Omställningar och osäkerhet – men vår framtidstro är stark

PÄR MALMBORG, VD BORRFÖRETAGEN

Coronaviruset vill inte riktigt släppa sitt grepp och vi ser nya virusmutationer och en ökad smittspridning. Pandemin har snart pågått i två år och vi har alla utsatts för prövningar, men det har också öppnats möjligheter under tiden som pandemin har pågått. I det här numret tittar Borrsvängen närmare på branschens upplevelser och utmaningar under pandemin. Höjda priser, långa leveranstider och projekt med osäkra startdatum har blivit vardagsmat men borrbranschen har visat på stor förmåga att hitta lösningar och anpassat sig. Jag vill inte gå händelserna i förväg och summera årets sista nummer, men det som slår mig är hur branschen gemensamt kavlat upp armar och sagt ”det här löser vi” och fortsatt med den starka framtidstro som präglar borrbranschen.

Pandemin har påskyndat flera omställningar i samhället, inte minst energiomställningen från fossilt till förnybart. En omställning som med stor sannolikhet kommer att skapa en stor osäkerhet kring drivmedelskostnader. Detta har blivit extra påtagligt på sistone genom de höga dieselpriserna och den kostnadsstegring det innebär för varje borrad meter. Här är det viktigt att Borrföretagen verkligen gör borrarnas röst hörd och att vi tillsammans driver vår framtidsbransch framåt.

Jag vill påminna om den prisjusteringsklausul med skydd för att kunna ta betalt för extrakostnader, som Borrföretagen tagit fram tillsammans med Foyen Advokatbyrå och som skickats till alla medlemmar. Glöm inte att använda den i era offerter!

Årets borrutbildning börjar gå mot sitt slut och eleverna gör sina sista veckor på praktik. Även här har pandemin påverkat utbildningen och mycket av den teoretiska utbildningen har skett digitalt och en del av de praktiska momenten har blivit inställda. Dock har viljan att lära sig varit stark under hela året och ett praktiskt moment som kunde genomföras i år var kärnborrning där eleverna fick komma ut i verkligheten och känna på norrländskt jobbklimat. Mer om veckan i Malå kan ni läsa i början av detta nummer. Nästa borrteknikerutbildning börjar i februari 2022 och vi ser fram emot hälsa nästa grupp blivande brunnsborrare välkomna!

December och jultider är redan här och om det är något jag vill önska inför 2022 så är det att vi nästa år kan börja träffas igen och umgås mer kontinuerligt. Digitalisering i all ära men det går inte att jämföra med ett traditionellt medlemsmöte.

Till sist vill jag passa på och önska en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *