Geoguiden samlar allt du behöver veta om geoenergi

Med Geoguiden vill Borrföretagen öka kunskapen om geoenergi hos landets kommunala handläggare som ger tillstånd till geoenergianläggningar.
– Vi hoppas att de ska få en djupare förståelse för vad som ligger bakom ansökningarna, säger Mattias Gustafsson, vd på Borrföretagen.

I början av sommaren lämnade ”Geoguiden – en guide om geoenergi för kommunala handläggare” tryckpressen och skickades ut till miljö- och hälsokontoren i landets kommuner. Det är den första sammanställning som har gjorts av den fakta och kunskap som kan behövas inför ett beslut om en geoenergianläggning. Med Geoguiden ska handläggarna inte behöva leta efter kunskap från olika källor. Allt finns nu samlat på ett ställe, med fokus på slutna borrhålssystem, det som i allmänt tal kallas bergvärme. Andra typer av geoenergi som akviferlager, jordvärme och djupgeotermi är endast översiktligt beskrivna.

Bakom Geoguiden står, förutom Borrföretagen, Sveriges geologiska undersökning, SGU, Svenska kyl- och värmepumpföreningen, SKVP och Svenskt Geoenergicentrum. Den är baserad på frågor de fyra organisationerna har fått genom åren från framför allt kommunala handläggare.

Detta har mynnat ut i en guide som går igenom en rad områden:
• Introduktion till geoenergi.
• Lagar och regler.
• Värmepumpen.
• Borrhålsdimensionering och systemdesign.
• Borrning.
• Återfyllning och tätning.
• Geologiska förutsättningar.

Idén till Geoguiden föddes 2021 av Borrföretagen, som tidigt involverade de andra aktörerna.

– En sak alla dessa organisationer har gemensamt är att de regelbundet får in frågor från myndigheter, kommunala tillståndshandläggare, företag och privatpersoner om geoenergi, berättar Joakim Hjulström, geoenergikonsult på Sweco, som har haft uppdraget som redaktör för Geoguiden.

Frågorna handlar ofta om riskerna med borrning, till exempel vad som händer om man borrar för nära grannens brunn eller hur det kan påverka grundvattentäkter i närheten.

– Vi såg att det fanns ett behov av en samlad och objektiv kunskapskälla. Vi vill med Geoguiden säkerställa att skyddsåtgärder och villkor inte blir för strikta, men heller inte för slapphänta. Det kan gälla hur anläggningen ska dokumenteras och utföras, hur vattnet och borrkaxet ska hanteras eller om borrhålet behöver tätas och återfyllas, säger Joakim Hjulström.

Processen att ta fram Geoguiden tog tid – och den fick ta tid för att säkra tillförlitligheten. Varje organisation fick ansvar för sina respektive områden: SGU står bakom det geologiska avsnittet, Borrföretagen har beskrivit det borrtekniska, Svenskt Geoenergicentrum ansvarar för beskrivningen av dimensionering och utformning och SKVP har redogjort för värmepumpstekniken. Borrföretagen har därutöver haft huvudansvaret för projektet och redigerat och sammanfogat delarna till en sammanhållen helhet.

Joakim Hjulström, geoenergikonsult på Sweco.
FOTO: PRIVAT

I arbetet involverade projektgruppen även de kommunala handläggarna.

– Vi tog fram ett utkast som gick ut på remiss till kommunerna. Där blev det tydligt att de framför allt var nyfikna på risker med borrning, de visade stort intresse för avsnittet om borrteknik, berättar Joakim Hjulström.

Det här intresset grundar sig i att man saknar egen erfarenhet av borrningsbranschen, tror han.

– Handläggarna är skyldiga att göra en egen bedömning av riskerna och fatta beslut utifrån den. Men om man saknar kunskap om och erfarenhet av borrning är det inte så lätt att göra. Det finns en oro över att det kan vara farligt och ge upphov till skador.

 

 

 

 

Med ökad kunskap hoppas utgivarna av Geoguiden att besluten blir bättre och mer lika mellan kommunerna.

– Branschen upplever att det tas olika beslut i olika delar av landet. Förhoppningsvis leder Geoguiden till snabbare beslut och inte minst rätt beslut. Med det menar jag att villkor och krav på skyddsåtgärder är rimliga och balanserade där de behövs, förklarar Mattias Gustafsson och fortsätter:

– Med ökad kunskap om hur anläggningarna fungerar, varför man ibland vill borra djupt och hur de geologiska förhållandena påverkar, ökar sannolikheten att de försiktighetsmått som krävs i vissa fall blir välbalanserade och välgrundade. Vi vill såklart också undvika att handläggare ger avslag med oklara argument på grund av okunskap.

Ett område som omgärdas av stor osäkerhet i hur olika kommuner ska besluta är hanteringen av borrkax och borrvatten. Därför finns en särskild fördjupning kring detta i Geoguiden.

– Vi lyfter fram riktvärden för partikelhalter och hur man kan rena borrvatten, liksom hur borrkax kan hanteras på ett bra och miljömässigt sunt sätt, säger Mattias Gustafsson.

Joakim Hjulström och Sweco har redan haft nytta av Geoguiden.

– Vi hade en kund som skulle anmäla borrning för geoenergi och installation av värmepumpar. Borrningen skulle genomföras nära en befintlig vattenbrunn och kommunen var orolig att den skulle kunna ta skada, vilket riskerade att förlänga handläggningstiden. Tack vare att handläggaren läste Geoguiden fick kunden sitt tillstånd på en vecka, något som annars hade kunnat dra ut på tiden flera veckor.

– Vi är med och stöttar våra kunder i anmälningsprocessen i merparten av våra uppdrag. I den situationen blir vi alltid part i målet och då är det mycket positivt att det nu finns en mer oberoende och trovärdig källa där alla svaren finns samlade, säger Joakim Hjulström.

Beställ Geoguiden och boka en presentation

Om du inte redan har fått Geoguiden är det bara att kontakta kansliet på info@borrforetagen.se. Du kan också ladda ned den digitalt på borrforetagen.se

Borrföretagen kommer också gärna ut till kommunerna och presenterar Geoguiden och dess innehåll. Kontakta kansliet och boka ett datum!

TEXT & FOTO: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *