När man trivs tillsammans blir resultatet ofta bra

Urban Karlsson är verksamhetschef för Ornunga Maskin & Teknik och gläder sig åt utmärkelsen. FOTO: CHRISTER ANDERSSON

”Ett gött gäng med stark laganda och som tycker om det vi gör”.Så beskriver verksamhetschef Urban Karlsson Ornunga Maskin & Teknik.
Tycker man om det man gör blir resultatet ofta bra – vilket härmed kan bekräftas: Ornunga har av Borrföretagen utsetts till Årets leverantör 2023.

I motiveringen står det bland annat att ”Ornunga sätter kunden i fokus (…) med en målbild att alltid hitta lösningar som hjälper borraren att öka sin effektivitet och lönsamhet.”

– Det här är stort för oss. Jag känner det som att utmärkelsen innebär att vi har passerat en milstolpe, den bekräftar att vi är med på kartan och att vi är på rätt väg, säger Urban Karlsson.

Ornunga Maskin & Teknik startades av Urban Karlsson 2014 i samband med att dåvarande borriggtillverkaren Gea Welltech såldes till Atlas Copco. Under några år arbetade man med service, reparation och teknisk utveckling av olika maskiner, bland annat riggar. Men 2020 kom möjligheten att köpa loss borriggen och få ”hem” den igen.

– Under tiden hade vi hunnit bygga upp en bra personalstyrka som arbetade med maskiner, Vi köpte loss hela märket ”WellDrill” – riggen, produktionslagret och ansvaret för eftermarknaden. Konstruktion, produktion, logistik, service och dokumentation hade vi redan i huset, så det var egentligen bara att sätta igång, berättar Urban Karlsson.

Sedan dess har det gått snabbt. Riggen WellDrill W62 för bergvärme- och vattenbrunnsborrning är Ornungas flaggskepp. Man har redan hunnit utveckla den i två viktiga steg och blickar framåt.

– Det första var att göra den helt och hållet radiostyrd. Därefter bytte vi ut det personliga skyddet, som tidigare var en bur runt rotationen, mot en egen säkerhetslösning, WellProtect, med sensorer som bryter rotation och matning.

Man har också tagit fram en kraftigare matarbalk till modell W64. Men nästa steg blir en helt annan maskin, X45, som ska användas för markundersökningar i samband med bland annat fastighets- och vägbyggen.

– Den tror vi mycket på och den ger oss som liten aktör ännu ett ben att stå på, säger Urban Karlsson.

Han beskriver företagets position på marknaden som gynnsam. Bland konkurrensfördelarna nämner Urban Karlsson tillgängligheten och närheten till service både i fält och på verkstad samt snabba leveranser av reservdelar. Man är – än så länge – en liten tillverkare, men har tagit marknadsandelar under de tre år man varit igång. Antalet levererade riggar växer ordentligt och 2024 ser mycket bra ut.

– Med rätt underhåll och service håller borriggar länge, så det är inte särskilt ofta borrföretag köper nya. Men vi har fått både helt nya kunder och kunder som kommit tillbaka.

Vad beträffar konkurrensen tittar Ornunga, enligt Urban Karlsson, inte särskilt mycket på vad de andra, större riggtillverkarna gör utan fokuserar på vad kunderna uppskattar.

– Vi har helt enkelt inte råd att inte vara bra. Skulle vi släppa något som inte fungerar ordentligt så skulle vi få enorma problem, både på kort och längre sikt, sådant som jättarna i branschen kanske kan komma undan med på ett annat sätt.

Han lyfter dialogen med kunderna och återkopplingen kring maskinerna som väldigt viktig.

– Där är det en fördel att vara liten. Vi är omkring tio personer, beslutsvägarna är korta och vi kan snabbt fånga upp saker och ting, säger han.

När det gäller framtiden så har Ornunga nu anställt en ny medarbetare på en nyckelposition.

– Marcus Österberg kommer från Epiroc och kommer att hjälpa oss att lyfta Ornunga till nästa nivå.

Och den tekniska utvecklingen fortsätter:

– Vi gillar ju att utveckla och har som mål att ta energiborriggarna till nästa nivå. Utan att avslöja för mycket så handlar det om att utveckla system som gör arbetet lättare för operatören. Brunnsborrare är en bristvara och därför lägger vi nu stort fokus på teknikutveckling som sänker tröskeln in i yrket. Målet är att man inte ska behöva så många års yrkeserfarenhet för att kunna arbeta vid riggen.

Erik Johansson, säljare på Ornunga, tog emot priset i samband med Borrföretagens årsstämma.
FOTO: LARS WIRTÉN

TEXT: JÖRGEN OLSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *