Utbildningen går vidare med borrning i fält

Det borras brunnar som aldrig förr. Och borrföretagen letar med ljus och lykta efter utbildade borrtekniker. Därför är borrteknikerutbildningens praktikperiod en bra väg att få ut eleverna på arbetsmarknaden. Det menar Per Swartling, vd på Sörmlands Brunnsborrning.

– Vi måste hjälpa till att få ut eleverna på arbetsmarknaden. En praktikplats som ger yrkeserfarenhet och branschkontakter innebär ett stort steg mot en fast anställning, säger han

Det är allt lite tidiga morgnar, konstaterar Jessica Cleal och ler stort.

– Jag stiger upp kvart över fem för att komma i tid till jobbet. Men jag vaknar ändå på bra humör eftersom det är så kul att lära sig allt nytt.

Jessica Cleal studerar på Borrföretagens och Arbetsförmedlingens yrkesutbildning för borrtekniker. Hon bor i Strängnäs och genomgick under början av september utbildningsmomentet ”Borrning i fält” strax utanför Flen. Därav de tidiga morgnarna. Borrsvängen möter henne på en vacker hästgård mitt ute bland de sörmländska böljande fälten. I Sparreholm, närmare bestämt. Det är Sörmlands Brunnsborrning som står för platsen och på dagens arbetsorder står det energiborrning. Det enda som hörs på lantbruket är kompressorns dova brummande och borrens ihärdiga slamrande. Jessica sköter de många spakarna på kontrollenheten med säkra händer.

– Roligast är att köra borren, skriker hon för att överrösta maskinbullret. Man känner hur den tar i berget, det är mäktigt. Man måste ha väldigt stor respekt för maskinerna.

På grund av pandemin har en stor del av utbildningen skett online och förutom lastbilskörningen på trafikskolan har den varit väldigt teoretisk, berättar Jessica i en paus. Men i takt med att utbildningen blir allt mer praktisk får hon äntligen komma ut på fältet och prova sina kunskaper i skarpt läge.

– Jag är assistent vid den här borrningen. Det innebär att jag sätter ned borrstänger. Vi ska ner 160 meter i berget innan stängerna ska upp igen. Då lyfter man med egen kraft och det är verkligen en utmaning. De väger 30 kilo styck och man lyfter minst ett ton per dag. Det är tungt.

Jessica, som tidigare har pluggat till miljösamordnare, tycker att en av de bästa sakerna med att energiborra är miljövänligheten.

– Det känns väldigt bra att kunden får energi ur jorden på grund av min insats. Jag är med och producerar något beständigt som kommer naturligt ur marken.

Rätt inställning till jobbet

Hittills har Jessica bara hunnit få vara med på energiborrning och montering, berättar hennes handledare Jonny Fjellbakk. Men innan ”Borrning i fält” är över ska hon ha borrat vattenbrunn, monterat en vattenpump, provat olika riggar, grävt in ledningar i pannrum, platssvetsat och blandat köldbärarvätska till kollektorer. Jonny har många års erfarenhet som borrtekniker och delar gärna med sig av sina kunskaper. Och att ha en elev i hasorna är inget som stör honom.

– Nej, inte alls, säger han. Ibland tar det lite längre tid när man måste ge instruktioner, men det är samtidigt bra med ett par extra händer. Tiden som läggs ned på att lära ut får man igen i slutändan.

”Jag får testa allt”, säger Jessica. ”De är väldigt pedagogiska och tröttnar inte på att visa om och om igen. Jessicas handledare Jonny Fjellbakk har arbetat på Sörmlands Brunnsborrning i tre år. ”Vi tar med eleverna på både korta och långa uppdrag”, säger han.

Jonny tycker att det är en fördel med omskolade elever som Jessica som har arbetslivserfarenhet och vet hur det går till på en arbetsplats. Och att hon är intresserad av yrket är ju inte en nackdel, konstaterar han.

– Jessica har rätt inställning till jobbet. Hon är ambitiös och tar tag i de arbetsuppgifter som finns. Nu behöver hon bara erfarenhet. Och det får man ju inte i skolbänken utan här på fältet. Efter utbildningen måste hon ut och jobba så snart som möjligt.

 

”De kan grunderna och kompletterar oss på ett bra sätt”. Per Swartling talar gärna väl om de elever de har haft genom åren. FOTO: PRIVAT

Praktik är en väg in

Det är ett generationsskifte på gång och många borrtekniker går i pension de närmaste åren. Samtidigt borras det brunnar som aldrig förr och branschen skriker efter yrkesutbildade borrare. I slutet av utbildningen går eleverna ut på elva veckors praktik.

Ett väldigt bra sätt att få in nya medarbetare och på det sättet föryngra sitt företag är att erbjuda praktikmöjligheter, menar Per Swartling, vd på Sörmlands Brunnsborrning.

– Det är ett jättebra sätt för arbetsgivare att få kontakt med elever som snart är färdigutbildade och på väg ut i arbetslivet.

Sörmlands Brunnsborrning har genom åren haft många praktikanter från borrteknikerutbildningen, berättar Per Swartling. Och han vill gärna lyfta fram hur bra han tycker att det fungerar.

De får med sig mycket från utbildningen och är hungriga, vetgiriga och sugna på att jobba, säger han. När man syr ihop det med våra kunskaper och erfarenheter så blir det komplett. Vi anställer mycket hellre en person som har praktiserat hos oss än någon ny som kommer från en annan bransch utan att ha någon kunskap med sig.

Och kärleken är ömsesidig. Praktikanterna verkar trivas på Sörmlands Brunnsborrning.

– Vi har haft flera praktikanter som blev kvar i många år, ända till pensionen, berättar Per.

Kärnborrning i gruva

Efter Flen väntar Malå och kärnborrning i samarbete med Anders Olsson, Drillex och Freddy Flodman, Protek Norr och Norrbottens Bergteknik. Sedan ska hon försöka få praktikplats.

Efter det finns det bara möjligheter, menar hon. Jessicas självförtroende är stort och det går inte att missta sig på hennes framtidstro.

– Det finns så många olika vägar att gå i yrket, så många saker jag kan göra efter utbildningen. Jag funderar på att starta eget. Det är ju uppenbarligen så att det behövs fler tjejer i den här branschen, konstaterar hon med ett snett leende.

TEXT OCH FOTO: SIMON JOHANSSON

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *