Styrd borrning fick affärerna i balans
Jocke Wagenius äger och driver JW Borr i Sundsvall sedan 2002. Hans resa inom styrd borrning började på Brunnsborrardagen 2012.
– Då hade Mincon med sig en styrd borrhammare som de visade. För min del hade det varit lite halvdåligt med jobb en tid och jag hade funderat av och an på olika komplement till den vanliga brunnsborrningen. Styrd borrning kändes genast intressant och det visade sig vara rätt.
Det behövdes inte lång betänketid för Jocke Wagenius. Han köpte en begagnad rigg för styrd borrning och satte i gång. Han hade då, efter att först varit anställd på Bryngels i över tio år, drivit sitt företag som ensam borrare med en anställd som skötte ingrävningar.
– Tanken var att fortsätta på den nivån och att jag skulle växla mellan det ena och det andra. Men det blev inte så – det kom ett uppsving på marknaden och inte minst rullade de styrda uppdragen in i mycket större omfattning än jag hade väntat mig eller vågat hoppas på.
JW fick snabbt anställa ytterligare två medarbetare. I dag har man fyra styrda riggar – men under några år fanns det nio ekipage i firman. Efterfrågan var våldsam och Jocke beskriver det som att de gick i ett rus; köpte den ena maskinen efter den andra och anställde mer och mer folk. Omsättningen blev stor men det var sämre med lönsamheten.
– För två år sedan sålde jag av ett antal maskiner och behöll de mest erfarna borrteknikerna. Nu är vi på en nivå där kostymen passar, säger han.
Just kostnaderna kan vara ett hinder för den entreprenör som vill ge sig på styrd borrning. Maskinerna som krävs är en bra bit dyrare än riggar för vanlig brunnsborrning.
– Mina 18-tonsmaskiner kostar sju miljoner kronor styck. Redan det är nästan dubbelt så mycket som för en vanlig rigg och med den kringutrustning som krävs hamnar man på tio till tolv miljoner för ett komplett ekipage.
Utöver den tunga investeringen innebär styrd borrning annars inga anmärkningsvärda utmaningar – åtminstone inte för en erfaren borrare.
– Kan man sina saker är det ingen svår grej att börja med, så ingen ska tveka av den anledningen. Det kan behövas en eller annan kortare kurs, till exempel i kabelförläggning, men inte mer än så. Tvärtom är styrd borrning roligare än traditionell, resonerar Jocke Wagenius.
– Det kräver mer tankeverksamhet, fler beräkningar och större noggrannhet. Sådant tycker jag är roligt.

Med styrd borrning, oavsett den sker med spolning eller rullborrkrona, tar man sig smidigt under vägar och vattendrag med såväl fiber som VA-rör och elkablar.
Styrd borrning står för 70 procent av JW:s omsättning – en fördelning som enligt Jocke Wagenius både speglar hur marknaden ser ut och hur han själv vill ha det. De styrda uppdragen återfinns inom de tre områdena fiberdragning, VA och elnät.
– Fiberjobben gör man med ganska små riggar och sett bara till själva borrningen är det ganska enkla uppdrag. Det som kan krångla till det är att man ska långa sträckor ute i markerna och ofta visar det sig saknas avtal med markägare. Min erfarenhet är att det ofta blir tjafs med markägare, så fiber är inga favoritjobb.
När det gäller att borra för VA-nät har JW löpande avtal med ett antal kommuner som återkommer med uppdrag år efter år. Elnätsuppdragen är de som är mest varierade och som kan ställa ganska stora krav.
– Vid borrning för elnät kan man behöva växla mellan olika borrtekniker.
Är det i lös mark som i jord så blir det så kallad JT-borrning, där man med spolning driver en borrsked genom marken. I berg och i stenig mark behöver man använda sig av så kallad AT-borrning, där det sitter en rullborrkrona framme på stången.
Styrd borrning för elnätsförstärkning görs både utanför och inne i samhällen. Utanför tät bebyggelse innebär uppdragen sällan några större utmaningar, det handlar oftast om att gå under vägar och vattendrag. Men Jocke Wagenius har erfarenhet av borrningar inne i samhällen där det har krånglat till sig mer.
– Det beror på att det ofta redan ligger en massa annat i marken. Det ställer stora krav på ledningsägarna och det händer inte sällan att det saknas dokumentation av vad som ligger där och precis var det går. Det kan bli en knepig situation för borraren, för vi kan ju inte chansa och riskera att förstöra något. Går det inte att få fram exakta uppgifter om andra ledningar i marken blir lösningen ofta att gå på djupet, minst sex meter ner. Då är man på den säkra sidan.
Jocke Wagenius ser ljust på framtiden. Marknaden ser stabil och pålitlig ut och med en återhämtning i ekonomin, där inte minst infrastruktursatsningarna kan skjuta fart igen, kan det bli ännu bättre. Med brunnsborrningen håller han sig i och kring hemstaden Sundsvall – medan de styrda riggarna går på uppdrag över hela landet.
– Jag skulle aldrig kunna hålla de tyrda riggarna i gång bara på uppdrag i hemtrakterna. Så ser den styrda branschen ut, jag tror att alla som jobbar med styrt behöver ta uppdrag mer eller mindre över hela landet. Vi har avtal med kommuner lite varstans i landet, säger han.
Som företagsledare borrar Jocke själv inte alls lika mycket nu som tidigare.
– Det blir mest att jag hoppar in som vikarie så att de andra kan få semester. Annars håller jag mest till i verkstaden. Det finns alltid något att laga och skruva på. I verkstaden trivs jag bra – mycket bättre än på kontoret.
TEXT: JÖRGEN OLSSON FOTO: JW BORR
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!