Engagemang och känsla är UBE:s framgångsrecept

En modern maskinpark med hög kapacitet. Det är framgångsreceptet för att kunna möta framtidens behov, menar Pelle Svensson som har 35 års erfarenhet av en bransch i förändring.

För Pelle Svensson på UBE Borrning har hösten dragit igång med rekordfart. Den heta sommaren har inneburit ovanligt mycket borrande av vattenbrunnar till privatpersoner på landsbygden. Sammanlagt 300 borrhål per år brukar det bli för Pelle och hans anställda. Men mest borrning blir det för geoenergi. Därefter kommer vattenbrunnar. Pelle tror att behov av geoenergi, som ju även kan leverera kyla, kommer öka ännu mer framöver när klimatet blir varmare. Dessutom växer marknaden för att borra energibrunnar hos både privatpersoner och industrier.

Pelle Svensson och hans killar på UBE har mer jobb än de hinner med just nu.

Vill lämna fjärrvärmen

Sina största kunder och beställare har UBE i Kronobergs län. Växjö kommun har varit offensiva i sina kampanjer med att få villaägare att ansluta till fjärrvärmesystemet. Men i takt med att fjärrvärmesystemet börjar få några år på nacken, har en och annan villaägare börjat bryta sig loss. Nu efterfrågar de billigare och mer långsiktiga alternativ som geoenergi.
– Än så länge är det ingen trend, men en tendens. Att sälja tomter där fjärrvärme ingick gav ju aldrig någon valfrihet.
I takt med att fler väljer geonergi får de som stannar kvar i fjärrvärmesystemet högre kostnader. I längden skulle det kunna innebära betydligt mer jobb för Pelle Svensson och hans fem anställda på UBE Borrning, som redan är överbelastade med jobb.

25 års erfarenhet

– Jag skulle kunna jobba dygnet runt om jag bara orkade, säger Pelle Svensson.
Han står i ett borrhål och spänner de sista muttrarna på ett energibrunnslock. Strax är konverteringen från jordvärme till geoenergi klar på en stor villatomt i centrala Växjö.
– Kunden behöver mer gräsyta för att kunna anlägga pool, förklarar han och torkar pannan.
Just idag skulle Pelle egentligen borrat en vattenbrunn. Men ett missöde härom dagen omkullkastade planerna, så nu får han arbeta med energibrunnar istället.

Den heta sommaren har inneburit många vattenbrunnar för UBE och de anställda Martin Sandborg och Markus Thommes.

Modern maskinpark ett måste

– Jag fick ett hammarhaveri. Nu väntar jag på en ny för si sådär 25 000 kronor, säger han och suckar lite. Efter ett helt liv som borrare vet han att han är i en kostnadskrävande bransch. Sedan han startade eget för 25 år sedan har han byggt upp en maskinpark med tre ekipage med vardera fem till sju miljoner i anskaffningsvärde.
– Att ha en modern maskinpark med hög kapacitet och miljövänliga produkter är det absolut viktigaste för att klara konkurrensen och framtidens behov. Och att självklart alltid göra ett bra jobb, säger han.

 

Aldrig bättre än senaste jobbet

Efter gymnasieutbildningen till mekaniker fick han jobb genom en bekant som jobbade på ett borrföretag. Jobbet passade Pelle som hand i handske. Han uppskattar att träffa nya människor och samtidigt kunna ägna sig åt sitt teknikintresse. Efter tio år tog han steget och startade eget. Två år senare anställde han sin första medarbetare. Idag har han fem anställda plus extrapersonal vid arbetstoppar. De första fem åren som egenföretagare var hundår. Det var tufft att hitta kunder och bygga sig ett gott rykte.
– Jag brukar säga att det tar tio år att bygga upp ett rykte och ett enda dåligt utfört jobb att förstöra de tio åren. Man är aldrig bättre än sitt senaste jobb.
Idag driver han företaget med sin fru Charlotte som sköter det administrativa. De driver företaget hemifrån där de har både kontor och maskinpark. Det blir mycket jobbprat hemma.
– Det blir en livsstil där jobb och privatliv går ihop. Men på helgerna tar vi ledigt och pratar om annat.

Lönsamt och slitsamt

Under Pelles 35 år i branschen har mycket förändrats. Både på gott och ont. Tekniken har ökat lönsamheten. Men samtidigt krävs det idag ännu större arbetsinsatser.
– Innan borrade jag 60 till 70 meter på en hel arbetsdag. Idag borrar jag 30 meter på en timme. Men det innebär också att jag måste lyfta otroligt många fler borrstänger varje dag. På så vis har jobbet blivit mycket mer slitsamt. Det är egentligen konstigt att man inte hittat bättre metoder för stånghantering.

Tommy Hjortskull på UBE Brunnsborrning i aktion.

Ska vara tusenkonstnär

Men Pelle klagar inte. Affärerna går bra, trots stor konkurrens i regionen med fyra till fem företag. UBE Borrning omsätter cirka 14 miljoner kronor per år och siktar på att nå en lönsamhet kring tio procent. En lönsamhet som krävs för att ha råd med ständiga nyinvesteringar. Om det inte varit för brist på tid och personal hade företaget lätt kunnat uppnå ännu högre omsättning.
– Men det är ju nästan omöjligt att hitta lämpligt folk idag.
Som borrare måste man nämligen vara lite av en tusenkonstnär, menar Pelle. Man ska inte bara kunna borra, reparera och svetsa. Man ska även vara en bra försäljare och ha fingertoppskänsla. Pelle slår ut med armarna på den stilrena tomten där det ska bli pool.
– Vi ska inte bara komma hit och borra. Vi ska bemöta kunderna på bästa sätt och lämna tomten så som den var när vi kom. Det krävs engagemang och finkänslighet för att bli en bra borrare.

Text: Janna Li Holmberg Foto: Sofia Ernerot

Fakta

  • UBE Borrning AB i Åseda
  • Ägs av Pelle Svensson och Charlotte Svensson
  • Fem anställda
  • Omsätter 14 miljoner kronor
  • Maskinpark med tre kompletta ekipage
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *