Borrsvängen 30 år – nu blickar vi framåt!

MATTIAS GUSTAFSSON, VD BORRFÖRETAGEN
FOTO: LARS WIRTÉN

Ett telefonsamtal en dag i maj fick mig att fundera på saker som jag inte tänkt på alls tidigare. Byta arbetsgivare? Gå över till Borrföretagen? Jag som hade ett jätteintressant arbete på SGU… Men jag ägnade ju en del tid åt frågor som ligger nära Borrföretagen: geoenergifrågor, lite brunnsarkiv, en del remisser om borrning inom vattenskyddsområde… och så gillar jag att prata geologi och grundvatten. Jag vill sprida kunskap och förståelse om nyttan med att använda båda de resurserna på ett hållbart sätt!

Jag ska inte påstå att det var ett helt lätt beslut att ta. Men jag gjorde det, och nu efter cirka två månader på Borrföretagen börjar rutinerna ordna sig. Jag kan bara konstatera att jag har ett jätteintressant arbete inom borrbranschen där jag ser fram emot de ut- maningar och möjligheter som ligger framöver. Ett karriärsprång som jag definitivt inte trodde jag skulle ta, var att bli ansvarig utgivare – och dessutom för en tidning som fyller 30 år i år! Stort jubileumsgrattis till Borrsvängen!!

Borrsvängen har för mig alltid varit en ypperlig källa till information om och kring borrning och borrbranschen. Det ska bli ett nöje att få vara med och utveckla tidningen framöver.

Vid en djupdykning i de allra första numren från 1993 kan det konstateras att tidningen redan från start innehöll en stor del tekniska nyheter inom branschen, reportage från möten och några artiklar om förändringar i lagar eller riktlinjer som kan påverka borrbranschen. I första numret behandlas ämnen som bygglov för grundvattentäkter, olika borrtekniker, problem med vattenkvalitet och ett tvistemål där borrare och beställare var oense vad som egentligen hade utlovats. Känns det igen?

Trots att mycket vatten runnit genom de brunnar som har utförts sedan dess, är liknande frågeställningar fortfarande högaktuella inom borrbranschen. Nyttan med en branschtidning finns definitivt fortfarande.

Vi hade under två dagar ett vintermöte i Västerås där vi var många från branschen som träffades. Temat för mötet var vatten, och min upplevelse av de två dagarna var mycket trevlig. Det var såväl ett hotell i en ovanlig miljö, som bra diskussioner och intressanta föreläsningar. Inte minst var det ett gyllene tillfälle att träffas och diskutera borrningar och brunnar på ett otvunget sätt. Jag hoppas givetvis att det vid nästa större träff som Borrföretagen anordnar kommer ännu fler medlemmar och leverantörer. Att tillsammans arbeta för att göra branschen starkare gör vi bäst ihop. Som flera personer konstaterade under mötet i Västerås; det är den starka sammanhållningen och möjligheten att hämta kompetens och kunnande från varandra som gör Borrföretagen till en bra organisation.

Min förhoppning är att vi på kommande möten ska bli fler företag som ser fördelen med att vara med i Borrföretagen – för att få tryggheten med stöttning från andra medlemmar och från kansliet, bidra till branschens utveckling och tillsammans vara en starkare röst i samhället.

Jag vill passa på att önska er alla en god jul och ett gott nytt år, och att ni får tillfälle att ladda batterierna inför 2024.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *