Årets borrare hyllar laget

Per Ohlsson på Riggtech fick i juli ta emot utmärkelsen Årets borrare av FAB, Föreningen för Aktiva i Borrbranschen.

– Det är såklart roligt att få uppskattning, säger pristagaren blygsamt.

Per Ohlsson är borrtekniker på Riggtech Entreprenad i Ljusdal. Han halkade in i yrket mest av en slump för nio år sedan. En vän tipsade honomom att borraryrket nog kunde vara något.

– Jag visste egentligen inte alls i början vad det skulle innebära. Men jag följde rådet, och det visade sig vara ett roligt yrke, så då vart jag kvar.

Per Ohlsson på Riggtech är Årets borrare 2017. Foto: Privat.

Per har idag svårt att tänka sig att jobba med något annat.

– Det är väldigt fritt och vi jobbar under stort eget ansvar. Man är sin egen nästan, tillsammans i laget på borriggen. Vi sköter allt själva kring utrustningen och hur vi lägger upp jobben på plats.

När Borrsvängen når Per Ohlsson är han i Tromsö i Nordnorge och borrar ett 800-millimeters hammarborrhål, 48 meter genom berg för en vattenledning.

– Ingen borrning är den andra lik. Allt beror på precisionskrav och vad man borrar i. Men det är alltid mycket pengar inblandat, så det gäller att tänka sig för.

Och om det går fel?

– När något inte fungerar kan det vara fel på en maskin, eller borriggen, eller något rör till exempel. Det enda man kan göra är att lösa problemet på bästa sätt. Vi har aldrig misslyckats i någon borrning, däremot har det hänt att vi har tvingats tänka om och kanske byta utrustning. Det brukar gå, det är bara en fråga om tid.

Är det den typen av utmaningar som gör jobbet roligt?

– Det beror på hur problemet ser ut. Man lär sig mycket av det, det är så vi blir upplärda. Det finns ingen egentlig utbildning för just hammarborrning vad jag vet. Men när det blir tidsödande är det inte roligt.

Varför har just du blivit Årets borrare?

– Jag vet faktiskt inte. Det är sällan jag träffar andra borrare utanför laget, så det är svårt att jämföra. Men man blir inte bättre än dem man jobbar med. Vi är hela tiden tre i laget, egentligen borde vi alla fått priset. Och firman jag jobbar för som ger oss möjlighet att göra jobbet på vårt sätt.

FAB vet däremot varför just Per Ohlsson är årets borrare: ”Per Ohlsson är en lyhörd borrare som anpassar sitt arbete efter omständigheterna och på ett ödmjukt men målmedvetet sätt utnyttjar maskin och utrustning på ett optimalt sätt för effektiv och ekonomisk borrning.”

Text: Lars Wirtén

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *