Mats tar täten när Borrföretagen tar form

Ett erbjudande han inte kunde säga nej till – så beskriver Mats Rosman den möjlighet som presenterades för honom en dag i höstas: Att ta nybildade Borrföretagen in i framtiden. Som tillförordnad förvaltningschef leder han nu arbetet i organisationen.

Mats Rosman är pensionären som aldrig riktigt hann bli pensionär. När han avslutade det som kanske skulle vara det sista uppdraget i arbetslivet visade Borrföretagen intresse för honom. Idag har han uppdraget att arbeta med det praktiska kring sammanslagningen och driva det dagliga arbetet framåt.

Borrsvängen fångar honom på östgötsk mark, när han tillfälligt begett sig till lantstället.

Mats Rosman, berätta om din bakgrund!

– Jag är född i Nässjö. Senare har flytten gått till Ronneby och Sollentuna. Yrkesmässigt kommer jag närmast från Svenska Rörgrossistföreningen, där jag var vd i fem år. Det är en ideell förening och en erfarenhet jag tror passar bransch-organisationen Borrföretagen bra.

– Innan dess var jag inom Ahlsell Sverige i 25 år. De är distributörer av varor och tjänster till professionella användare inom installation och jag var bland annat divisionschef och inköpschef. Och innan dess var jag vd för Rieber Folie i Ronneby i fem år.

Vad väntar nu, i ditt uppdrag för Borrföretagen?

– Jag är tillförordnad förvaltningschef, vilket betyder att jag är övergripande chef och ekonomiskt ansvarig för verksamheten, jag leder arbetet. Därtill är jag adjungerad i styrelsen och det innebär att jag är styrelsens sekreterare och förlängda arm ut i verksamheten.

– Min främsta uppgift nu är att sätta den nya organisationen. Vi ska dels få de två tidigare föreningskulturerna att bli en, dels få allt som rör exempelvis grafisk profil och annan kommunikation på plats, för att sedan driva verksamheten framåt.

Vad fick dig att ta uppdraget?

– Möjligheten att påverka och utveckla från grunden. Med den erfarenhet jag har inom VVS, som jag ser som angränsande till borrbranschen, verkade uppdraget rätt för mig. Och så här långt känns det bra!

Vad kan du tillföra Borrföretagen?

– Jag har varit chef i nästan hela mitt vuxna liv och har bra på fötterna när det gäller att organisera en verksamhet, tycker mig vara bra på att läsa av en verksamhet och se hur jag bäst utvecklar den. Dessutom har jag tidigare gjort en liknande resa i VVS-branschen.

Vilka utmaningar ser du i ditt nya uppdrag?

– Att skapa förtroende, dels för mitt arbete och dels mellan representanter och medlemmar från de två tidigare föreningarna. Kommunikationen är viktig och här behöver vi i ledningen växla upp, så att medlemmarna känner sig insatta i vad vi gör.

Hur gick det första styrelsemötet i den sammanslagna föreningen?

– Förhållandevis bra. Det är mycket nu, men vi kunde pricka av saker som i princip är i hamn; registrering hos Bolagsverket, budgetförslag och en verksamhetsplan som ska ut till medlemmarna. Styrelsen var enig kring planen, så heder till dem som mejslat fram den.

– Vi planerar ett medlemsmöte i maj för att uppdatera medlemmarna om hur bygget av den nya organisationen fortskrider.

Vilka andra insatser gör ni för organisationen?

– Vi bjuder in till en resa till Geofluid 2020, borrmässan i Piacenza, och Brunnsborrardagen på Wenngarns slott i september. Arbetet med den nya webbplatsen pågår för fullt och vi tittar även på hur Borrföretagen kan synas i sociala medier.

– Nu gäller det att titta framåt. Alla medlemmar tjänar på att Borrföretagen blir en större och tyngre organisation, marknadsmässigt och ekonomiskt, och jag ska göra allt för att vi inte ska fastna i en bakåtsträvan.

Text: Mia Ising, foto: Privat.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *