Siktet är inställt på expansion

Debe pumpar i Sundbyberg, vd Oscar Heydorn. Fotograferat för Borrsvängen på uppdrag av Wirtén Media

Oscar Heydorn vill att det ska hända saker omkring honom. Och det gör det. Sedan han tillträdde som vd för Debe Pumpar har omsättningen fyrdubblats och en internationell expansion inletts.

I det som en gång var en Shellmack på Gamla Enköpingsvägen i Sundbyberg ligger sedan 1970-talet företaget Debe Pumpar. Industrifastigheten är omgiven av villor och på andra sidan gamla E18 tornar Hallonbergens höga huskomplex upp sig.

− I slänten här ner mot gamla E18 gick jag som barn och samlade skräp, berättar Debe Pumpars vd Oscar Heydorn.

− Jag är uppvuxen i västerort och spelade fotboll i Team Tensta och Spånga IS. Ett sätt för oss i lagen att dra in pengar var att städa vägkanter och jag minns så väl att jag brukade gå just här.

Så rent geografiskt kan man säga att cirkeln har slutits för Oscar Heydorn. Han tycker också att han hittat hem rent jobbmässigt.

− Tidigare har jag inte stannat på något jobb mer än tre−fyra år. Här har det blivit åtta. Jobbet och företaget passar mig, jag är ingen förvaltare utan jag vill att det ska hända saker. Och det gör det här.

Kraftig expansion

Det är bara att hålla med. Sedan 2008, när Oscar Heydorn tog över som vd, har företaget expanderat kraftigt. Antalet anställda har ökat från nio till 25 och omsättningen från 20 till 80 miljoner kronor. Dessutom finns Debe Pumpar numera även i Finland och Norge. I Finland köpte man ett befintligt företag, i Norge hittade Oscar Heydorn inget lämpligt företag, så där startade man från scratch.

− Vid förvärv gäller det att hitta rätt företag med rätt produkter. Går inte det får man starta från början, konstaterar han.

Debe Pumpar säljer både egentillverkade pumpar och utvalda pumpar av andra fabrikat. För att ytterligare bredda sig köpte 2015 företaget H2O Filterteknik i Lerum och 2016 PBT Pump och Brunnsteknik i Kungälv.

Stora planer på expansion

− Förvärven gör att vi kan ligga i framkant vad gäller teknikutvecklingen samtidigt som vi blir heltäckande vad gäller pumpar, vattenrening och teknik för geoenergi. Vi har helt enkelt valt ut en nisch på marknaden och specialiserat oss på vad just brunnsborrarna behöver, säger Oscar Heydorn.

− Min ambition är att vi ska växa ytterligare, både genom förvärv och organiskt, tillägger han.

Den internationella expansionen är än så länge begränsad till Sveriges nordiska grannar Norge och Finland, men Oscar Heydorn tänker inte nöja sig med det.

− Svensktillverkade produkter har gott renommé och 30 procent av vår försäljning går på export, framför allt till Baltikum och Ryssland – till och med till Marocko. Det skulle kännas naturligt att etablera företaget även i de baltiska staterna och Danmark och det vore fantastiskt om vi kunde ta oss in på den amerikanska marknaden.

Oscar Heydorn säger att han känner ett starkt stöd av ägarna till Debe Pumpar, investmentbolaget Pomona.

− De låter mig sköta bolaget som om det vore mitt eget och de stöttar mig till 110 procent.

Egen montering och testning

Vi klättrar nerför den branta spiraltrappan från Oscar Heydorns ljusa arbetsrum på övervåningen till nedervåningen, som är platsen för produktion och lager. En vägg är täckt av runda rör – ungefär som ställ för vinflaskor – och här ligger dränkbara pumpar i olika

− Vi tar in konsulter för själva utvecklingen av nya pumpar, sedan köper vi in delar, främst från Europa och USA.

längder. Vid en arbetsbänk arbetar två av de anställda med montering.

− Vi tar in konsulter för själva utvecklingen av nya pumpar, sedan köper vi in delar, främst från Europa och USA. Här sätter vi samman och testar pumparna innan de går ut till kund, berättar Oscar Heydorn.

Just i dag är det mycket som ska hämtas och ena änden av byggnaden är full med lådor. Det är trångt, trots att huset byggdes ut för ett par år sedan.

− Just nu bygger vi ut lokalerna i Kungälv. Tanken är att leveranserna till södra Sverige och Norge ska gå därifrån och leveranserna till resten av Sverige och Finland ska gå härifrån, säger Oscar Heydorn.

− Det går bra för oss, faktum är att den största begränsande faktorn just nu är jag själv – jag hinner helt enkelt inte med. Men nu ska vi anställa en person som kan hjälpa till med vissa delar och avlasta mig.

Stöder gemensam branschorganisation

Oscar Heydorns första dag som vd på Debe Pumpar reste han till Gotland för ett tredagarsmöte med Geotec. Det var emellertid inte hans första kontakt med organisationen, hans arbetsgivare har varit knutna till Geotec i över 15 år.

− Jag är glad över att frågan nu drivs om en gemensam branschorganisation. Geotec har ju samma mål som Avanti så det bästa vore om de kan gå samman och sedan blicka framåt, säger han.

− Ett annat positivt initiativ är NordDrill, mässan var fantastiskt bra. Det har inte funnits någon bra nordisk mötesplats för branschen tidigare.

Sommarledigt i Florida 

En månad varje sommar tar Oscar Heydorn ledigt. Då reser hela familjen till Floridas västkust där de hyr ett hus och tar det lugnt.

− Då är det lågsäsong, lite folk och lågt tempo. Vi badar, åker på vattenskotersafari, till Everglades eller till sötvattenskällorna i centrala Florida. Där är vattnet kristallklart som i ett akvarium och härligt att dyka i.

Om vi då tittar tio år framåt i tiden, vad gör Oscar Heydorn då?

− Ja, om vi får in den där foten på den amerikanska marknaden har jag lämnat över vd-stolen här till någon annan och tagit jobbet som platschef där borta. Det vore drömmen!

Fotnot: Nästa nordiska branschmässa Elmia NordDrill äger rum den 11-12 maj 2017.