Tekniska kommittén: Större kronor är klart intressant

Slangbrottsventiler och borrning med större krona. Det är två de frågor som Geotecs tekniska kommitté arbetar med just nu.

– Borrning med större krona känns väldigt intressant, eftersom det innebär en möjlighet för medlemmar att få användning för sina slitna kronor, säger Rolf Borrås.

Bakgrunden är att det ute hos entreprenörerna ligger massor av gamla 115-millimeterskronor som under användandet slitits ner till cirka 112 millimeter. De kan inte användas till att börja borra nya hål med och är i det perspektivet ”värdelösa”.

– Men om man borrar första halvan av brunnen med en större dimension, till exempel 120 millimeter, och sedan byter till en av sina 112:or så och borrar resten med den, så får man ju ut de sista metrarna ur den kronan. Då har man plötsligt fått valuta för alla de pengar man lagt på kronan, säger Borrås.

Han ser en möjlighet för leverantörer att hitta en affärsnisch i att hjälpa borrare att omsätta sina kronor.

– Det som behövs är framför allt ringar som passar.

Fråga om liv och död

Frågan om slangbrottsventil till luftslangen på kompressorn är inte ny för tekniska kommittén – men nog så viktig:

– Här handlar det ju strängt taget om att det kan kosta liv om olyckan är framme.

Det är alltså en mycket viktig säkerhetsfråga för oss borrare, där vi fortfarande inte har fått någon riktigt bra lösning.

– Det sitter ingen slangbrottsventil på kompressorerna idag, utan den köps som ett tillbehör som man måste skruva på kompressorn och den sticker då ut en halvmeter. Det är inte riktigt lyckat. Tyvärr finns det inte heller någon bra lösning att låna från någon annan bransch, eftersom de arbetar med lägre tryck, säger Rolf Borrås.

Vill ha mer att göra

Andra frågor på kommitténs bord är bland annat kloridmätning, kaxhantering, riktlinjer för plastkopplingar samt brandklassning för markslang som ligger grundare än 30 cm.

– Vi är som vanligt öppna för flera uppdrag och vill gärna uppmana medlemmar att vända sig till oss kommittén, säger Rolf Borrås.