Iskristallen välkomnar borrföretagen

Sedan Geotec och Avanti gick ihop och bildade den gemensamma organisationen Borrföretagen har förhoppningarna på en stark organisation växt bland medlemmarna. Det menar Iskristallens vd Robert Nilsson. – Det märker jag när jag träffar kollegor. Den allmänna åsikten är att branschen stärks genom sammanslagningen och det kommer att bli lättare att få igenom våra krav.

Iskristallens vd Robert Nilsson rattar med säker hand den av snöslask nedstänkta och inte längre så vita firmapickupen. Han svänger in på husbilstillverkaren Tumbos stora fabriksområde strax utanför Eskilstuna. Vi stannar vid en nedfälld bom och Robert tutar.

– De brukar vara alerta och släppa in när man kommer, säger han och spanar mot huvudbyggnaden.

Medan vi väntar på att bli insläppta berättar Robert att det tidigare fanns ett visst motstånd, särskilt hos äldre borrare, mot en sammanslagning av Geotec och Avanti. Gamla motsättningar mellan de två organisationerna spökade. Det var också större konkurrens borrare emellan. En osund konkurrens som Robert inte alls tror på.

– Nuförtiden har vi i branschen betydligt större kontakt med varandra, säger han. Trots att vi är konkurrenter hjälps vi åt och samarbetar. Där spelar Borrföretagen en stor roll då de underlättar kontaktskapande.

En annan fördel med att ha en stark medlemsorganisation i ryggen är att det blir lättare att få kontakt med de styrande, både i kommun och riksdag, menar Robert. Alla kontakter uppåt går genom organisationen.

– Vi vill gärna vara med vid viktiga beslut som påverkar oss, till exempel när regeringen tar fram miljökrav. Där har vi många viktiga synpunkter som får större tyngd när de framförs av Borrföretagen. Jag tror dessutom att regeringen tycker att det är en fördel att kunna ha en dialog med oss som arbetar med det här dagligen.

Industrier skaffar geoenergi

Bommen lyfts till slut och vi blir insläppta på husbilstillverkarens gigantiska område. Företaget expanderar med nya fabrikslokaler och Iskristallen är anlitade för en omfattande geoenergiborrning. Sammanlagt blir det 41 borrhål till 200-250 meters djup. Att stora industrier installerar geoenergi har varit en växande trend de senaste fem åren, konstaterar Robert.

– Det är så pass bra ekonomiskt att ha geoenergi, säger han. Man kan ju ha både värme och kyla i samma installation. Så när man ändå investerar mycket och bygger stort så passar man på. Det är helt klart en trend.

Och bygger man nytt där det inte finns kommunalt vatten så passar man på att borra för energi när man ändå borrar för vatten, berättar Robert. Även bland nyblivna fritidshusägare har intresset för geoenergi ökat markant.

– Sedan coronan kom har det blivit betydligt fler borruppdrag i fritidshus. Folk lever annorlunda nu. Sommarboende blir året runt-boende. Många köper hus på landet där de lever under långa perioder och då investerar man i geoenergi. Man har förstått att det lönar sig i längden.

Tumbo Husvagnar bygger ut och passar på att installera geoenergi. Det är ett stort uppdrag och Iskristallen borrar sammanlagt 41 hål på området.

Medieföretaget som började borra

Iskristallen har i nuvarande form funnits sedan 2006. Men innan man började borra var det snarare ”grävjobb” som gällde. I alla fall om man ska hårddra det

– Iskristallen startade nämligen som ett medieföretag. Delägare Håkan Ringkvist, som är filmare i grunden, startade företaget 1995. I många år producerade Iskristallen filmer åt bland annat SVT. Håkan filmar fortfarande, men numera lägger han medieproduktionerna i en annan firma. Robert berättar: –

Håkan och jag är gamla kompisar och vi hade länge pratat om att starta något tillsammans i borrbranschen. 2004 slutade jag av olika anledningar på en borrfirma som jag hade jobbat länge för. Då blev det helt plötsligt läge. Håkan hade ekonomin och jag hade kunskapen och kontaktnätet.

Sagt och gjort. Håkan gick in med finansiering och Iskristallen köpte sin första borrigg. Kundkretsen fanns redan, jobben trillade in och efter två år gick man plus. Idag är man en etablerad aktör i hela Mälardalen. Vad är då hemligheten bakom framgångarna? Robert svarar med att rycka på axlarna. Om man ska hårddra det så finns det bara ett sätt att arbeta på i den här branschen, menar han. ”Borrar man ett hål så borrar man ett hål. Det går bara att göra på ett sätt”. Han säger det med ett leende.

– Så här är det. Vi är ett litet företag och det gör att vi kan vara flexibla. Vi kan ändra planeringen ganska omgående. Det gör att vi kan rycka ut på snabba beställningar och akutjobb. Robert funderar en liten stund och fortsätter sedan:

– Vi sätter en heder i att ha städat och rent hos kunden. Det blir väldigt stökigt när man borrar, det går inte att undvika, men vi röjer undan kontinuerligt. Och vi är försiktiga. När vi kör in med stora maskiner i en kunds trädgård så ser vi till att gå varsamt fram.

Egen verkstad och tvätthall

En stor konkurrensfördel, konstaterar Robert, är att man har egna verkstadsmekaniker. All service och underhåll görs i egen regi.

– Vi servar våra maskiner kontinuerligt i vår egen verkstad, och vi har dessutom en egen tvätthall. Vår maskinpark är alltid hel och ren. Iskristallen har nyligen investerat flera miljoner i nya maskiner. En ny borrigg och en ny kompressor är på väg. Det är en investering som kommer att betala sig, spår Robert. Runt hörnet väntar nämligen flera stora jobb. Bland annat ska man borra för geoenergi till Strömsholms Djursjukhus.

– Det kostar mycket att utveckla företaget. Fem eller sex miljoner för en ny rigg och en ny kompressor, det innebär att man måste vara ganska säker på inkommande jobb.

Borrningen hos husbilstillverkaren är i sista fasen, allt ser bra ut och Robert är nöjd med arbetsplatsbesöket. På vägen ut möter vi en högtrycksspolare på väg in. Bilen är från samma firma som Robert lämnade en gång i tiden för att starta eget. Föraren vinkar glatt. Robert tutar. Cirkeln sluts.

TEXT OCH FOTO: SIMON JOHANSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *