Tillfälligt höjt rotavdrag kräver sin inkomst

Riksdagen beslutade i våras att tillfälligt höja taket för rotavdraget till 75 000 kronor per person för 2024. Men hela det högre avdraget kan långt ifrån utnyttjas av alla. För att undvika besvikna och missnöjda kunder är det därför viktigt att upplysa hur rotavdraget fungerar.

Rotavdraget är inget bidrag eller avdrag på kostnaden i vanlig mening. Det är konstruerat som en skattereduktion. Det innebär att möjligheten till avdrag påverkas av hur mycket skatt man har betalat in under året, det vill säga hur stor inkomsten är och vilka andra skatteavdrag som görs. Principen är att det bara går att dra av 30 procent av arbetskostnaden mot skatt som har betalats in.

Det här gör att en kund i exempelvis Stockholm måste tjäna minst 43 500 kronor* i månaden och inte ha utnyttjat något rutavdrag, för att kunna utnyttja den tillfälliga höjningen från 50 000 till 75 000 kronor fullt ut. Ju högre kommunal skattesats desto lägre inkomst krävs, då det ger mer skatt att dra av mot rotavdraget.

Reglerna kring rotavdraget och hur det räknas fram är många och snåriga. Förutom taket på 75 000 kronor, ska kunden äga bostaden och även bo i den helt eller delvis, alternativt att föräldrarna bor där. Bostaden ska med andra ord vara godkänd för rotavdrag.

Även arbetet ska vara godkänt. Reglerna för vilka arbeten som ger rätt till rotavdrag är olika för småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. Borrningsarbeten vid småhus ger i regel rätt till rotavdrag.

Därtill ska kunden ha rätt till rotavdrag och dessutom ha rotavdrag kvar att utnyttja, det vill säga inte ha överskridit taket på 75 000 kronor. Om exempelvis två personer äger fastigheten har båda rätt till avdraget, totalt 150 000 kronor. Dock kan endast en person stå på fakturan, det vill säga maximalt 75 000 kronor per faktura.

Slutligen ska kunden ha betalat in tillräckligt med skatt att dra av mot. Den här punkten kan bara kunden själv ha koll på.

Fakturamodellen, som är det vanligaste sättet att utnyttja rotavdraget, innebär att entreprenören drar rotavdraget från fakturan och sedan ansöker om utbetalning av motsvarande belopp av Skatteverket. Om då Skatteverket nekar utbetalning tvingas entreprenören skicka en ny faktura till kunden. Det här kan leda till missförstånd, besvikelse, missnöje och i värsta fall svårigheter att få betalt för det uteblivna avdraget. Om kunden inte har tillräckligt med inbetald skatt att dra av mot drabbas däremot inte entreprenören.

– När vi får in underlaget och betalar ut rotavdraget till entreprenören vet vi inte vad kunden har för inkomst. Det vet vi först vid årets slut. Rotavdraget är preliminärt och blir slutligt först när kunden har deklarerat och vi har kontrollerat att han eller hon har rätt till rotavdraget och vilket belopp, understryker Emelie Köhn, tillförordnad sektionschef på Skatteverket.

Om det inte finns tillräckligt med skatt att dra mot drabbas dock inte entreprenören.

– Då kräver vi tillbaka det utbetalade rotavdraget direkt av kunden, förklarar Emelie Köhn.

”Rotavdraget är preliminärt och blir slutligt först när kunden har deklarerat”, säger Emelie Köhn, tillförordnad sektionschef på Skatteverket.
FOTO: SKATTEVERKET

Men även dessa fall kan dock leda till att entreprenören får telefonsamtal och mejl från missnöjda och besvikna kunder, vilket kräver tid och energi för att bemöta och förklara.

– Därför är det viktigt att i förväg tydligt förklara för kunderna vad som gäller och hur rotavdraget faktiskt fungerar, säger Mattias Gustafsson, vd för Borrföretagen.

Förutom rot- och rutavdrag finns även en motsvarande skattereduktion för installation av grön teknik.

– Om kunden har utnyttjat detta, vilket kan vara fallet vid exempelvis geoenergiprojekt, minskar utrymmet för rotavdrag, konstaterar Mattias Gustafsson.

Vid just borrningsarbeten tillämpar Skatteverket en schablon vid beräkning av arbetskostnaden om kunden har fått ett fast pris med en totalsumma där arbetskostnaden inte har specificerats, till exempel när pris per borrmeter tilllämpas. Den är satt till 35 procent av den totala kostnaden, en schablon som togs fram av de dåvarande branschorganisationerna Geotec och Avanti, nuvarande Borrföretagen.

Om arbetskostnaden är högre än 35 procent av totalpriset måste utföraren vid förfrågan kunna visa hur arbetskostnaden har räknats fram. Om underlag för beräkning av arbetskostnad saknas eller är bristfälligt kan Skatteverket vägra utbetalning helt eller delvis samt återkräva redan utbetalt belopp. Om arbetskostnaden däremot är specificerad som en enskild post är det den faktiska arbetskostnaden som används som underlag för rotavdraget.

Du kan tillsammans med kunden räkna ut hur stort utrymme för rotavdrag som finns på Skatteverkets webbplats: https://app.skatteverket.se/ rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/ eller sök på ”Skatteverket rotavdrag”.

* Exemplet är förenklat och utgår från att personen inte har några andra inkomster, exempelvis från kapital eller vinst vid en bostadsförsäljning. Med det ökar den inbetalda skatten och därmed sänks inkomstkravet. Omvänt, om andra avdrag nyttjas utöver grund- och jobbskatteavdraget, höjs inkomstkravet.

TEXT: LARS WIRTÉN

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *