Medlemsnytta i fokus på Borrföretagens stämma
Medlemsnytta, borrkax och förorenade områden satte sin prägel på Borrföretagens stämma 2024 och efterföljande branschmöte på Medelhavsmuséet i Stockholm. När väl stämman var klubbad och klar äntrade Klas Arnerdal från SGU scenen och berättade om myndighetens arbete med förorenade områden och hur borrbranschen kan vara behjälplig.
Mattias Gustafsson, vd för Borrföretagen, kunde i sin redovisning av verksamheten konstatera att 75 procent av all brunnsborrning i Sverige utförs av medlemmar i Borrföretagen.
– Vi kommer framöver arbeta vidare metodiskt för att förbättra förutsättningarna för borrbranschen. Med den grunden ska vi leverera vårt viktigaste livsmedel, vatten, och förnybar energi. Vi ska synas och prata väl om branschen, driva och bidra till forskning och driva arbetsmarknadsutbildning.
Under Borrföretagens fem första år har medlemsföretagen borrat cirka 74 000 borrhål och över 1 300 mil borrmeter. Genom borrteknikerutbildningen har 57 elever utbildats sedan 2020.
– Vår vision är att hela tiden utveckla medlemsföretagen så att ni blir ännu bättre, sa Mattias Gustafsson.
Under stämman diskuterades medlemsnytta, engagemang bland medlemmar och de problem med tillståndsgivning i kommunerna för energiborrning som många medlemsföretag upplever i allt högre grad. För att utbilda och höja kunskapsnivån i kommunerna har Borrföretagen tagit fram ”Geoguiden”, en guide till geoenergi för kommunala handläggare som presenterades under stämmodagarna.
– Nu hoppas vi nå ut till och få besöka kommunerna med Geoguiden som utgångspunkt, berättade Mattias Gustafsson.
Klas Arnerdal från Sveriges geologiska undersökning, SGU, höll ett föredrag om borrning i förorenade områden. Ansvaret och budgeten för att sanera förorenade områden ligger på Naturvårdsverket, men SGU är en viktig part tillsammans med Sveriges geotekniska institut, SGI, och landets länsstyrelser. Det finns cirka 80 000 områden som klassas som förorenade, det vill säga mark- eller vattenområden som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen.
– Hittills har 175 av de mest förorenade områdena sanerats med budgetmedel från Naturvårdsverket. Vi anser att åtminstone 1 500 förorenade områden behöver saneras.
Här finns mycket att göra med andra ord, men arbetet begränsas av de anslag Naturvårdsverket får av regeringen. Klas Arnerdal gick igenom vilka metoder som SGU använder när de undersöker förorenade områden.
– I berg vill vi få upp borrkärnor och kartlägga i detalj för att kunna bygga modeller: hur ser sprickorna ut, finns det stora sammanhängande spricksystem, hur för de vatten? Det vill vi utveckla och där kan ni som bransch bidra.
Signhild Gehlin redogjorde för årets verksamhet i Svenskt Geoenergicentrum och de forskningsprojekt och uppdrag som är knutna till dessa. Trots första kvartalets kraftiga minskning av försäljningen av bergvärmepumpar, manade Signhild Gehlin branschen till optimism.
– Jag tror det bara är ett hack i kurvan. Geoenergi har fantastisk potential, både i Sverige och övriga Europa framöver. Mer än 280 000 småhus har fortfarande vattenburen eluppvärmning. De är som gjorda för att gå över till geoenergi.
Signhild Gehlin berättade också om vad som är på gång inom EU.
– Här händer det mycket. Bland annat har EU beslutat att ta fram en europeisk strategi för geoenergi och att stötta medlemsländerna att ta fram egna strategier. Det har vi tagit fasta på och jag har kontaktat Energimyndigheten och Rise för att pejla intresset att göra en förstudie om vad en nationell strategi kan innebära. Hittills har responsen varit väldigt positiv.
TEXT OCH FOTO: LARS WIRTÉN
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!