiska kunden är en som bygger nytt på landsbygden, och det handlar alltid om vatten, ibland även om värme. Dessutom arbetar Elvings med service av pumpar, både i egna och andras brunnar.

− Det är inte så många som behärskar att göra pumpbyten på 100 meters djup, konstaterar Morgan.

− Servicedelen och vattenrening är också något som vi kommer att utveckla mer, tillägger Daniel.

Tänker hållbart

Morgan och Daniel Jartell är glada över att branschorganisationen Borrföretagen nu är verklighet, och de ser många möjligheter till samordningsvinster.

− Jag mailade kansliet häromdagen om att vi borde satsa på fossilfri diesel. Den är lite dyrare men om vi går ihop kanske vi kan få ett bättre pris. Vi måste tänka klimat och hållbarhet, och vi använder själva bara den fossilfria dieseln HVO100, säger Morgan.

I Elvings egen pipeline ligger närmast ett 70-årsjubileum. Det skulle ha skett i fjol, men hanns inte med. För Morgans del handlar det så sakteliga om att trappa ner. Något.

− Jag ska försöka komma ner i heltid.

Fotograferar kor

Det handlar dock inte om krav från en hustru som väntar därhemma. Hustrun Barbro är själv egenföretagare inom konsthantverk och har fullt upp med det.

Det handlar istället om att få tid att göra färdigt en fotobok om kor. Morgan har fotografi som intresse och har ägnat sig åt att ta bilder på kor ett tag.

Om framtiden tänker de att företaget ska fortsätta ungefär som nu, och inte bli större. Det finns också en fjärde generation på tillväxt, Charlie, elva år.

− Han frågade mig för ett halvår sedan om jag tyckte att han ska börja i företaget, berättar Morgan.

− Jag svarade att det är kallt, tungt, bullrigt och skitigt, men rätt kul. Då svarade han ”jaha du”.

Text och foto: Anna Nyberg

Alla kunder blir glada när brunnsborraren har gjort sitt. De här korna var både kunder och blivande motiv i boken som Morgan Jartell arbetar med. Foto: Morgan Jartell

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *