Nya utbildningen är igång
Nu i slutet av mars drar den nya utbildningen till borrtekniker igång. Borrföretagen arrangerar utbildningen på uppdrag av Arbetsförmedlingen, som betecknar borrtekniker som ett framtidsyrke i en bransch som kommer att ha löpande rekryteringsbehov under flera år framöver.
Den 1 mars drog fasen Test- och kartläggning av årets potentiella elever igång. Den har pågått under större delen av mars och består av tio dagars arbetslivsintroduktion i Borrföretagens regi och därefter tio dagar praktik på ett borrande företag.
– Under den första delen presenterar vi yrket, eleverna får lära sig en del materialkunskap, genomgå säkerhetsutbildning, åker på studiebesök med mera. De andra delen, när de får vara med ett företag ute på fältet, är ett tillfälle både för den sökande eleven att känna om det här är rätt yrke och ett tillfälle för företaget att skaffa sig en bild av elevens förutsättningar för yrket, säger Johan Andersson, Borrföretagens utbildningsadministratör.
Efter test och kartläggning gör Borrföretagen tillsammans med Arbetsförmedling en utvärdering och väljer ut de elever som ska antas till utbildningen, som startar den 29 mars. Nytt för i år är att Tommy Bergman tar över efter Birger Fogdestam som elevernas första kontakt. Tommy Bergman var tidigare anställd på BGE och arbetar idag på Borr X Entreprenad AB.
Pandemin begränsar
– Rent praktiskt var det ett stökigt år förra året på grund av pandemin och mycket pekar på att det blir likadant i år, åtminstone i början. Arbetsförmedlingen rekommenderar oss att driva utbildningen på distans i största möjliga utsträckning fram till 30 juni. Men en del saker måste ju göras på plats och då är det alla skyddsåtgärder som gäller – munskydd, handsprit, vara hemma om man är sjuk, hålla avstånd till varandra både på bussar, i lektionssalar och på arbetsplatser, säger Johan Andersson.
Fjolårets kull examinerades den 11 februari. Fem elever har fått jobb direkt.
– Resten, ungefär tio stycken, står till förfogande för borrföretag som behöver rekrytera. Vi hade hoppats att fler skulle få anställning direkt efter avslutad utbildning, men det finns en osäkerhet i branschen med ett antal projekt som inte kommit igång. Detta är också en följd av pandemin, förklarar Johan Andersson.
Beroende av medlemsföretagen
Han avslutar med att tacka de många medlemsföretag, leverantörer och föreläsare som medverkade under fjolårets utbildning och hoppas att dessa och fler därtill ska välja att engagera sig i årets omgång. – Vi är beroende av medlemsföretagen för att kunna genomföra utbildningen. Det gäller inte bara praktikplatser utan även möjlighet att få komma på studiebesök.
TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: LINUS NYQVIST
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!