Årets utbildning i borrteknik kräver anpassning

Den 37 veckor långa borrteknikerutbildningen som arrangeras av Borrföretagen startade den 6 maj i år, tre månader senare än vanligt. Men så är våren 2020 också en annorlunda tid. Covidsituationen sätter många områden på prov och anpassning är modellen.

Elever på studiebesök guidas av Helena Nygren, Anytech.

Introduktionen på fyra veckor är nu över och av 24 aspiranter går nu 18 personer vidare i borrteknikerutbildningen som arrangeras av Borr-
företagen. Det maximala antalet deltagare avgörs av Arbetsförmedlingen. Men den inledande delen av utbildningen är även omgjord sedan förra året, berättar Birger Fogdestam, som är en av lärarna på utbildningen. Då införde man en period av test och kartläggning för att både elever och bransch skall kunna avgöra om valet att gå utbildningen är rätt. Brunnsteknikeryrket är mer krävande än många aspiranter är medvetna om. Men årets kull visar framfötterna.

– Det jag har uppmärksammat hittills är att eleverna genomgående är intresserade. De visar engagemang, de vill framåt och vid våra studiebesök försöker de vara med och höra och ta in information. De är nyfikna och frågvisa. Det är glädjande, men vi måste samtidigt ta hänsyn till den sociala distansering som gäller just nu, säger Birger Fogdestam.

Färre personer i varje fordon

I år behövs anpassningar utöver det vanliga. Det gäller inte minst resorna till studiebesöken i Stockholmstrakten och den geologiska exkursionen i Uppsala. Tidigare har grupperna använt Borrföretagens buss, anpassad för nio passagerare. I år har man använt en kombination av elevernas privatbilar och bussen för att skapa nödvändig social distans.

Att hitta parkeringsplatser i de centrala delarna av Stockholm för så många fordon har varit ett praktiskt bekymmer.

– Men i de lägen vi har kunnat, har vi också besökt företag utanför Stockholm. På Värmdö och i Bålsta hade vi inga problem att parkera bilarna, säger Birger Fogdestam.

Ständiga anpassningar och lösningar

Eleverna har bland annat fått guidning vid stabiliseringsborrningar på K-märkta hus i Stockholm. Nyfikenhet har präglat besöken, men ljudnivåerna är höga och för att kunna ställa frågor och lyssna på svaren behövs ibland närmare kontakt än den rekommenderade distansen på en och en halv meter.

– Det är problematiskt, men vi befinner oss utomhus och jag tycker att vi har löst det på ett bra sätt ändå, säger Birger Fogdestam.

När artikeln skrivs är eleverna ute på sin första praktik. I coronatider får man räkna med att saker och ting inte fungerar helt smidigt, och så var det också med beställning och leverans av den obligatoriska skyddsutrustningen för eleverna. Förutsättningen för att få vara på en byggarbetsplats med tunga maskiner är att eleven har hjälm, handskar, skyddsskor och varselkläder. 

– Alla elever hade inte fått sina kläder, men vi har ordnat det genom att låna reservkläder från praktikplatser och vi har också hämtat hjälp från annat håll. Skyddsskor, varselklädsel och hjälm är ett absolut måste, säger Birger Fogdestam.

Utbildningen på Yrkesplugget i Uppsala

När den första praktiken är över, väntar teoretiska kursavsnitt i Uppsala. Nytt för i år är att Borrteknikerutbildningen som upphandlas av Arbetsförmedlingen,  är flyttad till Yrkesplugget i Uppsala, i fräscha, väl anpassade lokaler.

Kursen i borrteknik avslutas i november-december 2020.

Text: Elisabet Tapio Neuwirth, Foto: Birger Fogdestam

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *