”Vi gör fel varje dag, men ambitionen är att rätta till dem innan kvällen”

Henrik Andreasson är mångsysslare. Nitton år gammal köpte han en gammal traktorgrävare – idag sysselsätter hans företag ett trettiotal personer. Framgången ligger i att bredda verksamheten.

Termometern ligger strax under nollan, men här i Åled, en mil nordost om Halmstad, är snökaoset från södra sidan av Hallandsåsen långt borta. Solen lyser blekt, och högt upp på kortsidan av den stora maskinhallen syns företagslogotypen: Andreasson & Lindhs Entreprenad AB.

Jodå, det är rätt ställe. Jag ringer Henrik Andreasson, företagets ägare, och förklarar att jag är på plats.

Medan jag väntar på att han ska återvända från grävningsarbetet i norra Halmstad går jag in. Längst bak i maskinhallen leder en snäv och brant spiraltrappa till det lilla kontoret med utsikt över ett vidsträckt fält. Ingen här. Och det är precis som det ska vara, enligt Henrik Andreasson, som anländer några minuter senare, tillsammans med Zacko, en brun, ettårig labrador, som genast parkerar sig i en bred fåtölj.

– Vi sysselsätter ett trettiotal personer, omsätter 40 miljoner kronor och har inte en människa på kontoret. Det är rätt fantastiskt. Jag kör grävmaskin 30 timmar i veckan själv. Annars står jag inte ut. På tisdagar har jag hjälp av en tjej och en kille som sköter bokföring, fakturering och annat pappersarbete.

Henrik Andreasson och Ulf Lindh drog igång företaget för 20 år sedan, men sedan 2009 driver Henrik firman själv, medan Ulf arbetar kvar som grävmaskinist.

– Han fick en ny grävmaskin när han fyllde 65 och har lovat att stanna kvar avskrivningsperioden ut, vilket är åtta år, säger Henrik Andreasson och skrattar.

Blev Årets Företagare

Ulf Lindhs motvilja att gå i pension präglar arbetsmoralen och stämningen överlag på företaget.

− Vi sysselsätter ett trettiotal personer, omsätter 40 miljoner kronor och har inte en människa på kontoret.

Man är lojal och har kul, vilket troligen är ett av skälen till att Henrik Andreasson blev utnämnd till Årets Företagare 2013. Ett annat är hans samhällsengagemang. Han anställer gärna människor som hamnat lite snett i tillvaron.

– Vill du komma någonvart ska du ha duktigt folk. Personalen är absolut viktigast. Jag kanske inte anställer den absolut bästa killen att köra maskinen, men han ska passa in i gänget. Han ska kunna vara rak och säga till mig om jag gör något galet. Och vi är flexibla, vi har ingen klocka utan kör när kunden behöver oss. Det gör att vi kan växa. Vi har kompetenta och fulländade maskinförare, anläggare och borrare.

Utmaningen är att kunna anställa tillräckligt många personer så att de hinner med alla uppdrag.

– Det är svårt att bemanna en grävmaskin idag. Det är många krav att leva upp till, man ska vara självgående och kunna läsa ritningar, men det är få unga idag som är intresserade.

Ingen typisk borrare

Företaget är inget typiskt borrföretag utan har en stor vagn- och maskinpark för att kunna ta många typer av jobb: grävmaskiner från 1,8 till 30 ton, fem lastbilar med släp och växlare varav tre av lastbilarna är plogutrustade, traktorer, hjullastare, dumprar, mobil kross för betong och sten, väghyvlar och borriggar. Investeringstakten ligger på sex till åtta miljoner kronor per år.

– Vi gör konventionella grävmaskins-arbeten, små som stora brunnsborrningar och hela kabeldragningsuppdrag. Vi gör färdiga grunder till industrilokaler, hyvlar och kör asfalt. Det finns inget som är omöjligt, det tar bara lite längre tid.

Bredden viktig

Det är lantbrukargenerna i Henrik Andreasson som gör att han breddat verksamheten.

– Bredden är viktig för att kunna överleva. Jag har alltid varit livrädd för att det går år helvete. När man är bonde behöver man ha både grisar och kor. Säljer inte grisarna bra så gör korna det.

Stora bygg- och vägföretag såsom NCC och Skanska finns bland kunderna liksom kommuner, Trafikverket och privata byggentreprenörer. Jobben utförs från Malmö i söder till Boden i norr, men mestadels i Halland.

För drygt 15 år sedan började Andreasson & Lindh Entreprenad med brunnsborrning.

− Jag kör grävmaskin 30 timmar i veckan själv. Annars står jag inte ut.

– Det var en dyr resa att lära sig yrket. Vi fick inte lån, utan köpte begagnade grejer som gick sönder. Men det vände när vi fyra år senare kunde börja köpa nya riggar.

Henrik Andreasson provar gärna nya nischer och betonar vikten av att få göra misstag.

Vågar misslyckas

– Vi gör både rätt och fel på det här stället. Man får misslyckas, det är inget fel i det. Vi gör fel varje dag, men ambitionen är att rätta till dem innan kvällen.

En av de anställda, Per Hansson, jobbar heltid med att borra brunnar och ytterligare en person utbildas i brunnsborrning. Företaget arbetar som underentreprenör till ett tjugotal rörfirmor och kalendern är fulltecknad. För dagen är Per Hansson i Västra Karup på Bjärehalvön för att borra geoenergi åt Trivselhus.

– Här är nära till berget, så jag har bara behövt sätta sex meter foderrör, men det finns mycket vatten. Det är bra för bergvärmen, men gör det svårt att borra, ibland får jag pumpa upp 100 kubikmeter vatten i timmen, säger Per Hansson.

Andreasson & Lindh Entreprenad har nyligen blivit medlemmar i Geotec efter att ha varit med i en konkurrerande organisation tidigare.

– Geotec är en seriös organisation med mycket kunskap. Vi vill hålla oss uppdaterade och ha bra kollegor, och framför allt vill vi vara med för att själva ses som den seriösa aktör vi är.