Eleverna fick närkontakt med verktygen

I slutet av april besökte borrteknikereleverna Epirocs fabrik för bergborrverktyg i Fagersta under två dagar. Det blev en djupdykning i olika typer av hammare, borrkronor och borrtekniker. Inte minst fick eleverna se och uppleva industrihantverket bakom tillverkningen.

Det är lätt att ta sin utrustning för given. Men bakom borrkronor, hammare och stänger ligger stort kunnande och lång erfarenhet av ett industrihantverk med långa anor i Sverige. I dag är förvisso produktionen i Fagersta nästan helt automatiserad med robotar som sköter större delen av tillverkningen. Men Epiroc, som tidigare var en del av Atlas Copco, har verkat som leverantör av bergbrytningsutrustning i över 140 år. Här finns mycket kunskap och erfarenhet samlad, något som borrteknikereleverna fick ta del av på plats.

– Det var väldigt mycket att se och mycket informativt. Första dagens undervisning, då vi gick igenom olika borrmetoder, kopplade fint till besöket i fabriken. Nu förstår man vilka toleranser och precisioner de klarar och varför grejerna kostar som de gör, säger en av eleverna, Johan Lindberg Brusewitz.

Han förklarar att fördjupningen det innebar att få se tillverkningen på plats var värdefull.

– Det här ökade definitivt min förståelse för borrning i fält. Det var väldigt konkret och en bra repetition av saker som vi har pratat om tidigare under utbildningen.

Senare under våren begav sig borrteknikereleverna ut på borrning i fält. Studiebesöket i Fagersta var en bra förberedelse och uppladdning inför det momentet, menar Johan Lindberg Brusewitz.

– Vi kommer vara laddade med mycket teoretisk kunskap, men de som har borrat i många år har fått den genom empirisk kunskap. Den erfarenheten är viktig att få ta del av.

– När man har varit på plats och sett hur verktygen tillverkas, får man en annan förståelse för hur man tar hand om grejerna och hur det är kopplat till geologin och förutsättningarna i fält, säger Johan Lindberg Brusewitz.

Joakim Hoffrenius lyfter fram första dagens teoretiska del, som leddes av Markku Saranpää, produkt- och tillämpningsspecialist på Epiroc.

– Det var en väldigt bra lärare, han kunde i princip allting, inte minst hur man borrar rätt för att verktygen ska hålla.

Just skötseln och förståelsen för hur borrkronor, hammare och stänger är konstruerade, är det Joakim Hoffrenius främst tar med sig från studiebesöket.

– Vi fick lära oss hur man ska borra och ta hand om verktygen för att materialet ska hålla så länge som möjligt. Vi gick igenom de vanligaste skadorna, som stiftsbrott och skaftbrott, och att de beror på matningskrafterna, oftast för att man faktiskt har borrat för löst. Borrkronan mår inte bra av att slå tomt, den måste möta motstånd.

Kopplingen till fabriken, att på nära håll och under guidning se hur verktygen tillverkas, var extra värdefullt, tycker Joakim Hoffrenius.

– Genom att se hur kronor och hammare tillverkas fick jag bättre förståelse för hur man ska ta hand om utrustningen. Det var ett bra upplägg att kombinera teori och produktion, det gjorde att besöket blev lärorikt.

– Det var också värdefullt att vara tillsammans med hela gruppen i två dagar. Det ger ett annat fokus, konstaterar Joakim Hoffrenius.

TEXT: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *