Borrföretagens tillträdande VD: ”Jag vill visa hur viktig den här branschen är”

– Det känns fantastiskt att få vara en del av och leda en framtidsbransch som denna. Både geoenergi och vattenförsörjning är viktiga delar i omställningen till ett hållbart samhälle.

Det säger Pär Malmborg, Borrföretagens tillträdande vd.

”Jag vill fortsätta arbetet med att göra branschen mer synlig för politiker och allmänhet och visa hur viktig den är”, säger Pär Malmborg, tillträdande vd på Borrföretagen.

Pär Malmborg är geolog från Lunds universitet med en mastersutbildning från Aberdeen University i Skottland, inriktad på olje- och gasindustrin. Det tog honom till en internationell karriär med anställningar i Skottland, Norge, Kanada, USA och England. För ett år sedan återvände han till Sverige och en anställning som affärsutvecklingschef på oljebolaget Svenska Petroleum. Under åren i petroleumbranschen har han jobbat med såväl geologiska som geotekniska undersökningar och borrningsteknik i krävande miljöer och på stora djup. Pär har även varit involverad i allt arbete som krävs ovan jord: projektledning, förhandling med stater och andra intressenter, tillståndsarbete och affärsutveckling. Han har varit engagerad i projekt runt stora delar av världen, allt från Sydamerika och Afrika till Nordsjön. Skapliga erfarenheter att ha med sig i jobbet som vd för Borrföretagen med andra ord.

Du kan det här med borrning?

– Genom åren har jag lärt mig att man nog aldrig blir fullärd. Det finns många nya problemställningar som man kan ställas inför beroende på hur de geologiska förutsättningarna ser ut. Borrning är till stor del ett samspel med markens specifika egenskaper och i de avseendena har jag relativt god förståelse för geologiska problem. Även om jag mestadels har jobbat internationellt, finns det ofta gemensamma nämnare i geologin som man har nytta av i olika projekt.

Varför ville du bli vd för Borrföretagen?

– Det här är helt klart en framtidsbransch. Geoenergi, vattenförsörjning och alla de infrastrukturprojekt vi har och står inför gör borrningsbranschen högaktuell. Att få använda min internationella, geo- och borrningstekniska bakgrund för att driva och utveckla den här branschen i Sverige, det är väldigt lockande och inspirerande. Jag vill också verka för en hållbar framtid. Att vara med och skapa ett bättre samhälle, det är en drivkraft för mig.

Hur ser Borrföretagen ut under din ledning?

– Jag vill börja med att träffa medlemmarna; sätta mig in i deras vardag och lyssna på deras frågor och tankar. Jag vill också fortsätta arbetet med att göra branschen mer synlig för politiker och allmänhet och visa hur viktig den är. Jag tror verkligen på geoenergins potential och vattenfrågan blir allt viktigare. Vi tar rent vatten för givet i dag, men det är ingen självklarhet framöver.

Det blir kanske mer organisatoriska och politiska frågor än teknisk och geologisk problemlösning framöver?

– Jag har stor erfarenhet av att samarbeta med myndigheter och andra intressenter, liksom att arbeta tillsammans i lag med flera olika professioner. Det är en viktig del i alla borrningsprojekt, stora som små. Jag ser fram emot att få föra en dialog med svenska myndigheter och politiker och på så vis vara med och utveckla Borrföretagen.

Hur är du som ledare?

– Jag är rak och tydlig, det är min filosofi. Samtidigt tror jag mycket på att i första hand lyssna på vad medlemmar och andra intressenter säger, inte bara prata själv. Inte minst är jag nyfiken på medlemmarnas arbetssituation och vad de har för visioner för framtiden.

Hur är Pär Malmborg som person?

– Jag är ganska lugn av mig och står stadigt på marken. Är positiv och driven och tycker om sociala sammanhang. Jag går igång på tekniska diskussioner och att prata samhällsfrågor. När saker fungerar som tänkt och framför allt att det händer saker, det ger mig energi.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har två barn, fyra och sex år, så familjen tar upp mycket av min tid. Vi har ett sommarställe på Bohus-Malmön, en ö på västkusten mellan Lysekil och Kungshamn. Där vistas vi mycket. Under åren utomlands var det vår fasta punkt. Det är ett gammalt stenhuggarsamhälle med många gamla stenindustrier runtomkring. Rätt ställe för en geolog helt enkelt!

Du bor med din familj i en villa i Älvsjö. Har ni geoenergi?

– Haha, nej det har vi inte. Men vi funderar faktiskt på att installera en geoenergianläggning på lantstället.

Pär Malmborg tillträder som vd för Borrföretagen den 1 februari.

Pär Malmborg

Ålder: 44 år.

Bor: I villa i Älvsjö, söder om Stockholm.

Lyssnar på: Spotify. Jag lyssnar på allt.

Tittar på: Dokumentärer.

Senast lästa bok: Ålevangeliet av Patrik Svensson.

Det gör mig glad: När man har jobbat hårt i ett stort projekt och allt faller på plats och bär frukt.

Det gör mig arg: Ett dåligt tekniskt arbete. Och när man tar saker för givet. Vi måste uppskatta det vi har i livet.

TEXT: LARS WIRTÉN FOTO: ANETTE PERSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *