Tufft tempo i torkans spår i borrningsbranschen

Torkan har fått riggarna att gå för högtryck, enligt borrare som Borrsvängen talat med i spåren av den varma sommaren. Samtidigt med vattenbristen gör omvärldens intresse för geoenergi sig påmint. Marknaden är het.

Hela Sverige fick en solig och varm sommar 2018. Det kan SMHI berätta och många av oss be-kräfta – inte minst borrbranschen, som fortfarande arbetar för högtryck i jakten på vatten.

Ett företag är Brunnsborrning & Stenläggning i Blekinge, en av Geotecs senaste medlemmar. De har kontor i den gamla bruksorten Kallinge och Blekinge som arbetsfält. Vanligtvis.

– Nu jobbar vi mycket i Småland, i Kronobergs län och trakterna av Växjö, Tingsryd och Emmaboda. Här är man ännu mer drabbade av torkan än i Blekinge och vi vill hjälpa till där läget är mest akut och efterfrågan på borrare störst. Vi har jättemycket att göra när det gäller vattenborrning, konstaterar vd James Vaughan.

Kunderna är privatpersoner och lantbrukare. De flesta vill få borrat nya brunnar. Normalt arbetar James Vaughan och hans två medarbetare till 75 procent med energiborrning, men sedan i somras är uppdragen nästan uteslutande vattenborrning. Telefonen ringer oavbrutet sedan de kom tillbaka från semestern i början av augusti.

– Vi får tre-fyra oförutsedda jobb i veckan och försöker göra så många vi kan med ordinarie bemanning. Vi prioriterar dem som har djurhållning, och barnfamiljer som är utsatta.

Vatten konkurrerar med geoenergi

Den energiborrning som Brunnsborrning & Stenläggning haft inplanerad under tidig höst har om möjligt fått vänta, oftast har kunderna varit förstående. Men James Vaughan kan långt ifrån andas ut. Torkan fortsätter att hålla dem sysselsatta och vattenborrning ska samsas med energiborrning.

– Fortfarande fyller det på i orderboken i hög takt. Fram till i februari räknar jag med att vi har full fart och lite till.

Bertil Carlsén, Brainheart Energy, konstaterar att efterfrågan på vattenborrning är två-tre gånger större än normalt. Foto: Privat.

Bertil Carlsén, tidigare operativ chef och nu förvärvsansvarig för Brainheart Energy AB, berättar att även deras borrbolag har en intensiv period. Det beror delvis på torkan och delvis på att hjulen rullar fort när det gäller uppdrag inom geoenergi. Företaget är Sveriges största leverantör av helhetslösningar inom bergvärme och bergkyla och gör i genomsnitt sex installationer per dag.

– De lägre grundvattennivåerna har helt klart ökat efterfrågan på vattenborrning. Den är två-tre gånger större än normalt. Det handlar om både akuta insatser i sinande brunnar och att borra nytt.

Brainheart utökar verksamheten

Samtidigt har förfrågningarna om energiborrning i privatfastigheter ökat och Brainheart Energy har redan hyrt in ett par extra riggar och börjat söka efter fler borrare till delar av koncernen. Senhösten är startskott för en rad uppdrag inom geoenergi och trycket på vattenborrning kan fortsätta in i nästa år, enligt Bertil Carlsén.

– Tillgång på vatten kan bli en allt större utmaning för branschen, tror han, och det ökar kraven på både kvalitetsborrning och bra projektledning.

Intensivt i Västerbotten

Höstarna är alltid intensiva i Västerbotten, säger Charlie Isaksson, vd och ägare av Charlies brunns- och energiborrning i Vilhelmina. Foto: Privat.

Charlies brunns- och energiborrning AB i Vilhelmina har uppdrag i främst Västerbottens inland, borrning för allt från hushållsvatten och bergvärme till plintar och filterbrunnar:

– För oss är hösten intensiv som alltid, vi har stundande snö och kyla att jobba undan inför. I år har vi fått en liten ökning av vattenborrning, på grund av att brunnar har sinat eller att man har oro för det, berättar Charlie Isaksson, vd och ägare.

Även framöver väntar vattenborrning för Charlie’s del, men också energiborrning i små och stora projekt.

– Det är vattenbrunnar till främst fritidshus som är fortsatt efterfrågat, liksom borrning för geoenergi till både enskilda och större fastigheter.

Extra personal i Finspång

Familjeföretaget FBB Finspångs Brunnsborrning AB har uppdrag över hela Sverige och David Johansson, vd, berättar att redan i juni började telefonerna gå varma när folk kom till sinande brunnar i sina sommarstugor.

– Särskilt besvärligt var det juli-augusti. Det lilla regn som kom hann aldrig infiltrera utan rann ut i dikena. Lantbrukarna, som stödbevattnat genom grävda brunnar, bäckar och dammar, behövde till slut borra nya brunnar för att klara djurhållningen.

Uppdragen inom vattenborrning har ökat med 50 procent de senaste tre åren, berättar David Johansson, vd på Finspångs Brunnsborrning. Foto: Privat.

Normalt använder FBB två av sju riggar för vattenborrning, men i början av hösten är de uppe i fyra. Uppdragen har under de tre senaste åren ökat med runt 50 procent

– Vi har tagit in extra personal, infört skiftgång och skjutit på jobb inom geoenergi och entreprenadborrning för att hålla nere väntetiderna. Det krävs erfarenhet för att finna bra vatten och vi kan inte hyra in vem som helst, säger David Johansson.

– Min pappa som varit i branschen i 40 år har aldrig sett något liknande. Att vi är i någon form av klimatförändring är tydligt. Som konsument är det dags att beakta att vårt fina grundvatten i Sverige inte alltid är en självklarhet från ytliga grundvattentäkter. En djupborrad brunn ger stabilare vattentillförsel.

Det var värre 2016

Håkan Abrahamsson, vd på Håkans Vatten & Energibrunnar AB i småländska Ankarsrum, blickar bakåt han också.

– Jag upplever trots allt situationen nu som mer normal än vad den var i samband med torkan 2016.

Han menar att när det gäller brist på vatten och behov av att borra, så verkar de regnmängder som kom i hans trakt under sensommaren ha räckt för att mota den värsta torkan.

– Vi är fem man och har tre maskiner i arbete. Den beläggning vi har ser ut att hålla i sig under hösten, och det klarar vi precis. Såvida inte torkan ger sig markant till känna senare i höst.

Text: Mia Ising

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *