Byggboom gynnar borrare

Prognosen för byggarna säger något om vad borrarna har framför sig: goda tider. Det tror Johan Deremar på Sveriges Byggindustrier. Främst genom uppdrag inom väg samt fastighet, om än det ser motigt ut för energiborrningen.

– Uppdragen finns rimligen inom anläggningar, främst infrastruktur. Vi ser rejäla investeringsvolymer på vägsidan, och de kompenserar minskade investeringar i järnväg.

– Därtill borde uppdrag inom det heta bostadsbyggandet vara att räkna med. Och vid markundersökningar som kräver provborrning.

Grönt byggande fortsätter att öka

– Det finns ett intresse för att miljöanpassa byggnader, och för alternativa energikällor som geoenergi. Vi har sett och ser även fortsättningsvis en ökning av ”grönt” byggande, men det är utifrån låga nivåer. Men en del energiborrning lär det bli.

– Kompetensförsörjningen i byggbranschen blir viktig, så det kan löna sig att kunna en viss borr.

Samtidigt pekar statistik från branschorganisation Svenska kyl- och värmepumpföreningen mot en avmattning. Försäljningen av ”vätska/vattenvärmepumpar” för bergvärme minskade 2016 med närmare 15 procent. En följd av förändringar i ROT-avdraget, tror föreningen. I gengäld indikerar Geotecs medlemmar att antalet större projekt inom geoenergisektorn stadigt ökar.

– Men i det stora hela kan jag inte se annat än att borrbranschen har goda tider framför sig, avslutar Johan Deremar

Text: Mia Ising

Foto: Rosie Alm

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *