De har mer än tio miljoner borrmeter i företaget

Med över 60 000 färdigställda energibrunnar och mer än tio miljoner borrade meter kan de ohotat titulera sig Europas största leverantör av geoenergi. Och allt detta utan att borra själva. Borrsvängen har träffat Rototec, vars koncept har visat sig framgångsrikt.

Det där med att de inte borrar själva kan kanske tas med en nypa salt. Men mer om det strax – först tar vi lite företagshistoria. Rototec grundades som ett renodlat borrföretag av bröderna Mikko och Timo Ojanne i Finland 2007. Det berättar Jonas Klarin, nytillträdd vd Rototec Sverige och Hans-Magnus Malmström, operativ chef, när Borrsvängen träffar dem på företagets huvudkontor strax utanför Upplands Väsby.

– Rototecs strategi har varit att växa organiskt samt genom att förvärva borrföretag, där stor vikt har lagts vid personerna för att få rätt kompetens, säger Jonas Klarin. På det sättet fick vi in färdigutbildade yrkespersoner som kunde göra förstudier, räkna på anbud, rita borrhål samt designa och utföra alla installationer.

Att köpa upp företag med för branschen attraktiv kunskap visade sig vara framgångsrikt och blev snart en viktig del i Rototecs affärsidé. Och den gäller fortfarande. Bland annat har man de senaste åren köpt upp flera konsultbolag och knutit till sig kunniga geoingenjörer.

– Många borrföretag har bara borrningen, vi har helhetslösningar, säger Jonas Klarin. Vi ser till exempel snabbt om kunden har en borrplan som går att göra mer kostnadseffektiv. För att kunden ska få ett så bra geoenergilager som möjligt kan vi erbjuda tjänster som termisk responstest, TRT, och dimensioneringsverktyget EED, Earth Energy Designer.

Hur var det då med att de inte borrar själva? Jo, i stället för att borra med egen personal agerar man enligt den ursprungliga affärsidén och knyter till sig borrentreprenörer, både genom uppköp och kontraktering. I Sverige har man hittills köpt upp fem borrföretag fördelade över hela landet.

– Geologin och borrförutsättningarna ser olika ut beroende på var i landet man borrar. Så uppköpen är geografiskt strategiska för kunskap och tillväxt, säger Hans-Magnus Malmström.

Företaget har över 60 i stort sett likadana borriggar utspridda i de länder man verkar (Norge, Sverige, Finland och USA). Riggarna är både kompakta och snabbrörliga.

– Det gör att vi har den största borrkapaciteten i branschen. Efterfrågan på geoenergi bara ökar och vi vill kunna täcka så mycket som möjligt av behovet, säger Jonas Klarin.

Han tillägger att det stora antalet ekipage ger en konkurrensfördel. Man kan erbjuda en snabb och effektiv entreprenad i en bransch där projekten kommer allt snabbare och har allt tajtare tidsplaner.

– Vid ett stort projekt har vi kapacitet att placera 20 borrekipage på samma plats och bli klara på ett par veckor i stället för att använda en enda rigg i ett helt år. Det ses som väldigt positivt i en tidspressad byggbransch.

Rototecs kunder är i första hand bygg- och installationsföretag samt leverantörer av värmepumpar. Även om nästan alla uppdrag handlar om geoenergi förekommer vattenborrning i viss mån. Det är dock inte så vanligt och sker oftast i samband med borrning för bergvärme.

I Europa finns det stora aktörer som vill ha kvar olja och gas och det är svårt att bryta den dominansen. Men trots det är geoenergi på gång även där, konstaterar Jonas Klarin och berättar att Rototecs första europeiska förvärv troligtvis kommer att ske i år. Sedan blir det ytterligare sex eller sju företagsköp under den närmaste treårsperioden. Men europeiska borrmeter är dyra och branschen måste hitta ett mer kostnadseffektivt sätt att arbeta. En väg att gå kan vara att skala upp.

– Vi skulle kunna sälja vårt sätt att borra till europeiska borrare, säger han. I Norden har vi en väldigt effektiv borrmetod som Rototec har använt i andra delar av världen. Den kommer bidra till en snabbare konvertering till geoenergi.

Jonas Klarin menar att Rototecs nya digitala verktyg skulle kunna vara en del av den effektiviteten. Verktyget, som har tagit flera år att utveckla, hanterar ordrar, projektledningssystem, maskinservice och underhåll på ett smidigt sätt. Alla Rototecs entreprenörer och kunder har tillgång till delar av systemet, både stora som små.

– I bokningskalendern kan till exempel en värmepumpssäljare boka en borrning. Vi tar sedan hand om allt i projektet. Kunden kan gå in i systemet när som helst och se hur långt arbetet har kommit.

Systemet fungerar utmärkt för projektdokumentation, som annars är ett krävande arbete som blir alltmer omfattande för borrföretag. Jonas Klarin igen:

– När jag började i branschen för 19 år sedan lämnade vi bara in ett borrbevis och provtryckningsprotokoll på papper.
I dag ska man rapportera in så mycket mer, bland annat KMO-dokumentation som beskriver hur vi säkerställer kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Men det sker automatiskt nu.

Verktyget använder IoT (Internet of Things) för att koppla ihop all utrustning, berättar Jonas Klarin. Så småningom ska det kompletteras med artificiell intelligens, AI.

– AI kommer att effektivisera ekipagen så att de kan fungera längre genom att förutse service. Den kommer att kunna effektivisera borrningen genom att observera bergarters beteenden som påverkar rotationshastigheter, tryck och luftflöden. AI kommer också att påverka och optimera planering när det gäller logistik, transporter och energianvändning. I och med det minskas bolagets miljöavtryck.

Rototec borrar främst semi-djupt, det vill säga medeldjupa brunnar till cirka 650 meter. Eftersom det är platsbrist i storstäderna så måste man borra djupare i stället för att borra flera hål, konstaterar Hans-Magnus Malmström och Jonas Klarin.

Norden har den mest mogna marknaden för bergvärme i hela världen, konstaterar Jonas Klarin. Och det nordiska sättet att borra för geoenergi fungerar inte bara i Europa. Det tas även emot väl i USA, där Rototec håller på att etablera sig.

– Geologin i USA påminner om den nordiska, särskilt på östkusten, så potentialen är enorm. Vi har varit verksamma där i ett år ungefär. Alla stora spelare på de marknader vi har gått in i köper borrtjänster av oss för att se hur vi gör. Ryktet går snabbt och de är nyfikna, säger Jonas Klarin och fortsätter med ett leende:

– De borrar fortfarande stort och tungt och skrattar åt våra maskiner som de tycker ser ut som om de kommer ur ett cornflakespaket. De fattar inte att vi kan borra 600 meter med våra, som de säger, leksaker.

För några år sedan köptes Rototec av investmentbolaget Formica Capital. Hur har det påverkat Rototecs verksamhet?

– Formica Capital arbetar inte med snabba klipp. De ser långsiktigt och investerar bara i bolag som är med och driver omställningen till ett mer hållbart samhälle. Efter övertagandet har vi blivit tydligare i vårt miljöarbete och vi tar marknadsandelar på grund av det, berättar Hans-Magnus Malmström.

Precis som ägarna Formica Capital brinner Rototec för miljöarbete och hållbarhet. Man har till exempel utvecklat ett nytt miljövänligt vattenreningssystem som man kallar Rotocont Plus.

– Vattenrening är som alla i branschen vet viktigt vid borrning, konstaterar Hans-Magnus Malmström. Därför har vi tagit fram ett effektivt och portabelt system som inte bara är effektivt ur reningssynpunkt, det är också kostnadseffektivt för kunden. Vi måste vara flexibla och ekonomiskt rimliga, annars väljer inte kunden geoenergiteknik.

Hur ser då framtiden för geoenergi ut? Jonas och Hans-Magnus är överens: den ser mycket bra ut.

– Grovt räknat, baserat på omställningen till fossilfri geoenergi, behövs det i Europa utföras en miljard borrmeter fram till 2050. Och så finns ju den gigantiska marknaden i USA. Där har vi bara börjat, konstaterar Jonas Klarin.

Inte bara Rototec, utan hela branschen ser ut att gå en lysande framtid till mötes.

TEXT OCH FOTO: SIMON JOHANSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *