Artesiskt vatten – ett hot att ta på allvar
Artesiskt vatten, det vill säga grundvatten som under högt tryck bubblar eller rentav sprutar upp ur marken, är ett fenomen som alla borrare behöver vara beredda på. Under perioder med höga grundvattennivåer ökar dessutom risken för att artesiska förhållanden ska uppstå på platser där de normalt inte gör det.
Carl-Erik Hjerne, hydrogeolog på SGU, reder ut begreppen.
Artesiskt vatten är grundvatten som står under högre tryck än vad det borde göra i förhållande till djupet, eftersom det matas via en spricka från ett högre beläget område.
– En naturlig källa, där vatten från djupet porlar fram i dagen, kan sägas vara artesiskt vatten. Men när man pratar om artesiskt vatten i borrsammanhang handlar det om att borrhålet kortsluter marken med resultat att vatten under högt tryck bubblar eller forsar upp till ytan, säger Carl-Erik Hjerne.
Normalt sett är trycket inte så högt att grundvatten kommer upp till ytan, men på vissa platser är det så.
– Det kan till exempel vara om man är i en svacka och under borrningen stöter på en spricka som matas från en intilliggande höjd. Då kan man få ett högre tryck från höjden och när man kortsluter sprickan upp till marken med borrhålet så kan vattnet tryckas upp.
Det högre trycket uppstår alltså inte av sig själv, utan just genom att grundvattnet genom en spricka står i förbindelse med högre liggande grundvatten. För att fenomenet ska uppstå krävs också att det finns ett tätande lager mellan markytan och den djupare liggande sprickan.
– Det kan vara att berget är tätt eller att vi har ett tätt lerlager ovanpå berget, säger Carl-Erik Hjerne och betonar att artesiska förhållanden inte behöver vara permanenta.
– De kan uppstå under perioder med högre grundvattennivåer, till exempel på våren, så att vatten tränger upp då. Det innebär också att befintliga brunnar som normalt inte är artesiska kan bli det under vissa delar av året.
Carl-Erik Hjerne ser bara en tänkbar fördel med artesiska brunnar: det höga trycket underifrån motverkar att ytligare grundvatten eller vatten från ett närbeläget enskilt avlopp tränger in och förorenar brunnen. Men generellt är det ingen fördel med artesiska brunnar, eftersom det tidvis kan tränga upp stora mängder vatten på markytan. Vattnet kan då behöva hanteras på något sätt, till exempel genom att ledas bort, vilket inte alltid är det enklaste.
– Är det mycket högt tryck och bra genomsläpplighet kan det handla om mycket stora mängder vatten som kommer upp. Då kan man behöva täta brunnen och i värsta fall gjuta igen den och då kan de ju inte användas.
Vintern 2024 har inneburit en bättre påfyllning av grundvattnet än vad man har sett på flera år.
– Det kan innebära att det uppstår artesiska förhållanden på platser där det normalt inte är så. Står man i en sänka och det finns lera kan risken vara betydligt större än normalt.
Riskerar man att sänka grundvattnet och därmed trycket i det intilliggande höjdområdet så att det påverkar brunnarna där?
– Det är svårt att uttala sig om. Man kan ju sänka trycket i närliggande brunnar genom att borra och börja ta ut vatten även om det inte är artesiska förhållanden. Problemet med artesiskt vatten är att det kan vara svårt att stoppa eftersom det flödar av sig själv. Det kan påverka omgivningen och rentav skapa en stor vattensamling på markytan.
Finns det material, till exempel i form av kartor eller annan fakta från SGU som man kan ha till hjälp för att bedöma risken?
– Nej, något sådant har vi inte. Artesiska förhållanden kan uppstå väldigt lokalt, det kan skilja på bara några meter mellan två borrhål varifrån de matas med grundvatten, fast förhållandena på markytan ser likadana ut. Den bästa riskbedömningen gör borraren själv, med sin erfarenhet och lokalkännedom.
TEXT: JÖRGEN OLSSON
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!