Nya certifieringar under hösten

Elva brunnsborrare gick grundutbildningen för certifierad brunnsborrare under hösten. Ytterligare en handfull för­nyade sina certifikat genom fortsättningskursen.

– Utbildningarna lyfter upp saker du normalt inte tänker på som brunnsborrare, inte minst inom juridiken, säger Michael Klasson som är utbildare på båda kurserna.

Kraven från beställare att brunnsborrare ska vara certifierade ökar. Att certifiera samtliga personer som arbetar vid en borrigg är därför ett sätt att bli mer konkurrenskraftig. Efter fem år måste certifieringen förnyas. För att öka chansen att klara förnyelsetentan finns en förnyelsekurs vid sidan om grundutbildningen.

Medan grundutbildningen tar ett brett grepp med såväl juridik, prospektering, geoenergi som geologi på schemat, fokuserar förnyelsekursen nästan uteslutande på juridiken. I fokus står arbetsmiljöföreskrifter, konsumentlagstiftning och miljöbalken.

– I runda slängar ska en företagare totalt sett ha koll på 5 000 lagar. Det är oerhört många regler och förordningar att förhålla sig till. Därför krävs en metodik och ett arbetssätt så att man har med sig dem i jobbet utan att egentligen behöva tänka på dem, förklarar Michael Klasson.

På utbildningarna får kursdeltagarna följa juridiken genom hela borrprocessen, från första kundkontakt, offert och avtal till genomförande och eftermarknad.

– För att vara den fackman man utger sig för att vara, måste brunnsborrarna ha koll på den lagstiftning som påverkar vardagen och hålla sig à jour med de uppdateringar som sker. Den bakomliggande juridiken är viktig att ha koll på, så att man inte åker på något efteråt. Certifieringen ska leda till trygghet, säger Michael Klasson.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *